Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:00, 29. 1. 2011.

| Kultura

Na današnji dan rođen Branko Miljković

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
Branko Miljković; foto: milosevits.web.elte.hu

NIŠ – Na današnji dan, 1934. godine u Nišu rođen je Branko Miljković, jedan od najpoznatijih srpskih pesnika druge polovine 20. veka.

Branko Miljković je završio je Gimnaziju „Stevan Sremac“ u Nišu, gde je bio u školskom književnom društvu „Njegoš“.

Svoje prve pesme objavljuje u Nišudad, a 1953. godine odlazi na studije u Beograd. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1957. godine.

Kao student je sa Draganom M. Jeremićem i grupom pesnika osnovao grupu neosimbolista. Oskar Davičo mu je objavio prve pesme u časopisu „Delo“ i time mu je pomogao u daljem radu.

Napisao je 5 knjiga pesama, a prvu je objavio 1957. godine pod nazivom „Uzalud je budim“. Sa Blažom Šćepanovićem je dve godine kasnije objavio „Smrću protiv smrti“. Nakon toga je objavio i knjige pesama „Vatra i ništa“ (1960.), „Poreklo nade“ (1960.) i „Krv koja svetli“ (1961.godine).

U zbirci pesama „Izvor Nade“, napisao je epitaf „Ubi me prejaka reč“.

Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika. U jesen 1960. godine zbog nesporazuma sa jednim brojem pesnika i prijatelja, otišao je u Zagreb da radi kao urednik kulture u Radio Zagrebu. Nedugo zatim, 12. februara 1961, nalaze ga obešenog o drvetu na periferiji Zagreba.

Povodom desetogodišnjice smrti, 1971. godine Brankovi roditelji Marija i Gligorije i brat Dragiša poklonili su Muzeju sačuvanu zaostavštinu: lične predmete, odeću, dokumenta, fotografije, rukopise, nameštaj iz roditeljske kuće u Nišu i Beogradu, prepisku, ličnu biblioteku sa oko 400 knjiga i časopisa i bogatu hemeroteku sa isečcima pesnikovih objavljenih radova i drugih tekstova iz novina i časopisa.

Ove godine se obeležava 50 godina od smrti Branka Miljkovića, a Narodni muzej iz Niša je priredio izložbu “Branko Miljković, princ pesnika” u adaptiranoj biblioteci Branko Miljković u Beogradu na Zvezdari.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag Konstantinovic

    11:09 // 11. 2. 2011.

    Ja sam Brankov skolski drug od 1.razreda gimnazije. Sedeo je dve klupe ispred mene.
    Pratio sam kao skolski drug sve njegove uspehe. Stalno se stidljivo govori o njegovoj smrti.ON JE UBIJEN POSTO JE PRETHODNO NAMAMLJEN U ZAGREB DA NE BI BIO UBIJEN U BEOGRADU. NEKA TZV. ISTRAZIVACI-NOVINARI PREGLEDAJU STA SE DESAVALO IZMEDJU NJEGA I OSKARA DAVICA POSTO BRANKO NIJE HTEO DA POSTANE CLAN NJEGOVOG KLANA. PRE ODLASKA U ZAGREB NAMESTENA JE JEDNA OD DAVICOVIH TZV.DEVOJAKA, ON SE ZALJUBIO I DESILA SE TUCA DAVICA I NJEGA NA FILOSOFSKOM FAKULTETU. VRATIO JE PARTIJSKI KNJIZICU I USAO U KRIZU. DZADZIC PRVI POCEO DA MASKIRA DOGADJAJ, BIO SAM NA SAHRANI ODMAH IZA DZADZICA. TEZA JE BILA TADASNJIH NOVINARA DA JE VOLEO KAPLJICU (PRESERNOVA KLET). ISPITAJTE! UBILA GA PREJAKA REC ALI OSKAROVA.
    ZASTO JE DAVIUCO NAPUSTIO BGD KADA JE PRESTAO NJEGOV UTICAJ I OTISAO ZA SARAJEVO DA TAMO UMRE?

  • Igor

    16:50 // 30. 1. 2011.

    Pogledajte kako mu je ime napisano na spomeniku ispred pozorista! Osveta nepismenih kamenorezaca!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: