Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 8. 10. 2013.

| Kultura

Izbacuju šund muziku iz đačkih autobusa

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
Kosta Ilustracija muzika radio

Na đačkim ekskurzijama osnovnih škola u Nišu u autobusu su donedavno iz zvučnika mogli da se čuju svakojaki zvuci, od orijentalnog turbo melosa na „šabanajzeru“(sintisajzer) do aktuelnog hip-hopa.

Svako ko je imao disk ili kasetu sa svojim omiljenim pevačem ili grupom mogao je to da pusti i „maltretira“ manjinu u autobusu jer je većina upravo to slušala.

To je opšta pojava u Srbiji, ali u Nišu će pojedini direktori pokušati tome da stanu na put, odnosno probaće da šund muziku ne izbace samo iz autobusa nego i iz glava učenika.

Od skora su pojedini direktori škola razgovarali na nastavničkim većima da se sa tim prestane i da muzičke pravce, koje će svi slušati, usklade nastavnici muzike sa đacima, putnicima na ekskurziji.

Jedna od takvih osnovnih škola je „Sveti Sava“ gde je direktor Vladimir Kalčić naložio nastavnicima muzike da se dogovore oko vrste muzike koju će slušati u autobusu.

- Na slušalicama će svako moći da sluša šta hoće, ali kada je reč o muzici koju će svi slušati, onda će to biti kanalisano. Mi imamo troje izvanrednih profesora muzike, među kojima je i Spomenka Đokić, nekadašnji vokal grupe „Lutajuća srca“ tako da sam potpuno spokojan da đaci neće slušati šund muziku u autobusu. Napraviće se program tako da ih niko neće terati da slušaju operske arije koje bi bile preteške za njihove godine, već ono što je aktuelno i ono što će im služiti da razviju muzički ukus - objašnjava Kalčić.

2 Direktor Osnovne škole „Učitelj Tasa“ Miodrag Pejić je i sam profesor muzike koji kaže da se o tome nije raspravljalo na veću, ali da podržava ideju.

- Ja idem sa svojim đacima na ekskurzije i to rešavam „u trenutku“. Sada ono što slušaju đaci u velikoj većini je blago rečeno "katastrofa“. To je dobra ideja da se praktično na neki način institucionalizuje, da se podigne na nivo Grada jer deca nisu kriva što im se plasiraju takvi zvuci svuda oko njih, pa ih i oni poprimaju. U autobusu, kada putujemo, dođemo obično do kompromisa šta ćemo da slušamo - kaže Pejić.

U Osnovnoj školi „Ratko Vukićević“ se takođe nešto slično zbiva pred ekskurzije. Nastavnici koji su u autobusima sa đacima, imaju nekakav dogovor koja će se muzika emitovati iz zvučnika.

- Moramo da vodimo računa o tome, bez obzira na dečije želje. Podržavam ideju da se odluka o tome donese na nivou Grada - kaže za Južne vesti Divna Stevanović, direktorka Osnovne škole “Ratko Vukićević“.

Pojedini direktori su zamolili Južne vesti da se ne objavljuju njihovi komentari jer o toj temi nisu imali ništa lepo da kažu, kako nam je saopšteno.

- Ne smemo mnogo ni da zabranjujemo deci da slušaju Šikija, Mikija, Rikija i ostale čije pesme više liče na neko prekobrdsko dozivanje nego na pesmu. Majka i otac mu to isto slušaju i kako ću ja kao nastavnik da kažem da to ne valja. Nego, u tim situacijama, obično pribegnemo kompromisu da se emituju te dve pesme, a onda melodije nekog drugog izvođača. Isto se dešava sa popularnim hip-hopom. Posle jednog diska u autobusu, glava mi je kao crkveno zvono, ali većini đaka se to dopada, vidim da cupkaju u sedištima, zaokupljeni su pa i prećutim - kaže jedan od direktora koji je hteo da ostane anoniman.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • anonymous

    16:34 // 10. 10. 2013.

    Mnogi ovaj problem posmatraju dosta laički, kao "ima mnogo većih problema od toga koju muziku deca slušaju". Ne direktno, ali delimično i lična kultura pojedinca određuje način njegovog života.

  • Vladimir Lazarevic

    14:20 // 10. 10. 2013.

    definiši mi sund, po kom kriterijumu je nešto sund a nešto nije, ono sve je tebi meni nije

    • Mmmarko

      15:06 // 10. 10. 2013.

      Definicije šunda i kiča su jasne a u najkraćim crtama kič je lažna umetnost koja se krije i maskira u pravu, šund je ponosni neukus. O ukusu se ne raspravlja, o ukusu se zna. Ali to je tako prastaro..

    • Перица Мали

      19:38 // 16. 10. 2013.

      У томе је проблем.Пробај некад да гледаш фолк нумеру и да искључиш тон и да слушаш музику а да игноришеш слику.Дићи ће ти се коса на глави, осим ако не уживаш у садржају и слично томе

  • Milos Radulovic

    22:58 // 9. 10. 2013.

    Molim onoga koje objavio ovaj tekst, da razlikuje pojmove,jer hip-hop je kultura a ne muzika. Ako je mislo na rep da ne stavlja u red sa tamo nekim sundom,jer po ni jednom osnovu on nepripada tamo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: