Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:51, 16. 5. 2013.

| Kultura

Festival evropskog filma u Nišu

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
c

Od 24. do 27. maja u sali Niškog kulturnog centra posetioci će za 4 dana moći da pogledaju više od 10 evropskih filmova.

U petak, 24. aprila od 19 sati posetioci će moći da pogledaju film "Pljačkaš", neobičan austrijski krimić o atletskom šampionu u trčanju koji pljačka banke iz hobija, a nakon njega francuski film “Zbogom, Gari” koje je i nagrađen od strane kritike na Kanskom festivalu 2009. godine, kaže organizator.

U subotu od 18 sati zainteresovani će moći da vide izbor mađarskih savremenih kratkih filmova - “Varijacije”, “Strpljenje” i “Tripice”.

Od 19 sati na repertoaru španska potresna socijalna drama koja je, navodi se, osvojila brojne nacionalne nagrade, sa Havijerom Bardemom u glavnoj ulozi “Ponedeljci na suncu”.

Od 21 sat na repertoaru je holandski film “Oluja”. Priča je postavljena u vreme najteže prirodne katastrofe u savremenoj istoriji Holandije kada su jugo-zapadni nasipi podlegli udarima vetra i vode 1953. godine, dovodeći do plavljenja, uništavajući čitava sela i usmrćujući hiljade. U ovom filmu mlada majka Julia jedva preživljava poplavu na farmi svoje porodice, ali je vodene struje odvajaju od njene bebe. Kada je jedan poručnik spasi, njen spasilac i ona se vraćaju na mesto katastrofe, navodi organizator.

26. maja od 17 sati posetioci će moći da pogledaju švedski dokumentarac “Blizanci” o dva brata sa dva pogleda na svet.

Nakon njega od 19 sati najavljen je grčki film “Carigradska kuhinja”. Priča o grčkom dečaku Fanisu koji odrasta u Konstantinopolju gde  njegov deda, drži prodavnicu začina. Dečak usvaja dedinu filozofiju da životu kao i jelima uvek treba dodati malo soli. Tokom mladosti u Atini Fanis izrasta u odličnog kuvara a, tridesetpetogodišnji Fanis se vraća u rodni grad gde se sastaje sa dedom i svojom prvom ljubavlju i shvata da je zaboravio da doda malo začina sopstvenom životu.

“Dani koji dolaze” najavljeni su od 21 sat, a radnja filma odvija se u Nemačkoj 2020. godine. Globalnom politikom dominiraju katastrofalne posledice klimatskih promena i ratovi zbog vode i nafte. U supermarketima kupci se bore za poslednje preostale namirnice. Država je izložena napadima sve radikalnijeg gerilskog pokreta, čiji članovi naizgled vode život uzornih građana, da ih ne bi razotkrili.
    
Poslednjeg dana festivala od 17 sati daje se belgijski film "Divovi". Dva brata tinejdžera provode još jedan raspust na selu ii igrom slučaja upoznaju Denija koji će ih uvesti u neverovatnu, nezaboravnu avanturu koju će pamtiti čitavog života.

Od 19 sati na repertoaru je portugalski film “Ekscentričnosti jedne plavuše”. Reč je, kako kažu o čudnoj, romantičnoj, pomalo perverznoj priči o slučajnom susretu i mnogobrojnim posledicama.

Sledi dokumentarni film “Udala sam se za Srbina” o četiri Engleskinje koje su se udale za Srbe.

“Tragovi u pesku” je bugarski dokumentarni film kojim će biri zatvoren festival, kaže organizator.

Ulaz je slobodan.

Ekscentričnosti jedne plavuše - Trejler

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: