Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 21. 9. 2017.

| Kultura

Premijerama dva filma makedonskih režisera obeležen drugi dan LIFFE-a

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
producent-Dejan-Milošević,-glumac-Petar-Arsovski,-foto-B.A
Makedonska kinematografija u Leskovcu; foto: S. S.

Ljubitelji sedme umetnosti, drugog dana Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, uživali su u dve premijere u Srbiji - “Zlatna petorka” režisera Gorana Trenčevskog i “Amok” Vardana Tozija, prikazivali su se u Narodnom pozorištu. U bioskopu Leskovačkog kulturnog centra, takođe u takmičarskom delu programa, prikazivali su se filmovi “Igla ispod praga” crnogorskog režisera Ivana Marinovića i “Noćno življenje” slovenačkog autora Damjana Kozole.

Priča “Zlatna petorka” govori o petorici omladinaca koji su se borili za ideju o samostalnoj Makedoniji, zbog čega su platili životom. Pola veka kasnije, svedok Alavantije vraća se u rodnu Strumicu, kako bi razrešio ko je kriv za ubistvo mlade petorke. Publici su se pred premijerno prikazivanje obratili producent Dejan Miloševski i glumac Petar Arsovski.

Drago mi je da sam u Leskovcu, što sam prvi put na festivalu za koji nisam znao da postoji toliko veliko interesovanje. Želim vam da uživate u filmu - rekao je Miloševski.

Ekipa-filma-Amok Foto: S. S.Film je baziran na noveli Bratislava Taškovskog, i do sada je osvojio pet nagrada, među kojima je i nagrada za najbolji strani film na Lav festivalu u Belgiji.

Nakon projekcije filma “Zlatna petorka”, publika je uživala u filmu “Amok” reditelja Vardana Tozija, koji se temelji na istinitoj priči o Kristijanu Baliju, ambicioznom romanopiscu koji postaje glavni osumljičeni za nerešeni slučaj, nakon što njegov romam “Amok” (Rastroj) koji sadrži pojedinosti o ubistvu, dođe u ruke policije.

Film proispituje filozofska pitanja o dobru i zlu, moralnom i nemoralnom - objašnjavaju organizatori.

Zlatna-petorka,-insert-iz-filma,-foto-LKC Slika iz filma; foto: S. S.U sali Leskovačkog kulturnog centra, publika je odgledala priču o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj deo. U ovom prvencu Ivana Marinovića, uloge tumače Nikola Ristanovski, Seka Sablić, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović i Leon Lučev.

Kriminalistički film Damjana Kozole “Noćno življenje”, koji se takođe takmiči za ovogodišnju festivalsku nagradu, prikazan je sinoć leskovačkoj publici. Priča prati živote bračnog para, poznatog advokata i njegove žene, koja će, dok joj se muž bori za život, jedne večeri pogaziti sve moralne vrednosti do kojih je držala. Glavne uloge tumače Pia Zemljičić, Jernej Šugman i Marko Mandić.

Za kraj druge večeri, u sali kulturnog centra prikazani su filmovi studenata iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: