Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 11. 10. 2017.

| Društvo

Viktor Guljevič: Neću nikom da dokazujem da u Nišu nije ruska vojna baza

Autor:M. Z.Izvor:Sputnjik, Južne vesti
RSHC
Novi direktor žali što ga sam Putin nije poslao u Niš; Foto: RSHC

Rusija je toliko velika zemlja da ne mora nikom ništa da dokazuje, tvrdi novi ruski kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra, i objašnjava da nije dobio nikakve instrukcije od zvaničnog Kremlja što se tiče politike, već mu je zadatak da napravi najbolji centar za obuku na Balkanu.

Nekoliko dana nakon preuzimanja nove dužnosti u Nišu, Viktor Guljevič, ruski stručnjak za bezbednost i spasavanje, kako prenosi Sputnjik, odbija da se uključi u prepirku Zapada i Rusije oko budućnosti Centra u Nišu.

Šta god da uradimo, tražiće ono za šta mogu da se zakače da iz toga izvuku nešto loše. Ne pada mi na pamet da to komentarišem, da nekoga ubeđujem u suprotno. Znate da je Centar otvoren za sve, svako može da dođe i vidi. Neću da komentarišem ni tvrdnje da Rusija ima veliki uticaj na Srbiju - kaže Guljevič, a prenosi Sputnjik.

Uveren u svetlu perspektivu Centra, Guljevič dodaje da je namera da Srbija povrati sistem civilne zaštite koji je imala pre raspada Jugoslavije, pa najavljuje obuku spasilaca, ali i dece u školama i na univerzitetima, kako bi “što više Srba znalo da reaguje u vanrednim situacijama”.

Iako navodi da neće da ulazi u politička pitanja i da mu zvanični Kremlj nije davao uputstva, Guljevič, koji je 20 godina radio pri ruskom ministarstvu za vanredne situacije, naglašava da bi mu posao bio olakšan da ga je u Niš direktno poslao predsednik Rusije.

Da je Vladimir Putin to uradio ja bih bio veoma srećan. Bilo bi mi mnogo lakše da komuniciram sa našom upravom i svim državnim institucijama u Srbiji. Imao bih amblem sa njegovim likom, znak da me je on poslao. To bi mi olakšalo posao, jer Putin otvara sva vrata - rekao je Guljevič.

Podsetimo, dok ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da je Centar u Nišu tema mnogih sastanaka sa zapadnim kolegama, a mediji spekulišu da će baltičke zemlje uskoro tražiti da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU po pitanju Rusije, u šta može da uđe i pitanje Centra u Nišu, Srbija i dalje odlaže da reši diplomatski status osoblja Centra u Nišu, iako je premijerka Ana Brnabić rekla je da je to prioritet za novu Vladu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: