Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 5. 11. 2013.

| Kultura

Narodni poslanici: Ne skraćujte festivale

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
filmski susreti
I narodni poslanici vole Filmske susrete, arhivska fotografija

Predstavnici Nišlija u Parlamentu Srbije slažu se da su Nišvil, Filmski susreti i ostali gradski festivali pravi reprezent Niša i da na njima ne treba da se štedi.

rajcic Rajčić za dublju analizu festivalaIzjave gradskih funkcionera da pojedine festivale treba skratiti ili ih eventualno zameniti nečim što podseća na Belmužijadu nisu puno podelile mišljenja niških narodnih poslanika.

Dejan Rajčić, poslanik Nove Srbije i član Odbora za kulturu Skupštine Srbije, kaže da su za zaključke o redukovanju festivala neophodni javna rasprava i jasni razlozi.

- Treba težiti principu dobijanja odgovarajuće vrednosti i kvaliteta za uloženi novac. Ne mogu da se izjasnim bez dobre argumentacije i analize, a onaj ko priča o Belmužijadi neka sam brani svoj stav - rekao je Rajčić.

Njegov kolega iz odbora niški poslanik Milorad Stošić (PUPS) očekuje uvećanje državnog budžeta za kulturu što ide na ruku i niškim festivalima.

- Ne vidim razlog da se to skraćuje, ali možda gradonačelnik Niša ima bolju informaciju. Inače, ja sam u principu za to da se Filmski susreti ne diraju - rekao je Stošić.

moma Za Stojanovića skraćivanje festivala nije opcijaPredstavnik Nišlija u Parlamentu iz najjače političke stranke u vladajućoj koaliciji Momir Stojanović (SNS), naglasio je da se ne slaže sa stavom gradonačelnika Niša.

- Niš ne sme da štedi na kulturi. Po kulturnim sadržajima je u rangu sa ostalim gradovima. Gradska uprava bi mogla da štedi na drugom stavkama, pre svega kroz efikasniji rad javnih preduzeća, kroz smanjenje putnih troškova - rekao je Stojanović.

Milan Lapčević, predstavnik DSS-a iz Niša u Narodnoj Skupštini, nije za skraćivanje festivala, ali jeste za njihovo preispitivanje.

- Siguran sam da je moguće štedeti na drugim stvarima nego da to radimo na kulturi, a paralelno sa time ja se zalažem da treba preispitati festivale. Kada govorimo o Filmskim susretima možda nije loše u saradnji sa zemljama iz okruženja napraviti širi dijapazon filmova - predlaže Lapčević.

Za Narodnog poslanika Demokratske stranke Dušana Milisavljevića stvari su jasne, niški festivali su brend grada i njih ne treba dirati.

- Nišlije moraju sa ponosom i ljubomorno da čuvaju svoje kulturne manifestacije i ja sam sa čuđenjem primio informaciju o mogućem skraćenju festivala - rekao je Milisavljević.

sanja Jefić Branković: "Hajde da štedimo na drugim stvarima"Predstavnica Niške priče u republičkom Parlamentu Sanja Jefić Branković kaže da su mere štednje neophode, ali ističe da nije neophodno krenuti od kulture.

- Može se početi od toga što će se ubuduće, proslava Nove godine obeležavati na samo jednoj lokaciji u gradu, jer nas je takvo paralelno održavanje koncerata npr. prošle godine koštalo 12.000 evra više, zbog održavanja koncerta Kikija Lesendrića u parku Svetog Save - kaže Jefić Branković.

Na ideju zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića o održavanju profitabilnijeg festivala kao što je Belmužijada, poslanici uglavnom nisu imali komentar ili su rekli da je nemoguće porediti Belmužijadu i Nišvil.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • zorica kostic

    10:46 // 6. 11. 2013.

    Lj.S. u stvari nije ni nislija, kao ni mnogi iz gradske vlasti pa im zato nije ni vazno sta ce posle njih ostati Gradu, oni ce se vratiti u svoja mesta ili otici za Beograd, sto u stvari zele svi

  • Sneki

    14:09 // 5. 11. 2013.

    Samo Slavoljub Vlajković ništa ne reče!!!

  • lidija

    13:13 // 5. 11. 2013.

    a pitanja ste pa postavili pravim ljudima Rajicic ne zna ni sve padeze,oficir u penziji koji zgrce novac vam nisu bas adekvatni sagovornici,sve lopov do lopova u ovoj nasoj vlasti,svi obraz djon

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: