Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 17. 8. 2012.

| Društvo

Visoka cena za upis u imenik advokata

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
inicijativa.jpg
Inicijativa koja je predata Ustavnom sudu

Četvorica pravnika iz Niša zatražili su ocenu ustavnosti i zakonitosti cene za upis u imenik advokata, koja za neke iznosi 500, a za neke čak 5.000 evra.

Branko Stefanović diplomirani pravnik iz Niša sa još trojicom kolega pokrenuo je inicijativu koja se, kako kaže, tiče svih advokata u zemlji, a o kojoj niko do sada nije hteo da govori.

U Zakonu o advokaturi stoji da visinu cene za upis u imenik advokata određuje Advokatska komora Srbije. Upravni odbor komore je, odlukom, koja kako tvrdi Stefanović, nije bila jednoglasna, propisao različite cene za dve kategorije lica. zakon Odluka Advokatske komore Srbije, Član 2

Naime, prva kategorija su advokatski pripravnici za koje je utvrđen iznos od 500 evra, a druga kategorija su lica koja su završila pripravnički staž u sudstvu, privredi, lokalnoj samoupravi ili državnim organima i za njih je cena 5.000 evra.

- Osporavamo iznos i pravljenje razlike između dve kategorije lica. Na taj način je, prema našem mišljenju, učinjena neposredna diskriminacija. To nema utemeljenje u Zakonu o advokaturi, ni u Ustavu republike Srbije. Smatramo i da je Advokatska komora prekoračila ovlašćenja, jer su iznos od 5.000 evra kreirali bez bilo kakvih objektivnih kriterijuma, vrlo proizvoljno – kaže Stefanović.

Stefanović ističe da je u početku bilo 15-oro pravnika koji su hteli da pokrenu ovu inicijativu, ali se knjiga na kraju svela na 4 slova. On ističe i da su neki od profesora niškog Pravnog fakulteta obećali javnu podršku, ali su na kraju odustali.

- Oni su u prvom trenutku obećali, da bi naprasno pred snimanje TV priloga koji je bio emitovan na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom odustali bez bilo kakvog obrazloženja – rekao je Stefanović.

branko-stefanovic Branko StefanovićIako su svesni da je njihova borba donekle donkihotovska oni veruju da će Ustavni sud doneti rešenje o pokretanju postupka, kako bi četvorica diplomiranih pravnika na javnoj raspravi odbranili svoju inicijativu.

Kako kažu, ovakve odluke uništavaju konkurenciju, a ističu da samo zdrava konkurencija vodi do bolje advokature.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna Anđić

    17:56 // 24. 2. 2014.

    Znate li da je Ustavni sud najzad vašu prihvatio inicijativu

  • Vesna Anđić

    15:40 // 5. 12. 2013.

    Saznala sam broj pod kojim je zavedena inicijativa to je US 648/12 . treba videti zbog čega Ustavni sud "zateže"

  • dusko m.

    13:45 // 15. 11. 2013.

    Drage kolege, dobio sam broj predmeta:
    I UO-684/2012
    Po predmetu jos nije odluceno...
    Pozdrav svima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: