Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 22. 1. 2010.

| Kultura

Prepisati od Nemaca

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Medijana arheoloski park
Arheološki park Medijana; foto: TON

 Ulaganje u kulturu se višestruko isplati a dokaz za to mogao bi da bude i nekadašnja prestonica Cara Konstantina i najstariji nemački grad, Trir.

Samo u jednu izložbu o Caru Konstantinu Trir je uložio više od šest miliona evra, ali im se to višestruko vratilo.

- Uložili smo 6.6 miliona evra, što je jako puno novca i nije baš uobičajeno za jednu izložbu. Ipak, naš Univerzitet je radio analizu tog projekta i zaključio da su prihodi koje su ostvarili naši hotelijeri, ugostitelji ali i razne uslužne delatnosti, zaradile čak 26 miliona evra. Dakle, novac se nije vratio nama, ali je naš grad ostvario ogroman prihod - kaže dr Erkart Kune, direktor Regionalnog muzeja u Triru.

Trir je jedan od gradova u kojima će 2013. godine biti obeleženo 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta, pa su predstavnici ovog grada bili gosti Niša, rodnog grada rimskog imperatora.

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, ocenio je da Niš nije do sada na pravi način koristio potencijale istorijsko nasleđe, ali da postoje ambiciozni planovi i da će iskustva Trira značajno pomoći da se oni realizuju.

- Trir je taj kulturno istorijski potencijal na pravi način stavio u funkciju privrednog razvoja i mi želimo da ta iskustva iskoristimo. Jer sve to može da doprinese i ekonomskom razvoju grada - kaže Simonović.

U kabinetu gradonačelnika kažu da je poseta delegacije Trira rezultat saradnje između Niša i gradova koji učestvuju u organizaciji ovog značajnog jubileja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: