Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:24, 14. 12. 2010.

| Društvo

Životom u Svrljigu 80% mladih nezadovoljno

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti

SVRLJIG - Istraživanje o toleranciji mladih i poštovanju ljudskih prava sprovedeno je u okviru projekta "Mreža mladih za ljudska prava i toleranciju - Omladinska mreža". Istraživanjem NVO "Denizen" u Svrljigu je obuhvaćeno 300 mladih od 15 - 30 godina starosti. Pored opštine Svrljig, istraživanja su vršena i u Sokobanji, Beloj Palanci, Zaječaru, Knjaževcu, Aleksincu i u Nišu.

Dve trećine mladih u Svrljigu je dovoljno informisano o ljudskim pravima, toleranciji i antidiskriminaciji i te informacije je u najvećem broju slučajeva dobilo preko medija, ali je 45% čulo za rad organizacija koje se bave ljudskim pravima, a tek nešto više od 10% je učestvovalo u njihovom radu. Polovina ispitanika smatra da su ljudska prava u njihovoj zajednici ugrožena i da postoji diskriminacija pojedinih društvenih grupa, medju kojima su oni prepoznali Rome kao najugroženiju kategoriju, zatim, izbegla i raseljena lica, osobe sa invaliditetom itd. Medju ugroženim kategorijama pri vrhu liste su, takodje, nezaposlena lica i mladi.

Najbolji načini borbe protiv kršenja ljudskih prava i diskriminacije su kažnjavanje onih koji diskriminišu i krše ljudska prava, ali i edukacija u školama i drugim institucijama kao prevencija. Na smanjenje ovih štetnih pojava u društvu, po mišljenju mladih Svrljižana, najviše mogu da utiču državni organi i porodica, a ono što se odmah može preduzeti je edukacija, kampanje, prijavljivanja takvih slučajeva državnim organima i zastupanje prava ugroženih grupa. Mladima su poznati slučajevi diskriminacije, a 14% je čak učestvovalo u tome. Najviše predrasuda mladi ispitanici pokazuju prema osobama drugačijeg seksualnog opredeljenja i HIV pozitivnim osobama i ne bi voleli da se druže sa njima, što potvrdjuje potrebu za edukacijama iz oblasti ljudskih prava.

Skoro 80% mladih nije zadovoljno životom u Svrljigu, a najčešći razlozi za to su nedostatak radnih mesta i sportskih terena, dok je na trećem mestu odsustvo zabavnih i kulturnih sadržaja. Oko 90% njih ne participira u životu zajednice, a tek 10% je uključeno u neke aktivnosti na rešavanju problema. Od onih koji ne participiraju, skoro 30% bi se uključilo u rad neke organizacije ili kroz seminare, radionice, akcije, itd.

Preko 60% ne zna da u Svrljigu postoji neka organizacija ili kontakt osoba kojoj bi se obratili sa nekom inicijativom Od preostalog broja ispitanika 20% prepoznaje nevladinu organizaciju "Denizen", a 15% Kancelariju za mlade.

Na osnovu rezultata istraživanja u Svrljigu, može se zaključiti da je ubedljivo najveći problem mladih nedostatak radnih mesta i sportskih terena, što je i razumljivo obzirom na nizak stepen ekonomske razvijenosti privrede i opštine u celini, zbog čega je slaba i infrastruktura namenjena mladjoj populaciji. U takvom ekonomskom okruženju ugroženost pojedinih grupa, još više dolazi do izražaja i dovodi do većeg stepena diskriminacije. Pošto se ekonomska pitanja ne mogu brzo rešiti, ostaje mesta za preventivno delovanje i zagovaranje za poboljšanje uslova života kroz izgradnju infrastrukture i stvaranja mogućnosti za veće zapošljavanje mladih, posebno Roma, raseljenih lica i osoba sa invaliditetom.

Istraživanje o toleranciji mladih i poštovanju ljudskih realizuje Društvo za zaštitu i unapredjenje mentalnog zdavlja dece i omladine iz Niša, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kroz program EIDHR. Realizacija projekta uključuje 8 gradova jugoistočne Srbije i traje 18 meseci. Jedna od ključnih aktivnosti na početku projekta je istraživanje o stepenu (ne)tolerancije i (ne)poštovanju ljudskih prava koje je sprovedeno u periodiodu od juna do avgusta 2010. godine.Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 2990 ispitanika, od kojih: 289 u Sokobanji, po 300 u Vlasotincu, Beloj Palanci i Svrljigu, 398 u Zaječaru, 400 u Knjaževcu, 403 u Aleksincu i 600 u Nišu.

Istraživanje je imalo za cilj da definiše probleme sa kojima se mladi susreću u oblasti tolerancije i poštovanja ljudskih prava u svojim sredinama i ukaže na prioritete u rešavanju tih problema u svakom od ovih gradova. Takodje, istraživanje je trebalo da pomogne u izboru problema (oblasti) kojima će se mladi baviti na okruglim stolovima i lokalnim akcijama i za koje će tražiti rešenja u svojim zajednicama. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: