Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 20. 6. 2012.

| Hronika

Spašavanje planinara u Svrljiškim planinama

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
DSCF1023

Vojni pilot i pukovnik u penziji Juraj Lančić iz Niša preživeo je pravu dramu u svrljiškom selu Prekonoga, kada je pao sa stene visine od oko 4 metra i više od 3 sata bio bez svesti.

Penzionisani pukovnik, vitalni osamdesetogodišnjak, pešačio je rekreativno zajedno sa prijateljem u utorak ujutru, pa su se tako našli na potezu ispod planine Pleš, kod Beloinjskih korita, odakle su, sve pešice, krenuli ka selu Prekonoga, na drugom kraju svrljiške opštine. Iz Prekonoge su planirali da, preko Oreovca, stignu do Niša.

U jednom trenutku njih dvojica su se razdvojili, obojica misleći da je onaj drugi već otišao ispred.

- Bili smo u selu negde oko 12:15h. Nešto kasnije mi je jedan meštanin koga sam sreo rekao da krenem tim putem jer je kraći. Pešačeći, ušao sam u gabrovu šumu i od granja nisam ni video liticu – priča Juraj.

Prilikom pada sa stene sa visine od oko 4 metra, grane su ublažile pad, ali je Juraj ostao bez svesti više od 3 sata.

- Kada sam se prosvestio nisam odmah mogao da se pomerim. Počeo sam da dozivam pomoć, ali nikog nigde nije bilo u onoj šumi – kaže on. spasavanje planinara

Juraj je imao kod sebe mobilni telefon, ali ne i signal da bi nekog pozvao u pomoć. Skupio je snagu i sa povredama od pada puzao oko sat vremena nekih 600-700 metara, sve dok nije dobio signal, a onda je pozvao porodicu u Nišu i rekao im šta se desilo i gde se otprilike nalazi, ne bi li oni pozvali nekog u pomoć.

Negde oko 18h obaveštena je niška vatrogasno-spasilačka jedinica, koja se odmah uputila u potragu u selu Oreovac. Nakon višesatne potrage Jurija nisu uspeli da pronađu i onda su obavestili kolege iz Svrljiga da se povređeni najverovatnije nalazi sa druge strane, u svrljiškom selu Prekonoga.

- Krenuli smo u potragu za njim oko pola 9 uveče. Po mraku, u šumi, bilo je skoro nemoguće pronaći povređenog, ali nam je dosta pomogao Bojan, čuvar na vodovodu. Kolega Iva Marković i ja, zajedno sa Bojanom, tražili smo ga po šumi oko sat vremena i konačno smo ga pronašli negde oko 22h – kaže za Južne vesti Igor Mihajlović, komandir svrljiške vatrogasno-spasilačke jedinice.

svrljiske planine Pronađen je na mestu zvanom Burina padina, između sela Prekonoge i Oreovca, na svrljiškoj strani.

Jurija su svrljiški vatrogasci odneli do džipa kojim su ga prevezli do Doma zdravlja u Svrljigu, gde ga je sačekala dežurna ekipa lekara, ali i njegova porodica, koja je u međuvremenu obaveštena da je pronađen.

- Povređeni je primljen sa ogrebotinama po celom telu, ugruvan, sa povredom glave i posekotinama po kolenu i ruci. Najverovatnije da je prilikom pada pretrpeo i potres mozga i upućen je u niški Klinički centar radi detaljnog pregleda i snimanja – kaže dežurni lekar Doma zdravlja u Svrljigu.

Penzionisani vojni pilot kaže da je već počeo da sumnja da će ga iko pronaći.

- Već sam čuo vuka kako zavija negde u šumi i svašta mi je prolazilo kroz glavu dok sam ležao u onom mraku na travi. Boli, ali dobro je, srećom, čim sam sad ovde i na nogama – priča Jurij dok se rukuje i zahvaljuje svrljiškim vatrogascima.

Pri polasku, Jurij kaže da ćemo se opet videti, u nekoj novoj, bezbednijoj šetnji po Svrljiškim planinama.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Juraj Lancic

    13:23 // 20. 6. 2012.

    Zahvaljujem se i divim se njihovom upornosti da me pronadju inace da nisu uspeli nebi docekao jutro takodje se zahvaljujem lekarima doma zdravlja koji su mi pruzili prvu pomoc i do nekle mi sanirali rane i sto su me ovako ljudski primili bez nekih uslova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: