Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 24. 11. 2016.

| Društvo

Rođendani u Leskovcu uz kartonske torte

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
kartonska torta
Danas nam je divan dan...; foto: Facebook: Šnita kartonske torte

Umesto da duvaju svećice na tortama, mališani koji proslavljaju rođendane u leskovačkim vrtićima i igraonicama, gase ih na kartonskim maketama. Ova mera uvedena je zbog epidemije salmonele koja ne jenjava već dvadesetak dana.

Zabranu služenja hrane u dečjim igraonicama predložio je Higejnski zavod u Leskovcu, a kako kažu roditelji, nisu dozvoljene ni torte sa deklaracijom, kojom Veterinarska inspekcija garantuje kvalitet hrane.

Roditelji uglavnom ne vide problem u tome da deca zamišljaju želje pred lažnim tortama i kažu da je sve isto jer posle proslave, deca kod kuće jedu pravu tortu.

Moje dete rođendan neće slaviti u vrtiću, jer zbog epidemije tamo i ne ide. Slavićemo decembra u igraonici, a tortu od kartona ću praviti i ukrašavati ja - kaže jedna majka.

Ona dodaje kako nema ništa protiv ovoga, s obzirom na situaciju u Leskovcu. Pojedini roditelji kažu čak i kako proslave rođendana u leskovačkim vrtićima uz kartonsku tortu nisu neuobičajene, jer je tako bilo i pre epidemije.

Nevezano za salmonelu i ranije smo u vrtić donosili kartonske torte. Moja žena je i prošle godine za našu ćerku pravila maketu - kaže jedan od roditelja.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Higijenskog zavoda u Leskovcu Jadranka Krasić kaže kako hrana nije uzrok epidemije, ali su ipak smatrali da je najbolje da se ona zabrani u vrtićima i igraonicama.

Mi smo predložili takvu meru, međutim da li se hrana unosi u igraonice ne kontrolišemo mi, već Veterinarska inspekcija. Što se tiče igraonica, po izbijanju epidemije, naložili smo vanredni sanitarni pregled i dok se ne odjavi epidemija, da se u njima ne služi hrana - kaže Krasićeva.

Odgovore da li su zabranjene i torte sa deklaracijom, kao i to da li Veterinarska i Sanitarna inspekcija redovno kontrolišu vrtiće i igraonice u Leskovcu, novinari Južnih vesti nisu dobili, jer se i pored brojnih telefonskih poziva niko nije javljao u ovim službama. 


“Nema kartonskih torti u vrtićima”

vrtic leskovac Čas ima, čas nema kartonskih torti; foto: JVI pored toga što je direktorka predškolske ustanove “Vukica Mitrović” Jasmina Anđelković Đorđević, nedavno izjavila kako na rođendanima “deca piju samo sokove, a svećice duvaju na maketama torti, uglavnom od kartona”, u upravi ove predškolske ustanove sada tvrde da se nikakve torte ne donose u vrtić, pa ni kartonske.

Kod nas ne, nikakve torte. Ni kartonske. U svakom slučaju ne mogu ni da vam potvrdim, ni da vam ne potvrdim - kažu u vrtiću.

Na pitanje da li je direktorka tu, novinarima Južnih vesti odgovoreno je da nije, "ali i da jeste ne bi razgovarala sa nama".

Nije tu, ali i da jeste ne bi ona razgovarala sa vama, nego bi vas uputila na Higijenski zavod - rekli su u predškolskoj ustanovi.

Nakon ovoga, novinarima su spustili slušalicu.


"Zbog epidemije najviše trpe vlasnici igraonica"

U igraonici “Čigra” kažu da je sve ovo “prebacivanje krivice na igraonice, a ne pravo rešenje za sprečavanje epidemije”.

Mi imamo u ponudi kartonske torte iz super-marketa, koje se sklapaju i svako parče sadrži po jednu čoko-bananu. Zbog toga i zbog zabrane da deci sem sokova ponudimo išta, mi smo u gubitku. Ako školske i kuhinje u vrtićima i dalje rade, ako deca izađu iz vrtića pa kupe palačinke ili pice, kako se onda sprečava bilo šta time što nema hrane u igraonicama? -  pita vlasnica igraonice “Čigra”.

U igraonicama, dodaju u “Čigri, deca proslave rođendan, a onda ih roditelji odvedu kući na tortu. igraonica U igraonicama bez hrane; foto: Flickr: Clintus

U Higijenskom zavodu su smatrali da će na ovaj način da suzbiju epidemiju, međutim radi se samo o “prebacivanju lopte” - ističu u Čigri.

Pored toga što nema hrane, u dečjim igraonicama dok traje vanredna situacija, pauza između 2 rođendana mora da traje najmanje 4 sata, a vaspitačice su u obavezi da posle svake proslave dezinfikuju prostorije.

Podsetimo, od salmonele u Leskovcu do sada je obolelo 106 deteta, zbog čega su vrtići poluprazni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: