Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:56, 31. 1. 2013.

| Društvo

Šta se desilo na izborima? - 10. deo

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
izbori.jpg

Nejasne i vrlo šture procedure u vezi sa glasanjem, koje su zbunjivale građane i skoro potpuno nestručni birački odbori pokazali su se kao najveći problem poslednjih opštih izbora u Srbiji, pokazala je analiza Južnih vesti, Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Media&reform centra.

Analiza, sažeta i u "Priručniku za izbore", koji će uskoro objaviti Nacionalna koalicija za decentralizaciju, pokazala je da građani nisu znali da mogu da glasaju, na primer, samo za predsednika države ili samo za gradonačelnika, već su mislili da su u obevezi da ispune sve listiće koji su im dati.

Nedovoljna informisanost napravila je probleme i članovima izbornih komisija. Neke od komisija nisu znale da listiće moraju predati odmah po završetku glasanja, pa su se tako narednog dana u nekoliko gradova pojavili džakovi sa glasačkim listićima koji su dodatno omeli izbore.

- Mnogo se pričalo u medijima o dešavanjima tokom izbora, a onda se sve utišalo. To je kod mnogo građana izazvalo nepoverenje, a rezultat je bio mali odziv ljudi u drugom krugu izbora - kaže Ivan Cvetković iz NKD.

Đorđe Vuković Đorđe VukovićIzvršni direktor CeSID i jedan od saradnika u ovom višemesečnom istraživanju Dr Đorđe Vuković, odbacuje glasine o izbornoj krađi i u šali dodaje da je "i za krađu potrebno da postoji nekakav sistem, a ovde ni toga nije bilo".

- Teško je govoriti o krađi glasova, bar onako kako se to najčešće zamišlja. Da neko ubacuje gomilu listića u kutije ili menja džakove sa listićima. To, i ako ga je bilo, je na nivou statističke greške - kaže Vuković.

Vuković pojašnjava da je čitav izborni sistem zapravo veoma loš, a da posledice toga i dalje nisu dovoljno vidljive.

- Ceo taj okvir je dosta loš uređen. I zakoni i niže pravne institucije su dosta loše definisane. Mnogo je lošije nego što su rezultati pokazali. To je ključ. Zapravo, mi za sada dobijamo dosta kvalitetan proizvod u odnosu na to kakva ga mašina pravi - kaže Vuković.

Ipak, Vuković dodaje da takva situacija ne može da traje večno i da je samo pitanje trenutka kada će se pojaviti ozbiljni problemi. izbori Foto: Saša Čolić


Do narednih redovnih izbora ostalo je nešto više od 3 godine. Ali, Vuković ne očekuje da pomenuti nedostaci do tada budu ispravljeni.

- Čak i kada bi bili izmenjeni zakoni i podzakonski akti, bojim se da neće biti vremena da se sistem stavi u pogon. Čak, postoji šansa i da bude skuplja dara nego mera - dodaje Vuković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: