Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 17. 8. 2011.

| Društvo

RPK Niš dobro posluje

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
nis,rpk

NIŠ - U periodu od 2000. do 2011. godine spoljnotrgovinska razmena firmi sa područja koje pokriva Regionalna privredna komora Niš bila je u stalnom porastu, sa izuzetkom 2008. i 2009. godine zbog delovanja ekonomske krize.

Tokom 2000. godine ukupan obim razmene je iznosio nešto manje od 200 milliona dolara, a ovaj obim je u 2008. godini narasatao na 970 miliona.

- Ono što ohrabruje i čime se ovo podrčje može pohvaliti je činjenica da je u prvih 6 meseci 2011. godine ostvaren pozitivan saldo u razmeni, koji iako mali po obimu, predstavlja značajan korak u budućem razvoju ovog područja jer ovo je prvi put za poslednjih 10 godina da vrednost izvoza nadmašuje vrednost uvoza. Ovde svakako treba biti realan i istaći da se pozitivan rezultat u razmeni sa inostranstvom vezuje pre svega za pirotsku fabriku Tigar Tyres koja u ukunom izvozu sa ovog područja učestvuje sa 50%,  a u uvozu sa 30%. Međutim, i na ostalim područjima Republike Srbije sitauacije je slična jer svako područje ima firmu koja „vuče“ njegov razvoj - navode u saopštenju Regionalne privredne komore.

Kako ističu u Komori, potrebno je posebno insistirati na povećanju učešća vrednosti spoljnotrgovinskog prometa ovog područja u ukupnom prometu Republike. Ovo učešće godinama ima konstantni nivo i iznosi u proseku oko 3,5% u ukupnom prometu, a u strukturi, 4% u izvozu i 2,5 u uvozu.

- Na kraju, realno je očekivati da do kraja godine ostvarimo obim razmene od 1 milijardu USD, što bi do sada bio rekordan obim razmene sa inostranstvom, uz nastojanje da se zadrži postojeća struktura u kojoj bi vrednost izvoza premašivala vrednost uvoza - navodi se u saopštenju.

RPK Niš sa svojim članicama, već dugi niz godina organizovano nastupa na domaćim i i međunarodnim sajamskim manifestacijama. RPK Niš se odlučila da svojim članicama omogući učešće na značajnim međunarodnim sajmovima u zemljama u okruženju. A tokom septembra RPK će organizovati odlazak i na sledeće sajmove:

1. 12.  MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA, KOOPERACIJA I PREDUZETNIŠTVA
«INOCOOP 2011»  -  Zrenjanin, 25.08. – 27.08. 2011. godine -  (komora obezbeđuje prevoz i izlagački prostor)
2. 15. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE
«AGROS»  - Banja Luka – Republika Srpska 07.09. – 11.09. 2011 godine -  (komora obezbeđuje prevoz i izlagački prostor)
3. MEĐUNARODNI SAJAM  «44.MOS»  - Celje – Slovenija  07.09. – 14.09. 2011 godine (obezbeđen prevoz i dvodnevni ulaz na sajmu)
4. 76. MEĐUNARODNI OPŠTI SAJAM «POSLOVNI FORUM – SRBIJA U SOLUNU: PERSPEKTIVE BILATERALNE EKONOMSKE SARADNJE»  - Solun – Grčka  10.09. – 18.09. 2011 godine (organizacija PKS)
5. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE – Plovdiv – Bugarska 26.09. – 01.10.2011 (obezbeđen prevoz)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ISTINA

    08:51 // 25. 8. 2011.

    Tigar Tyres nije pirotska nego francuska firma Mishlen.Pirotska firma je Tigar obuca sa prosekom primanja od 14 000.-din Ne treba se kititi tudjim perjem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: