Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 21. 1. 2014.

| Društvo

Računar za slepe u niškoj Biblioteci

Autor:M.M.Izvor:Južne vesti
kompjuter
Lakša pretraga interneta; foto: flickr.com(by espensorvik)

Slepim i slabovidim osobama biće biti dostupnija literatura i druge informacije zahvaljujući specijalizovanom softveru i kompjuteru koji je doniran Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac".

Direktor Biblioteke Nebojša Vasić pojašnjava da je reč o računaru koji ima sintetizator govora i koji će slepim i slabovidim osobama iščitavti tekstove tečno i razumljivo i sa ispravnima akcentom.

- Slepe i slabovide osobe moći će da čitaju digitalizovane knjige i sadržaje sa interneta, pa će tako moći i da traže posao na ovaj način i prate ostale dostupne sadržaje - dodaje Vasić.

Na ovaj način se, kažu u Biblioteci, otvara prostor za zadovoljavanje kulturnih i intelektualnih potreba slepih i slabovidih osoba i omogućava Narodnoj biblioteci da na savremen način odgovori njihovim potrebama.

Ideja je, kako kažu, da se doprinese razvoju zajednice, da kreiraju moderniju i humaniju budućnost sa jednakim šansama za sve, a donaciju je omogućio Rotarakt klub “Niš Naissus”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lela

    14:27 // 4. 2. 2014.

    Samo se slikao direktor i radi kampanju.Ne radi racunar.Igraju se i sa slepima.Nista im nije sveto osim pozicije.SRAMOTA.Menjaj te ga.

  • bubi

    08:04 // 22. 1. 2014.

    To sto ih od tog računara deli milion stepenica nema veze! ON se kao brine za slepe i slabovide! Samo sebi pravi marketing od svega

    • grisutka

      08:24 // 23. 1. 2014.

      Oni bar neće videti koliko je biblioteka prljava i zapuštena!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: