Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 12. 1. 2011.

| Istražujemo

Tržnica krije podatke

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti

NIŠ - Niško javno preduzeće "Tržnica" odbilo je da javnosti prezentuje podatke o svom poslovanju.

Od javnosti se skrivaju podaci o broju direktora, njihovih zamenika, pomoćnika ili savetnika, kao i broj zaposlenih koji su tokom 2010. godine bili upućeni na "plaćeno odsustvo" i koliko su ukupno dana proveli ne radeći ništa a primajući platu. Osim toga, javnost još uvek ne zna ni koliki su bili računi za službene telefone direktora.

Od Tržnice, čiji je osnivač Grad Niš, ove podatke zatražili smo pismenim putem 22. decembra. Zakonski rok za njihovu dostavu istekao je, direktor Nebojša Petrović (JS) više puta usmeno je obećavao da će ih objaviti, ali građani i dalje nisu saznali kako se troši njihov novac. 

- Bili smo u gužvi oko praznika, ali dobijate to sutra - rekao je Petrović poslednji put u ponedeljak, 10. januara.

Ove podatke od Tržnice zatražili smo nakon saznanja da je veliki broj zaposlenih upućivan na plaćeno odsustvo, a da je čak i izvršni direktor, Milan Jovanović koristio ovu mogućnost i primao 80% direktorske plate iako nije odlazio na posao jer je "došlo do privremenog smanjenja obima rada" na njegovom radnom mestu. 

Nakon teksta "Direktor na plaćenom odsustvu" iz Ministarstva rada je saopšteno da je Jovanović, inače široj javnosti poznat i po blogovima koje piše pod pseudonimom "Strongmen", na plaćeno odsustvo upućen suprotno zakonu.

Dan nakon toga Jovanović se vratio na posao, a generalni direktor Nebojša Petrović tada je rekao kako "su ga obavestili da se on (Jovanović) ranije vratio sa odsustva jer je u međuvremenu došlo do povećanja obima posla".

JKP "Tržnica" jedno je od gradskih preduzeća koje u poslednje dve godine posluje sa milionskim minusem. Prema podacima Agencije za privredne registre, u 2008. godini minus je iznosio 23 miliona a u 2009. godini 12,5 miliona dinara.

Autor: Predrag Blagojević


Zbog pisanja o ovoj temi Jovanović je više puta javno, na svom Facebook profilu, kritikovao Južne vesti i Predraga Blagojevića, autora tekstova, tvrdeći da sve ima političku pozadinu i da Južne vesti zapravo finansira Grad Niš.

- Po mom skromnom misljenju imas boljih tema za pisanje na jugu Srbije. A I ja se nisam navikao na prozivku - napisao je Jovanović u jednoj od privatnih poruka upućenih Blagojeviću.

Južne vesti smatraju da je ovakvo Jovanovićevo ponašanje, kao javnog funkcionera, nedopustivo, a da iznošenje neistinitih informacija sa ciljem da se diskredituju medij i novinar predstavljaju pritisak na novinarsko izveštavanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    17:46 // 15. 1. 2011.

    Vidim jurite Trznicu a u stvari tako je u svim javnim preduzecima gde ima onoliko viska zaposlenih i svi oni na budzetu. Kada bi ta preduzeca bila u privatnoj svojini trecina uposlenih bi bila dovoljna, iako bi nasi privatnici i to gldedali da smanje. Potrebno je vratiti moral i etiku u javni zivot, vratiti odgovornost prema budzetskim (narodnim) sredstvima i onda se nadati da ce mozda biti bolje.

  • catch me

    17:59 // 13. 1. 2011.

    kako vas nije sramota da kopate po takvim stvarima!!!!
    strongman je bio izbacivac u "ameriku", mnogo je jak, uredno se pumpao u "teretanu", izlazi po kafici, gradska je faca i jos mnogo toga sto se ceni ovde, ah da, i najpoznatiji bloger ( spilbergu dodji kod nas ), a vi ga prozivate za ovakve stvari, pa jos nekim nerazumljivim argumentima zbunjujete istog!
    bezobrazni ste!!!
    ma udri samo ....
    :)

  • Vladimir Dimitrijevic

    09:20 // 13. 1. 2011.

    Puna podrška gospodinu Predragu Blagojeviću.
    Lično me apsolutno ne zanima ko finansira Južne Vesti dok god su objavljene informacije istinite.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: