Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 10. 10. 2013.

| Društvo

Zbog "lažne aronije" zabranjena pijačna prodaja bobica

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Milojevic-Svrljig.JPG
Nenad Milojević sa "lažnom aronijom"

Nakon što je Svrljižaninu Nenadu Milojeviću na niškom kvantašu umesto aronije podmetnuta biljka za koju sumnja da je otrovna, direktor "Tržnice" zabranio je prodaju bobičastog voća koje podseća na aroniju ako prodavac nema sertifikat.

Iako još nije zvanično potvrđeno da je "pomoćnica" koja je Nenadu prodata zaista otrovna, direktor Radovan Milojević kaže da se na zabranu odlučio "u cilju zaštite građana". Radovan-Milojevic Radovan Milojević, direktor "Tržnice"

- Doneo sam naredbu da se na svih 11 niških pijaca ne prodaje ništa što liči na aroniju ako prodavac nema sertifikat koji potvrđuje o kojoj biljci je reč. Svi prodavci takvih bobica udaljeni su sa pijaca, za svaki slučaj, sve dok se ova situacija ne razreši - kaže Milojević.

Uz to, uvedene su vanredne kontrole i jača provera "ulaza" i "izlaza" robe na svim pijacama.

Direktor "Tržnice" juče je pozvao prezimenjaka iz Svrljiga koji tvrdi da mu je podvaljena lažna aronija, da dođe u Niš i pokaže gde je i od koga na kvantaškoj pijaci kupio spornu biljku i donese uzorke.

- Pozvao sam Nenada da zajedno odemo na kvantaš. On je prepoznao prodavca koji celu priču negira, pa još nemamo dokaze da se to ovde stvarno dogodilo. Na "kvantašu" prodavci svakog dana sa "menija" biraju šta će da prodaju i u skladu sa tim se određuje cena zakupa njihovog mesta, a do sada niko nije prijavio da prodaje aroniju, niti bi na to imao pravo. Ako se desilo to što Nenad kaže, roba je ovde uneta nelegalno i sa prodavcem ćemo raskinuti ugovor - kaže direktor Milojević.

On je iz Poljoprivredne i Fitosanitarne inspekcije u Nišu, gde kažu da nisu nadležni za ovakav slučaj, upućen na Ministarstvo poljoprivrede odakle čeka dalje instrukcije o tome gde će uzorci sporne biljke biti analizirani. Lazna-aronija Uzorak "lažne aronije"

Ne čekajući zvanične rezultate, dvojica radnika Tržnice juče su pred kamerama pojeli po nekoliko bobica "lažne aronije", kako bi dokazali da nije opasna po zdravlje.

Ipak, njen kupac je i dalje ubeđen da je reč o otrovnoj biljci.

- Kada sam sa ukućanima posumnjao u to da ipak nisam kupio aroniju, razgovarao sam nastavnikom biologije koji je zaključio da sam kupio otrovnu biljku "solanum nigrum". Od aronije se razlikuje i u plodu i u načinu rasta - kaže Nenad Milojević.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ne razbiram

    10:46 // 11. 10. 2013.

    Ne razumem-kako su ova dva coveka probala da bi dokazala da nije otrovna biljka u pitanju i nista im nije, a ovaj covek i dalje tvrdi da su u pitanju otrovne bobice?!

  • Sonja Stankovic

    08:11 // 11. 10. 2013.

    Solanum nigrum, otrovna dok je nedozrela. Imate sreće što neko nije doneo velebilje (Atropa belladonna).

  • Slavica

    20:10 // 10. 10. 2013.

    Slobodno me mozete kontaktirati imate moj mail

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da ga nisu ovi iz Radnički oštetili kad igraše tamo?

Milan čitalac

Tekst: FSS: Teren u Leskovcu jasan pokazatelj zatečenog javašluka i neodgovornosti

Pronađite nas na: