Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:19, 12. 2. 2011.

| Kultura

Počeli „Dani Nikolaj Timčenko’’

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U Leskovačkom kulturnom centru počela je dvodnevna, treća po redu, književno-kulturna manifestacija „Dani Nikolaj Timčenko“.

- Nikolaj Timčenko je bio velika moralna i intelektualna ličnost i zato ćemo učiniti sve da sačuvamo bogatu riznicu koju nam je ostavio – kazala je, otvarajući ovi manifestaciju, Suzana Stanković-Ilić, načelnica Uprave društvenih delatnosti grada Leskovca.

Predstavljeni su brojevi 1-2 i 3-4 Našeg stvaranja za 2010. godinu, najznačajnijeg leskovačkog književnog časopisa čiji je dugogodišnji saradnik bio Nikolaj Timčenko.

U tematskom delu govorio je profesor beogradskog Pravnog fakulteta Jovica Trkulja o „Rehabilitaciji političkih osuđenika i kažnjenika u Srbiji“ sa posebnim osvrtom na životne sudbine Slobodana Jovanovića, Dragoljuba Jovanovića, Borislava Pekića, Dragoslava Mihailovića, Mihajla Đurića i Ivana Ivanovića.

O životu i delu Nikolaja Timčenka govorili su Jovan Pejčić, glavni i odgovorni urednik „Našeg stvaranja“, Biljana Mičić, književni kritičar, profesor Leskovačke gimnazije prof. dr Dušan Janjić, Aleksandra Ristić, književni kritičar i novinar i književnik Tihomir Nešić, dugogodišnji dopisnik Politike iz Niša. Pesmu posvećenu Nikolaju Timčenku „Senima“ pročitao je autor Dejan Đorđević, pesnik i književni kritičar iz Leskovca.

Predstavljena je knjiga „Žudnja za frakom“ istoričara književnosti, publiciste i novinara Radovana Popovića.

Drugog dana manifestacije „Dani Nikolaj Timčenko“ biće uručena nagrada koja nosi njegovo ime, a ovogodišnji dobitnik za delo „Pričanje smisla“ je Dragan Žunić, niški profesor estetike na Fakultetu umetnosti.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan Stošić

    07:25 // 24. 4. 2011.

    Negovanje uspomene na Nikolja Timčenka je doprinos procvatu srpske i svetske kulture.
    Timčenko je bio ne samo saradnik NAŠEG STVARANJA, nego i jedan od stalnih urednika

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: