Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:00, 8. 3. 2011.

| Istražujemo

Medijana i dalje krije podatke

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Dragoslav Ćirković, predsednik Opštine; foto: eugen.hupont.hu

NIŠ - Centralna niška opština, Medijana, i dalje od svojih građana krije podatke o svom radu.

Iako su još 21. februara Južnim vestima obećali da će "u toku dana" objaviti Informator o radu, a dva dana kasnije, nakon teksta "Funkcioneri kriju podatke o platama", zvanično izvinili građanima i obećali da će to učiniti "u toku sledeće nedelje", ovog obaveznog dokumenta i dalje nema.

Reč je o dokumentu koji bi trebalo da sadrži podatke o radu Opštine koje bi građani morali da znaju - opis poslova koji mogu da se tu obave (overe dokumenata, izdavanje Izvoda iz knjiga rođenih, venčanih i sl), organizacionu strukturu, spisak funkcionera, njihovu nadležnost, ovlašćenja, odgovornost ali i podatke o njihovim primanjima, podatke o prihodima i rashodima Opštine, javnim nabavkama i tako dalje.

Medijana je jedina gradska opština u Nišu koja ovaj dokument nije stavila na uvid svojim građanima.

Inače, zakon je predviđena i kazna za njegovo neobjavljivanje, pa bi lako moglo da se desi da odgovorno lice u opštini, odnosno njen predsednik Dragoslav Ćirković, bude kažnje sa 5.000 do 50.000 dinara.

Gostujući u Nišu prošle nedelje Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, ocenio je da neobjavljivanje propisanih podataka predstavlja "nepoštovanje građana".

- Ako građani ne traže ništa više od onog što je upisano u zakon Srbije, a neko vam ni to ne da, ima li tu uopšte dileme ko se ponaša u interesu građana? - rekao je Šabić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radovan

    12:12 // 11. 3. 2011.

    Postovani g-dine N. Pesicu, apsolutno ne stoji vasa prozivka da niko nije mogao da vam da informacije o Konkursu za finansiranje projekata NVO. Osim sto poziv stoji vec mesec dana na web site-u opstine i uz koji stoje i smernice (dakle treba citati dokumente), nedavno je organizovana i prezentacija i projekta i odgovori na sva pitanja koja su postavljena i evo i danas dajemo dogovore i objasnjenja. U samim smernicama pise i ko su kontakt osobe, pa verujem da ako ste pitali portira da on zaista nije mogao da vam da informacije, ali ste u smernicama mogli da procitate ko moze da vam da informacije. Verujem da niste imali zlu nameru kad ste pisali svoj komentar, jer on apsolutno ne stoji. I kao sto je red u organizovanim institucijama, za svaku oblast postoji nadlezni resor, te vas pozivam da dodjete i zatrazite informacije koje vam trebaju. Ove koje ste naveli nece se ni naci u informatoru jer im tu nije ni mesto.
    S postovanjem, Radovan Zivkovic, Sef sluzbe razvoja, koja je nadlezna za javni poziv za NVO

  • catch me

    14:42 // 9. 3. 2011.

    kriju podatke da ljudi ne saznaju da vecnici koji zasedaju jednom u 3 meseca na 2 sata primaju platu od 60.000 dinara, kao i predsednici komisija!!!!
    neke od njih sam vidjao kako dolaze na posao popodne na pola sata, a ovi prvi se setkaju po hodnicima, piju kafe i telefoniraju a neke odluke cekaju i po 3 meseca , jer ne mogu da stignu da se sastanu!
    eto to kriju, i kako se zaposljavaju i kakav je odabir, i koliko urade za radno vreme. koliki su to banditi koji samo rade za promociju stranke!!!
    nislijeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
    ovce smo najvece!!!

  • Mirko

    08:34 // 9. 3. 2011.

    @N. Pešić

    Nema vremena Ćirković da prima nikoga, mora da ažurira svoju facebook stranicu.

    A što bi zavodio red u optštni kad je lakše da zavodi kolegnice!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: