Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:56, 12. 10. 2010.

| Društvo

ŽTP: Pružni prelaz u kvaru, ali je bezbedan

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - JP Železnice Srbije saopštile su da je problem sa rampom na pružnom prelazu u Hilandarskoj ulici "tehničke prirode", ali da "bezbednost građana nije ugrožena".

Nakon tekstova Južnih vesti o rampi u centru grada koja se ne spušta ni kad vozovi prolaze, iz Železnica Srbije stigao je pisani komentar, uz izvinjenje zbog kašnjenja sa odgovorom.

- Između železničkih stanica Niš i Ćele Kula, 16. septembra 2010. godine, u periodu od 13.10 do 17.50 sati, postojala je smetnja na pruzi, koja je prouzrokovala da se na putnom prelazu u Hilandarskoj ulici, kod Angroprometa, u centru Niša, polubranici nisu mogli spustiti. Razlog za to bio je „probijanje izolacije leve šine ispred prostornog signala“, odnosno uzroci tehničke prirode. Dakle, nisu u kvaru bili uređaji putnog prelaza, već je do smetnje došlo na samoj pruzi - piše u saopštenju dostavljenom Južnim vestima.

U ovom preduzeću pojašnjavaju vozovi nailaskom na određenu "papučicu" automatski obezbeđuju spuštanje rampe. Upravo tu je, kažu u ŽTP, bio problem zbog koga se rampa nije spustila.

U Železnici tvrde da su otpravnici vozova na vreme upozorili vozno osoblje vozova koji su tog dana prolazili.

- U takvoj situaciji, obaveza je mašinovodje da zaustavi kompoziciju pre putnog prelaza i dugim zvučnim signalom (sirenom) upozori učesnike u drumskom saobraćaju na nailazak voza. Nakon što se mašinovođa uveri da niko ne prelazi prugu, voz može minimalnom brzinom da prodje putni prelaz, a tek nakon toga nastavi dalje vožnju.  Vozno osoblje obe garniture to je i učinilo. Na osnovu dostavljenih brzinomernih izveštaja za dva navedena voza, ustanovljeno je da je vozno osoblje postupilo u potpunosti shodno pravilnicima i uputstvima za taj slučaj - dodaje se u saopštenju.

U Železnicama Srbije pravdaju se "lošim stanjem i zastarelošću" železničke infrastrukture i priznaju da se "na ovom, ali i drugim putnim prelazima dešavaju ovakvi i slični kvarovi". Ipak, tvrde da su takve situacije predviđene zvaničnim procedurama i da "navedeni primer dokazuje mašinovođe znaju propise i dosledno ih primenjuju".

- Ma koliko navedena situacija delovala alarmantno, ni bezbednost železničkog, ni bezbednost drumskog saobraćaja nisu bili ugroženi - zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Čitalac Južnih vesti, Ivan Vidanović, poslao nam je i snimak koji je napravio mobilnim telefonom u četvrtak 16. septembra, na kome se i pored slabijeg kvaliteta jasno vidi čovek u narandžastoj majici kako mašući rukama u poslednjem trenutku zaustavlja automobile dok voz ne prođe. Samo par sekundi kasnije voz nailazi a čovek u majici ulazi u lokomotivu i odlazi.

Stanovnici ovog dela grada tvrde da se problem ponavlja skoro svakog dana a da su do sada tragedije izbegnute samo zahvaljujući sreći.

JP "Železnice Srbije" je još pre godinu dana, kada je načinjen prvi snimak voza koji prolazi pored podignute rampe, saopštilo da je reč o “manjoj smetnji na pružnom prelazu”, preneo je tada Kurir.

Ipak, očito je da kvar ni posle godinu dana nije otklonjen.

Pružni prelaz kod Starog groblja u Nišu. Snimljeno 16. septembra. Autor snimka: Ivan Vidanović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: