Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 13. 11. 2014.

| Ekonomija

Ko ne prihvati "minimalac", dobija otkaz

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Retroaktivni "minimalci" na Aerodromu nezakoniti?, ilustracija, foto: exyuaviation.blogspot

Aneksom ugovora o radu svim radnicima niškog “Aerodroma” plate će biti smanjene na “minimalac”, a tri poslednje neisplaćene zarade će čak retroaktivno biti smanjene na zakonski minimum, kažu u ovom javnom preduzeću. Ko ne potpiše aneks, dobija otkaz.

Kako navode iz “Aerodroma”, menadžment je prinuđen na ovakve mere “kako bi firma stala na noge, a za to postoji saglasnost nadzornog odbora i sindikata”. Prema njihovim rečima, aneks, koji je donet 4. novembra i važi do januara 2015. godine, predviđa uvođenje minimalca za sve radnike što je, tvrde, “legalno i legitimno”.

Međutim, istim aneksom predviđeno je da se retroaktivno na minimalac smanje i neisplaćene zarade za avgust, septembar i oktobar. Drugim rečima, ukoliko radnici potpišu ovaj aneks, umesto punih zarada, za ova tri meseca dobiće minimalni iznos plata.

Stav menadžmenta je da ovakvo retroaktivno smanjivanje plata nije nezakonito, ukoliko radnici to potpišu i većina izglasa takvu ideju. Na sastanku koji smo imali, većina radnika se saglasila sa takvim predlogom, tako da smatramo da je sve u skladu sa zakonom - kažu u “Aerodromu”.

Radnici “Aerodroma” imaju 8 radnih dana da se izjasne o tome hoće li potpisati ovaj aneks i pristati da im se i zarađene plate smanje na zakonski minimum, ili će odbiti i dobiti otkaz.


SDS: Aerodrom postupa nezakonito

U Socijaldemokratskoj stranci u Nišu smatraju da smanjenje plata samo po sebi nije sporno, niti nelegalno, ali da jeste nezakonito retroaktivno primenjivati aneks, odnosno aneksom od novembra smanjivati neisplaćene plate za avgust, septembar i oktobar.

aneks Sporni deo aneksa koji predviđa otpuštanje ukoliko se ne potpišeTakođe, u objašnjenju Aneksa stoji da “nepotpisivanje istog u roku od 8 dana povlači kao konsekvencu otkaz ugovora u radu” što u SDS-u osuđuju.

Mi se sada pitamo šta preporučiti radnicima “Aerodroma”. Da li oni treba da prihvate sugestije ministra Vulina i ne potpišu ovakav aneks i kao posledicu dobiju otkaz? - pitaju se u SDS-u.

U SDS-u kažu da oni “podržavaju uvođenje reda, naročito kada je reč o zapošljavanju i ostvarivanju prava zaposlenih” i dodaju da je za svaku pohvalu angažovanje Ministarstva saobraćaja na potpisivanju ugovora sa kompanijom “Wizz Air”, od čega će, kažu, koristi imati i “Aerodrom”, građani Niša, ali i ovog dela Srbije.

Međutim, prema njihovim rečima, “ovakvo nezakonito poslovanje menadžmenta ovog javnog preduzeća može stvoriti probleme koji ubuduće mogu da odbiju potencijalne partnere “Aerodroma”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mustra privatnička

    08:24 // 17. 11. 2014.

    mustro privatnička ne radiš ti za državu nego za sebe izrabljuješ ljude za 15000 a jedino što ti radiš je da znaš na sva usta da pljuješ na državu da bi prikrio neprijavljenje radnike neplaćen porez

  • Nišlija

    18:39 // 15. 11. 2014.

    Kad živimo u zajednici gde svako određuje pravila i zakone kako mu se hoće onda je sve u igri.Nisu plate samo u pitanju, izgubili smo sigurnost a bojim se i državu praznoglavci u politici kriminalci u

  • Goran Trifunovic

    22:48 // 14. 11. 2014.

    Radio sam u privatnoj firmi za pristojnu platu od nekih 300eur. Jednog dana me uopste nisu ni pitali da li zelim da prihvatim minimalac, vec su mi dali otkaz.
    Da li da ih tuzim zbog toga?

    • advokat 3

      15:51 // 17. 11. 2014.

      Tuži ih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: