Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:29, 29. 9. 2010.

| Društvo

"Železnice Srbije" i dalje ćute

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Ni 10 dana od kako smo od JP "Železnice Srbije" zatražili komentar na problem sa rampom u centru Niša koja se ne spušta ni kad voz prolazi, odgovora još nema.

Rampa u Hilandarskoj ulici, kod “Angroprometa”, nedaleko od Palilulske rampe, sve češće ostaje podignuta i dok vozovi prolaze.

Stanovnici ovog dela grada tvrde da se problem ponavlja skoro svakog dana a da su do sada tragedije izbegnute samo zahvaljujući sreći.

Čitalac Južnih vesti, Ivan Vidanović, poslao nam je i snimak koji je napravio mobilnim telefonom u četvrtak 16. septembra, na kome se i pored slabijeg kvaliteta jasno vidi čovek u narandžastoj majici kako mašući rukama u poslednjem trenutku zaustavlja automobile dok voz ne prođe. Samo par sekundi kasnije voz nailazi a čovek u majici ulazi u lokomotivu i odlazi.

U petak, 17. septembra, u Nišu niko sa železnice nije želeo ili smeo da komentariše ovaj snimak. U press službi Železnica Srbije rečeno nam je da moramo pismeno da im se obratimo, ali i pored dopisa koji smo im istog dana poslali, a nakon toga više puta i telefonom pokušali da dobijemo komentar, ŽTP i dalje ćuti.

JP "Železnice Srbije" je još pre godinu dana, kada je načinjen prvi snimak voza koji prolazi pored podignute rampe, saopštilo da je reč o “manjoj smetnji na pružnom prelazu”, preneo je tada Kurir.

Pružni prelaz kod Starog groblja u Nišu. Snimljeno 16. septembra. Autor snimka: Ivan Vidanović

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vidanovic Ivan

    22:06 // 30. 9. 2010.

    Gospodine Petrovicu,to je savrseno jasno i tu nema dileme.

    Problem nije u postupcima masinovodje i njegovog pomocnika,vec u funkcionisanju ovog pruznog prelaza.Gradjani Nisa su godinama unazad svedoci ovakvog funkcionisanja ovog pruznog prelaza.Razumem ja da dodje do kvara,ali kvarove treba otklanjati,narocito na ovakvim mestima.

    Zar je potrebno da neko nastrada da bi se nadlezni pozabavili ovim slucajem?Odgovorno tvrdim da je bas ovaj pruzni prelaz NEISPRAVAN poslednjih 3 god. a mozda i vise.Snimak koji sam nacinio i poslao redakciji Juznih vesti je ustvari apel i dokaz nadleznima iz Zeleznice da konacno pocnu da resavaju ovaj problem na ovom pruznom prelazu.

    I...sta se desava?ONI CUTE I IZBEGAVAJU bilo kakau odgovornost.Sve bi ja to otpustio,obzirom da nerade svoj posao,sto se vidi i sa snimka.

    ps. Ako je potrebno,ponovo cu snimiti istu situaciju u narednih par dana,zato sto se to konstantno ponavlja.

  • Petrovic

    21:16 // 29. 9. 2010.

    Kada je putni prelaz u kvaru sasvim je razumno i normalno da motke ostanu u uspravnom položaju jer bi, u suprotnom, put bio blokiran. U tom slučaju vozno osoblje na vozovima dobija NALOG u stanici koja je nadležna za taj putni prelaz, U tom nalogu mašinovođa se obaveštava da je prelaz u kvaru, da ispred putnog prelaza voz mora da se zaustavi i da nastavi dalju vožnju kada na prelazu nema drumskih vozila. Momak u narandžastoj majci je najverovatnije pomoćnik mašinovođe i čovek je postupio onako kako treba- zaustavio je drumski saobraćaj i zatim se vratio na lokomotivu. Nakon toga voz je malom brzinom ( kao što se vidi na snimku )prešao preko prelaza i kasnije ubrzao. Potpuno u skladu sa propisima! Pored toga vozači drumskih vozila dužni su da poštuju saobraćajni znak STOP ( vrlo je upadljiv na snimku ) kao i svetlosnu signalizaciju ako je ispravna i da putni prelaz pređu tek kada je to bezbedno.

  • Branislav

    09:47 // 29. 9. 2010.

    Da li ima još nekoga ko je protiv izmeštanja pruge iz gradskog jezgra. Na snimku se vidi kompozicija od velikog broja cisterni. Da li znamo šta se nalazi u tim cisternama (možda se nalaze otrovne i kancerogene materije). Šta bi se dogodilo kada bi došlo do iskliznuća i prevrtanja samo nekoliko cisterni. Ceo Niš se nalazi u kotlini pa bi posledice po građane bile nesagledive. A druga stvar. Neki pričaju o "železničkom čvoru", i tu se svašta krije samo da bi se izbeglo izmeštanje pruge (demontiranje i šina i pragova). Zagovara se da postojeća pruga ostane za putnički saobraćaj a da se izgradi nova za teretni na severu grada. Da li to znači da će obadve biti elektrificirane. Ukoliko pruga kroz grad bude elektrificirana ostaće tu budućih 200 godina i niko je više nikada neće moći izmestiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: