Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 26. 1. 2012.

| Društvo

Sećanje na Holokaust

Autor:Izvor:YUROM centar
holokaust

Povodom 27. januara, međunarodnog dana sećanja na Holokaust, niški YUROM centar izdao je saopštenje, koje prenosimo u celosti.

Međunarodni dan sećanja na Holokaust obeležava se - 27. januara, u znak sećanja na datum kada je 1945. sovjetska Crvena armija oslobodila nacistički koncentracioni logor Aušvic. Odluku da ovaj dan bude posvećen žrtvama holokausta, donela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine.

YUROM Centar podseća na tragediju romskog i jevrejskog naroda koja je mogla biti manja. I posle toliko godina, ostajlo je otvoreno pitanje zašto su koncetracioni logori, fabrike smrti, koje su nekoliko godina svakodnevno ubijali Jevreje, Rome i komuniste, oslobodjene tek pred sam kraj rata.

Dana sećanja, je trenutak da se svetska javnost podseti na „ćutanje i nečinjenje” onih koji su morali i mogli da logore tretiraju kao prvorazredne vojne ciljeve.

Ne smeju se nikada zaboraviti ta deca , Romi, Jevreji i njihova agonija! Oslobađanje koncentracionog logora u Aušvicu, otkrilo je sve strahote holokausta i politicke ideje kojom je zlo uništilo milione nevinih žrtava.

Nažalost, iste ili slične politicke ideje protiv Roma i danas kruze Evropom. Pojedine Vlade se ne suprostavljaju tom zlu i jos uvek kriju ratne zločince.

Ćutanje je najjače oružje zla!

Danas se sećamo svih žrtava nacističkog progona i solidarišemo sa narodima koji neguju toleranciju, mir i poštuju različitosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: