Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 5. 9. 2011.

| Društvo

Proslavila 111 rođendan

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
baka kalina kursumlija 111 rodjendan
baka Kalina sa porodicom

Članovi porodice Kaline Danilović iz sela Žuč, najstarije žene u kuršumlijskoj opštini, priredili su joj rođendansku proslavu.

Iako se ne zna koliko tačno ima godina, pretpostavlja da je stara između 105 i 110 godina. Ipak, simbolike radi i želja da baka Kalina još dugo živi slavili su joj 111. rođendan.

Njen najstariji sin Milorad Danilović (72) kaže daje pokušavao da pronađe podatke o njenom rođenju, ali da je arhiva davno izgorela i da je to bilo nemoguće.

Približno su odredili broj njenih godina prema na osnovu rođenja Kalinine dece i smrti supruga.

– Po gruboj proceni njoj je najmanje 105. godina. Kasno se udala i prvi put je upisana kada se venčala za našeg oca Velimira, koji je tada imao svega 14. godina. Ona je bila već zrela devojka sa oko 24. godine, možda i više - kaže Milorad i dodaje da iako izgleda vremešno, ipak se Kalina dobro drži, jer sada živi sama u selu.

Ova nesvakidašnja starica za sebe kaže da ne zna kada je rođena, ali da se seća vremena kada joj je otac Straimir 1912. godine otišao u rat.

– Kasnije je otišao i na Solunski front, a kada se vratio iz rata, negde 1918. godine, ja sam već bila devojka spremna za udaju - priseća se ona.

Baka Kalina kaže da se seća da ju je otac tada pohvalio kako je kao najstarija dobro čuvala kuću i domaćinstvo.

- Tog dana se odlično sećam. Kasnije su me udali za Vojina i rodila sam mu petoro sinova. On je brzo preminuo, a ja ostala sama da se staram o deci i kući - dodaje starica.

Zanimljivo je da poslednjih 10 godina baka Kalina pije isključivo Koka kolu.

– Ranije sam pravila domaće sokove, ali me polako snaga izdaje, pa sam prešla na „koka- kolu“. Ostalo ništa ne pijem - priča nam ona.

Da je težak život na selu, nemaština i nedaće nisu slomile govori i podatak da je tek prošle godine otvorila zdravstveni karton u kuršumlijskom Domu zdravlja.

– Nikada nisma bila kod lekara. Ponekad onemoćam, ali se sama lečim. Ne znam ni sada što sam ga otvorila, jer mi ne treba. Ipak, deca se plaše za moje zdravlje, a ja da im ispunim želju,  prijavim se u Domu zdravlja - naglašava ona.

Baka nam pokazuje i zlatnik koji je prošle godine dobila od kuršumlijske Elektrodistribucije, kao jedan od najredovnijih platiša.

– U životu je mnogo važno da nikom ništa čovek ne duguje. Tada se mirno spava. Ja sve svoje obaveze na vreme isplaćujem i ostalo šta ima potrošim na ono što mi treba - napominje Kalina, koja nikada nije primala bilo koji vid pomoći i koja nema penziju, već je izdržavaju potomci.

-Nisam zahtevna. Uz to i ja sam njih čuvala, pa dođe vreme da i oni meni pomognu. Ovaj rođendan je izdatak, koji ja ne volim, ali mi je drago, jer su oni srećni i imaju priliku da se okupe - skromno kaže Kalina.

Reče još da se nada da će još mnogo godina da poživi, jer je život najlepši dar.

– Svako treba da je srećan što mu je suđeno da se rodi i vidi svu lepotu sveta. Ja nigde iz sela nisam išla, ali i taj mali svet je za mene uvek velik i pun čuda - dodaje ona.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Paja Patak

    18:52 // 1. 12. 2011.

    Srecan rodjendan!....sa malim zakasnjenjem.

  • Meda

    11:45 // 5. 9. 2011.

    Bog da joj podari jos puno godina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: