Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 3. 6. 2013.

| Ekonomija

Letovi Niš – Trst ponovo u junu

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Dragan-Bugarinovic-1.JPG
Dragan Bugarinović, direktor Aerodroma "Konstantin Veliki" Niš

Avio letovi iz Niša ka Trstu mogli bi ponovo da krenu u junu i to verovatno jedanput nedeljno. To je obećanje nosioca projekta Air.Net, aerodroma u Bariju, koji je i otkazao letove u maju zbog nerentabilnosti, kažu na niškom aerodromu.

Da li će i kada avioni ponovo prevoziti putnike na, kako je najavljivano, “redovnoj” avio-liniji Niš – Trst, još nije izvesno.

Za sada postoji obećanje da bi linija mogla ponovo biti uspostavljena tokom juna, ali sa redukovnim letovima: umesto dva, jedanput nedeljeno. To je dogovoreno na nedavnom sastanku projekta Air.Net, u okviru kojeg je i startovala ova, ali i avio-linije Mostar – Trst i Bari – Mostar, kaže direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu, Dragan Bugarinović.

- Došli smo do nekog kompromisnog rešenja da avio-kompanija i “Balkan ekspres”, koji prodaje karte, uradi u narednih nedelju dana reviziju letenja i prema njihovim obećanjima, letovi bi trebalo da krenu ponovo od juna meseca , a jedna od opcija je da se sve svede na jedan let nedeljno, što bi moglo da bude za njih održivo – kaže Bugarinović.

Air.Net projekat podržava uspostavljanje direktnih vazdušnih linija duž istočne i zapadne jadranske obale. Deo je IPA jadranskog programa koji ima za cilj uspostavljanje mreže regionalnih aerodroma za kretanje i povezivanje ljudi i dobara i sufinansiran je od strane Evropske Unije preko IPA fondova.

Dragan Bugarinović u studiju Južnih vesti Dragan Bugarinović u studiju Južnih vestiOsnovni razlog za otkazivanje letova je, kako kaže Bugarinović, to što je lider projekta Aeroporti Di Pulja (Di Puglia), glavni aerodrom Bari u regiji Di Pulja, sproveo postupak nabavke i ugovor o subvencionisanju  po prevezenom putniku. Ali prodaja nije bila zadovoljavajuća.

- Mi i nismo znali model subvencionisanja. Tačno je da postoji interesovanje, letovi iz Niša su na početku bili popunjeni jer su neke agencije organizovale  turistička putovanja za Trst u vreme prvomajskih i uskršnjih praznika, ali sada nema aranžmana koji bi ljude privukli da koriste te linije – kaže Bugarinović.

I dok je na liniji Niš - Trst bio i veći broj indivudalnih putnika, interesovanje za relaciju Trst – Mostar još je gore, pa su i ti letovi okazani.

Ima li šanse da se i JAT vrati na niški aerodrom, kao i da li i zašto lou – kost kompanije Rajaner (Ryanair) i Vizer (Wizzer) (ne) lete iz Niša, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Do Podgorice i Antalije do kraja leta

Čarter let do Antalije Čarter do kraja leta do Antalije foto: http://nis-airport.com/novosti-sr/Sa niškog aerodroma i dalje pet puta nedeljno do Podgorice leti Montenegro Airlines, sa konkecijama ka evropskim gradovima, a 12.juna startovaće i prvi čarter let do Antalije sa 177 putnika, koji je već sada popunjen.

Do Turske će avion leteti svake srede do kraja avgusta, a do Podgorice do kraja letnje sezone, do kada je Grad Niš i potpisao ugovor o subvencionisanju ovih letova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Detlic

    01:07 // 6. 6. 2013.

    Kako da se uvede linija za Cirih iz Nisa,opasce promet beogradskom aerodromu.

  • Nikola Prokuplje

    20:10 // 5. 6. 2013.

    Nije bas tako da nema putnika vec treba neko leteti gde su karte 50evra a ne 150.A drugo zasto nebudu carteri od juna do avgusta za cirih?Mora bolje da se radi i bice putnika.

  • Jovan Kursula

    09:56 // 4. 6. 2013.

    Ja odavno pricam i pisem ovde da u precniku od 60 km od Nisa nema putnika da se sakupi jedan avion,jer je narod na rubu egsistencije,i sakupljam rekordan broj minusa.
    Uzgred budi receno,evo vec je Jun

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: