Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 14. 9. 2017.

| Društvo

Vojska kopa temelj za novu crkvu u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Počeli radovi na izgradnji crkve u Prokuplju; foto: Lj.M.
Započeti temelji nove prokupačke crkve; foto: Lj.M.

Dugo najavljivan početak radova na izgradnji nove crkve Svetog Đorđa u Prokuplju započeo je danas uz pomoć mehanizacije Vojske Srbije, a uskoro će, uz blagoslov episkopa niškog Arsenija, biti postavljen kamen temeljac. Plan je da se do zime završe temelj i ploča kako bi na proleće počelo zidanje hrama.

Starešina jedine zasad prokupačke crkve Sveti Prokopije, protojerej Nikola Ilić podseća da je projekat za izgradnju novog hrama urađen još sredinom prošlog veka, te da su sredstva obezbeđena od donacije vernika.

Čitav vek je prošao od ideje do početka realizacije izgradnje novog pravoslavnog hrama u Prokuplju, crkve Svetog Đorđa. Na površini od 40 ari sagradićemo pravoslavni hram sa 250 kvadrata u osnovi, dužine 22 i širine 18 metara - rekao je Ilić.

On podseća da je davne 1934. godine, kada su u Prokuplju na obeležavanju hiljadugodišnjice crkve Sveti Prokopije boravili kralj Aleksandar Karađorđević i patrijarh Varnava, doneta odluka da se pored crkve Svetog Prokopija, kao jedne od najstarijih srpskih pravoslavnih hramova koji potiče sa kraja 9. ili početkom 10. veka, sagradi i hram Svetog Đorđa po projektu tada poznatog arhitekte Aleksandra Derokua. 2 Mošti Svetog Georgija Đorđa Prokuplje foto lj.m. Pored moštiju Svetog Prokopija, i mošti Svetog Đorđa se zasad čuvaju u crkvi Svetog Prokopija; foto: Lj.M.

Ilić ističe i da je sudbina odredila da u junačkoj Toplici počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, obojice stradalih zbog hrišćanske vere 303. godine.

Time, crkva u Prokuplju, osim što je jedna od najstarijih, već vekovima ima u svojim odajama neprocenjivo vredne hrišćanske relikvije.

Tokom svog dugog postojanja, prokupačka crkva je više puta razarana i obnavljana. Najveća oštećenja pretrpela je u vreme seobe Srba 1690. godine, zatim tokom austro-turskih ratova i u vreme Prvog srpskog ustanka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dexy

    09:07 // 15. 9. 2017.

    Vojska kopa temelj?!! Neka kopa kad ima besplatne radnike i masine!

  • Milos

    09:04 // 15. 9. 2017.

    Ako sam dobro shvatio, crkva se gradi od para prikupljenih od vernika. Sto znaci da nista ne ide iz budzeta grada. Budzet grada bi trebao da se trosi na puteve i ostalu gradnju, pitanje je sad na sta se on trosi pa nema para za puteve.

  • Prokupcanin

    20:21 // 14. 9. 2017.

    Grad se raspada, 10 godina ni jedna ulica u gradu nije rekonstruisana, rupe na sve strane, blato, tuga,cemer i jad, a bitno da se crkva gradi. Zalosno. To je kao po selima, nemaju put, skola srusena, dom kulture srusen, ljudi otisli, ali zato tu su 3 crkve.

    • Alex

      00:22 // 15. 9. 2017.

      Poštovanje.
      Odmah da se ogradim - ne podržavam ni jednu vlast!
      Pošto se bavim asfaltiranjem po Srbiji već 20 godina, skoro SVAKOG DANA. Mogu da kažem da je svaka vlast asfaltirala. Neko više, neko manje. A kvalitet koji traže i plaćaju je neka posebna priča. Po Prokuplju sam za poslednjih mesec dana radio nekoliko ulica i puteva, a danas baš pored te buduće crkve!
      Pozdrav!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: