Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 29. 3. 2018.

| Ekonomija

Novom opremom i obukama do novih radnih mesta na jugu Srbije

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Dodela zahvalnica
U projektu su učestvovale agroindustija, modna i laka industrija; foto: USAID

Novac za kupovinu opreme, treninzi, obuke, te učestvovanje na međunarodnim sajmovima, kako kažu u Razvojnoj agenciji Srbije, doprineli su širenju poslovanja i stvaranju oko 500 novih radnih mesta na jugu i jugozapadu Srbije. Cilj projekta, vrednog 4 miliona dolara, bio je pomoć firmama i preduzetnicima da rastu i razvijaju se.

Nova radna mesta na jugu Srbije našla su se za nezaposlene u Vranju, Leskovcu, Medveđi, Preševu i Bujanovcu.

Sem stvaranja 487 novih radnih mesta, posledica projekta je i više od 1.600 sezonskih radnih mesta, a kako kaže direktorka misije USAID-a u Srbiji Azza El-Abd, i 159 radnih mesta na određeno vreme.

Kroz ovo partnerstvo, obezbedili smo usluge za 184 mala i srednja preduzeća (MSP) i osam poslovnih udruženja i klastera, u vidu preduzetničke obuke, individualne obuke i mentorstva, poslovnih kontakata sa drugim firmama, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu opreme kao i mogućnosti učešća na međunarodnim trgovinskim sajmovima - priča El-Abd.

Tokom trajanja projekta 380 korisnika je prošlo obuku, a 71 preduzeće dobilo je novac za kupovinu opreme. Njih 80 je učestovalo na međunarodnim sajmovima, što je, kako kažu, dovelo do potpisivanja novih prodajnih ugovora vrednih oko 670.000 dolara, dok su 82 preduzeća usvojila standarde, zbog čega su njihovi proizvodi izašli na nova tržišta.

Inače, sem pomenutih gradova i opština sa juga Srbije, pomagalo se i preduzetnicima u Novom Pazaru, Raškoj, Sjenici, Tutinu, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši.

Projekat su realizovale su Razvojna agencija Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: