Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 24. 1. 2013.

| Društvo

Šta se desilo na izborima? - 4. deo

Autor:D.I.Izvor:Južne vesti
biracki-spiskovi.jpg
arhivska fotografija; foto: Saša Čolić

Zbog velikog broja građana sa Kosova koji imaju boravište u centralnoj Srbiji, razlikovali su se birački spiskovi za republičke i lokalne izbore, što se ispostavilo kao veliki problem.

Pored brojnih prednosti jedinstven birački spisak, prvi put primenjen na opštim Izborima 2012. godine, imao je i mane, pokazalo je istraživanje koje su sproveli CeSID, NKD, M&RC i Južne vesti.

Interno raseljene osobe sa Kosova, koje na teritoriji centralne Srbije imaju prijavljen samo privremeni boravak, imali su prava glasa za Skupštinu i predsednika Srbije, ali ne i za lokalnu upravu. Pri tom, neki su u međuvremenu prijavili i prebivalište, ali o tome nisu na vreme obavestili izbornu komisiju.

Ovaj problem naročito je bio vidljiv u Nišu. Dešavalo se i da ovi glasači budu upisani u spiskove na različitim mestima - npr. na jednom za predsednika, a na drugom za Parlament.

Sagovornik Južnih vesti iz biračkog odbora u opštini Medijana, koji je zahtevao anonimnost, ovako opisuje jedan od problema sa Jedinstvenim biračkim spiskom na sam dan glasanja.

- Žena koja je došla da glasa na našem biračkom mestu bila je u velikom problemu jer su joj već isprskali prst sprejom na mestu gde je glasala za lokalni parlament. Na svu sreću birališta su bila u dve susedne učionice, pa nije dugo lutala da nadje gde je još upisana, ali moglo je da bude I drugačije. Na kraju smo je pustili da glasa, tako smo se dogovorili sa kolegama sa prethodnog biračkog mesta, ali smo sve prijavili i Gradskoj i Opštinskoj izbornoj komisiji.

Zamenik predsednika Biračkog odbora na jednom od biračkih mesta, takodje u Medijani, kaže da umali neprijatne scene i sa biračima sa Kosova.

- Čovek sa Kosova i Metohije je došao da glasa, ali je pored republičkih i predsedničkih tražio listiće i za gradski parlament. Kada smo pokušali da mu objasnimo da nema to biračko pravo, veoma se naljutio. Došlo je i do neprijatne rasprave birača sa članovima biračkog odbora.

Poseban problem Jedinstvenog biračkog spiska bio je softver koji je sve informacije ubacivao u Centralnu bazu podataka, i koji je trebalo da objedini informacije o biračima iz svih opština u Srbiji.

Na početku su problemi koji su se javljali kod ubacivanje jedinstvenog matičnog broja (JMBG) birača, koji počinje nulom (npr. 05089557986...) uneli dosta konfuzije, jer sistem nije prepoznavao nulu kao prvu cifru.

Ne baš najbolje, i do kraja uređen, Jedinstveni birački spisak delom je i krivac što se brojke o izašlim biračima sa spiska nisu poklapale sa brojem listića u kutijama, posebno tamo gde su birači imali pravo da glasaju samo za predsednika i Republički parlament.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: