Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 26. 4. 2013.

| Društvo

Vranje: pomoć obolelim od multipla skleroze

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
EU-PROGRES---projekat-Niste-sami-02.jpg

U Vranju je završen projekat "Niste sami" u okviru kog je 12 osoba obolelih od multipla skleroze dobilo pomoć u kući i medicinsku negu.

Kroz ovaj projekat, šest domaćica i jedna medicinska sestra obilazile su nepokretne i teško pokretne osobe, i pomagale im u svakodnevnim kućnim poslovima.

EU-PROGRES---projekat-Niste-sami-03

Pomoćnice su čistile domove, kupovale namirnice, pripremale obroke, čime je korisnicima znatno olakšan život. Medicinska sestra bila je zadužena za merenje nivoa šećera u krvi, pritiska i nabavku lekova. Projekat „Niste sami“, vredan 1,2 miliona dinara, uspešno je sprovelo Udruženje multiple skleroze iz Vranja.

- Nekoliko korisnika naše pomoći bile su i osobe koje žive potpuno same, pa zbog prirode bolesti veoma teško mogu da obavljaju kućne poslove, pa im čišćenje i kuvanje predstavlja veliki problem. Pojedini nisu godinama izlazili iz svojih domova, pa im je druženje sa domaćicama bilo jedini spas od usamljenosti - navodi medicinska sestra Tanja Jović.

Projekat "Niste sami" uspešno je nedavno završen kao 100. projekat, koji su Evropska unija i Vlada Švajcarske finansijski podržale preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

EU-PROGRES---projekat-Niste-sami-04 Projekti koje Evropska unija i Vlada Švajcarske finansiraju od 2010. godine preko EU PROGRESa poboljšali su uslove života za desetine hiljada stanovnika juga i jugozapada Srbije. Pet lokalnih projekata i jedan međuopštinski doprineli su poboljašanju vodosnabdevanja za više od 32.500 stanovnika. Pomoć u izdavanju dokumenata, ostvarivanju prava na socijalnu zaštitu, penziju, obrazovanje ili zaposlenje dobilo je 2.500 osoba iz marginalizovanih grupa. Osam škola i vrtića su sagrađeni ili rekonstruisani, pa 5.500 mališana sada ima mnogo bolje uslove za učenje i igru. 

- Do danas je sa odličnim rezultatima završeno 100 projekata, među kojima je čak 47 onih koji doprinose razvoju i poboljšanju infrastrukture u opštinama i gradovima na jugu i jugozapadu Srbije. EU PROGRES do sada je sklopio ukupno 201 ugovor o dodeli bespovratnih sredstava sa opštinama i organizacijama civilnog društva, a ostali projekti će biti okončani do kraja godine - kaže Marko Vujačić, zamenik menadžera EU PROGRES-a.

Deo nastojanja Programa je i privlačenje investicija vrednih više od 35 miliona evra i u narednom petogodišnjem periodu otvaranje oko 3.000 novih radnih mesta. EU PROGRES ima za cilj da podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: