Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 14. 2. 2017.

| Društvo

Sve bašte kafića u Nišu uskoro dobijaju isti izgled

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
Bašte kafića u Nišu dobijaju isti izgled
Stare tende odlaze u zaborav; foto: JV

Izdignute platforme za stolove, podne obloge, reklame, ograde, šarenilo suncobrana i nadstrešnica i sve ono što se moglo videti ispred niških kafića, a što je godinama ružilo grad, pri tom neretko zaklanjajući objekte od kulturne i istorijske vrednosti, uskoro bi, kako je odlučeno na Gradskom veću, trebalo da dobije potpuno nov izgled.

Kako ističu, ispred kafića u Kazandžijskom, u Obrenovićevoj, na Trgu republike i Trgu Kralja Milana kao i u Tvrđavi biće postovaljeni suncobrani u bež boji koji će imati isti oblik, a koji su napravljeni od lakih materijala, kako bi uvek mogli da se lako sklope i sklone tokom zime.

Pokušavamo da stavimo akcenat na zaštitu kulturne i istorijske vrednosti tako što ćemo ukloniti tende koje zaklanjaju te objekte i to ćemo uraditi na nekoliko lokacija u gradu - kaže većnik Miloš Milošević.

Kopitareva ulica, poznatija kao Kazandžijsko sokače, trebala bi, kaže on, uskoro da bude rekonstruisana, pa će u njoj biti odrešena minimalna širina za šetalište, dok će letnje bašte biti postavljene tik uz objekte, takođe uz jednobojne tende na kojima ne sme biti istaknut nikakav logo.

Logo može biti postavljen na vertikalnom delu suncobrana, koji ne sme biti dominantan u odnosu na osnovnu boju - kaže on.

I Letnje bašte u Obrenovičevoj imaće jasno propisanu širinu i dužinu, uz suncobrane kockastog oblika napravljenih od lakih platnenih materijala, kako bi sa prvim sumrakom mogli da se sklope.

Kako najavljuje Milošević i kafići u Tvrđavi biće preuređeni. Prema njegovim rečima, sve što je nadograđeno neplanski i nelegalno, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, biće uklonjeno.

Prostor ispred Beogradske kapije mora ostati slobodan i prohodan a svi dograđeni elementi na poziciji “Termi”, “Vizantijskog bedema” i “Hamama” moraju biti uklonjeni - poručuju u Gradskoj kući.

Podsetimo, krajem prošle godine počelo je uklanjanje starih konstrukcija bašti i tendi kafića u Obrenovićevoj, a očekuje se da narednih meseci budu uklonjene i tende u ostalim delovima gde je neophodno urediti objekte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Donina cesma

    09:03 // 16. 2. 2017.

    Abe,koje vam je zadovoljstvo da sedite nasred ulice,pijete kafu,a ljudi pored vas prolaze,levo i desno?Kafic,kafana,moraju da imaju bastu,iza ili uz objekat,kao sto je bio Astrapas,Joker,Doga,ili sad Sky,Pleasure,Hush-hush...Sedenje na ulicu li je sedenje u bastu?

  • Gde je turska kaldrma u Nisu?

    18:09 // 15. 2. 2017.

    Обратите пажњу на ширину пролаза ватрогасних возила у Обреновићевој и Копитаревој улици.То вам је законска обавеза, без претходног упозорења.
    У Копитаровој улици покушајте да вратите праву тзв. турску калдрму (природни, необрађени камен, сировина, на земљаној подлози), јер ова улица сем обичне земље никада није имала коцку, ни асфалт.Садашња коцка (гранитна, полупризвод) никад није била у овој ул

  • Metla cistka

    18:03 // 15. 2. 2017.

    A na bulevaru park pun kafica boze sacuvaj a parkiraju se na sred ulice cela traka zauzeta patking servis uredno zazmuri, jel to u ovom gradu ima neko veca prava a neko manje meni bre digne kola izmisli pricu pojeo vuk magarca i to je to plus parkiran po pravilu a oni zatamnjena stakla drz ne daj sezonske face njima nista a?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: