Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 21. 11. 2017.

| Društvo

Sumnja se da sedmoro Nišlija ima male boginje

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Vakcina
Kineska vakcina trenutno jedino dostupna u niškom Kliničkom; foto: KC Niš

Iako to Institut za virusologiju još nije potvrdio, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zoran Veličković kaže da se sumnja da u Nišu šestoro dece i jedan odrastao čovek imaju male boginje, a potvrđeno je da mališani koji možda boluju od ove opake bolesti nisu vakcinisani.

Ovom sumnjom na morbile u Nišu je, pojašnjava Veličković, potvrđeno da su deca koja nisu vakcinisana pod velikim rizikom da obole. Iako ove sumnje nisu još zvanično potvrđene i "nema mesta panici", dodaje, ipak postoji bojazan da male boginje u ovom kraju poprime razmere veće epidemije.

Mi odavno pričamo da o takvim stvarima treba razmišljati, ali evo nažalost desilo se, Niš nije mogao da bude mimoiđen. Ja se zaista plašim da ova stvar ne poprimi razmere jedne malo veće epidemije - priča Veličković.

On kaže da se sumnja da šestoro dece, koja imaju od 2 do 11 godina, imaju male boginje, a nijedno od njih nije primilo vakcinu, dok se za odraslog još ne zna da li je vakcinisan. Njima je uzeta krv i prosleđena je na Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, dodaje Veličković, i najkasnije prekosutra će biti i zvanično potvrđeno da li oni imaju morbile ili ne.

Mi smo i pretprošle godine imali epidemiju, sa oko 150 obolelih, ali to ne znači da i ove godine neće taj broj da se povećava - ističe Veličković.


Apel lekarima da vakcinišu decu

Veličković podseća na nedavnu sumnju na morbile kod jednog deteta, kada veliki broj dece nije mogao da ide u vrtić dok ne primi vakcinu. Tada je, kaže, utvrđeno da 1.500 dece iz ove generacije, za koje je vakcinacija obavezna, nije primilo vakcinu.

Možete misliti kakva je situacija od ranijih godina. Mi smo to uradili od 2003. na ovamo, ali ja trenutno te podatke nemam, jer sam u ambulatni, ali tačno se na osnovu toga zna svake godine koliko je ostalo nevakcinisane dece. Taj broj je popriličan - dodaje Veličković.

Međutim, on smatra da nisu roditelji glavni krivci za to i da više treba apelovati na lekare da vakcinišu decu, a nada se da će do kraja novembra postići željeni cilj, što je preko 90 % vakcinisane dece.

Podsetimo, početkom meseca proglašena je epidemija malih boginja u Bujanovcu, a pre skoro mesec dana se i u Nišu sumnjalo da jedno dete ima male boginje, što je Veličković ubrzo demantovao, ali uz upozorenje da postoji realna šansa da se ova opasna bolest raširi, jer je malo vakcinisane dece. Tih dana deca koja nisu primila MMR vakcinu nisu smela u vrtiće, a kada je potvrđeno da niko ne boluje od morbila, uslov je bila "pentaksim" vakcina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: