Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 10. 5. 2013.

| Ekonomija

Jača kontrola za bolji gradski prevoz

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Vladimir Popović

Da bi ovakav sistem gradskog prevoza u Nišu opstao, potrebne su rigorozne kontrole, jer ništa ne može da opravda pad prodaje karata u autobusu za čak 40 odsto, kaže Vladimir Popović, bivši šef Odseka za saobraćaj u Nišu.

Iako se za subvencije javnog gradskog prevoza u Nišu iz gradske kase izdvaja puno novca, on nije dovoljno kvalitetan, a drastičan pad prodaje pojedinačnih karata u atubusu ne može se objsniti ničim drugim do povećanim “švercovanjem”, odnosno nedostatkom kontrole. To je ocena koju je u emisiji “15 minuta” izneo Vladimir Popović, koji je na mestu šefa gradskog Odseka za saobraćaj bio od oktobra 2008. do avgusta 2010. godine. Vladimir Popović Vladimir Popović

- Čisto sumnjam da je uzrok pad potrebe za putovanjem! Kontrola mora da postoji. Ja sam se čak više puta prevezao bez karte, namerno,analizirajući celokupni sistem, da vidim da li to funkioniše ili ne funkcioniše - kaže Popović.

On tvrdi da je pri tom broj kontrolora od nedavno uvećan skoro 3 puta u odnosu na 2008. godinu, ali na pitanje zašto se i dalje dratično smanjue broj prodatih karata, ne može da odgovori.

Kada je reč o ostalim pitanjima u javnom gradskom saobraćaju Popović ističe da kružni tokovi "nisu univerzalno rešenje za sve raskrsnice", a da u vreme dok je on bio na čelu Odseka za saobraćaj nijedan kružni tok nije napravljen “neplanski” ili bez analize potrebe.

- Da li je grad Niš postao grad kružnih tokova, videćemo u narednom periodu. Za sada postoji par kružnih tokova koji prema stručnim analizama ne treba tu da budu, na nekim mestima je to, naravno, opravdano, ali generalno, strategija koja je potrebna da se sve to sprovede u delo onako kako treba očigledno da ne postoji - kaže Popović.

gradski prevoz Niš foto: jgpnisKao jedan od velikih problema kod kružnih tokova Popović navodi nedovoljnu bezbednost pešaka na prelazima na ulivima u te tokove.

Popović tvrdi i da je greška bilo vraćanje pešačkog prelaza kod Mekdonaldsa, kao i da su i u drugim većim gradovima ukinuti prelazi tamo gde ima podzemnih prolaza, jer to povećava i bezbednost, ali i efikasnost saobraćaja.

Opširnije možete pogledati u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svedook

    11:51 // 6. 11. 2018.

    Konduktere treba covek da trazi kako bi kupio kartu. Postoje i oni koji studentima, u mom slucaju , drugarici I meni naplacuju kartu 160dinara umesto prave cene 80, jer nismo bile obavestene kolika je zaista cena! Sramota!!!

  • Nikola Stojanović

    00:23 // 18. 1. 2014.

    Izvinite ali naziv Niš-ekspres ne priliči takvim autobusima ja bi bolje nazvao Krš-ekspres

  • Dr Jakov Zlatar

    09:05 // 15. 5. 2013.

    Ovaj je bre stolar iz Aleksinca, a samo zato što je bio DS-ovac je postavljen na mesto šefa odseka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: