Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 23. 1. 2013.

| Kultura

Film o gradnji Hrama cara Konstantina

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
izgradnja-hrama-6.jpg

Izgradnju Hrama cara Konstantina i carice Jelene, koja traje više od jedne decenije, niški snimimatelj i novinar Zoran Veličković beleži kamerom.

Za četrnaest godina Veličković je prikupio čak 10 sati snimljenog materijala. Sve faze izgradnje od osveštenja temelja, preko prve liturgije, postavljanja ikonostasa i zvona su na video zapisu, a nabavio je i snimak na kome je zabeleženo izlivanje crkvenog zvona u Austriji.

 

- Ovaj film pripreman je da bi preneo atmosferu i utiske iz prethodnih 14 godina. Zato će u njemu biti prikazani samo sveštenstvo i građani koji su prisustvovali ceramonijama u crkvi. Gledaoci neće ovde videti nikog od političara - objašnjava Veličković.

 

Za film je napravljena i prva verzija scenarija, ali Veličković objašnjava da, ako bude dobio finansijsku podršku grada, planira da angažuje istoričare i ekipu stručnih montažera kako bi upotpunili scenario i napravili što bolji dokumentarni film.

 

- Konkurisao sam kod Kancelarije za Milanski edikt projektom koji bi mi omogućio da angažujem stručnjake i da film bude gotov ubrzo posle završetka radova na Hramu - ističe Veličković.

 

Veličković smatra da bi disk sa filmom mogao da bude drugačiji suvenir za turiste koji će doći u Niš i da bi doprineo promociji grada.

Kamen temeljac za Hram cara Konstantina i carice Jelene postavljen je 1999. godine tokom bombardovanja Srbije. Kako je najavljeno, izgradnja bi trebalo da bude gotova ove godine. (http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Uskoro-gotova-crkva-cara-Konstantina.sr.html)

 


Autor filma Zoran Veličković iza sebe ima tridetotogodišnje iskustvo snimanja dokumentarnih reportaža, a mnoge od njih su i nagrađene.

On je snimao i izgradnju i rekonstrukcije nekih značajnih objekata u Moskvi, izgradnju niškog aerodroma, rekonstrukciju crkve u Adrovcu u kojoj se nalazi spomenik pukovniku Vronjskom..

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zone

    08:00 // 25. 1. 2013.

    Lepa ideja. Ne znam da li je još negde napravljen sličan film sniman toliko dugo.
    Grad bi morao da se zainteresuje za ovaj projekat.

  • Nemanja Ilic

    11:02 // 24. 1. 2013.

    Kako vas nije sramota da tako govorite o Crkvi?!

    • Slavko

      10:33 // 31. 1. 2013.

      Pa nije nas sramota jer joj tu nije mesto, a ima ih previše, ionako zruje prazne a bačene su silne pare na njihove izgradnje umesto da su se pametnije iskoristile!
      Pun je grad lažnih vernika koji dokazuju veru po forumima, društvenim mrežama, komercijalnim simbolima, lažnim nacionalizmom a kad treba da se ide u crkvu na pričest ili molitvu - nigde nikoga!

  • Hranislav

    18:12 // 23. 1. 2013.

    Sve pohvale novinaru!!!
    Izgleda da je jedini na vreme razmišljao o proslavi jubileja Milanskog edikta.
    Voleo bih da upoznam čoveka da mu lično čestitam kao profesor istorije, koji je mnogo toga čitao, učio i istraživao o Konstantinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: