Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 23. 5. 2024.

| Kultura

Srpsko-britanski odnosi kroz priču o "kući milosrđa i dobročinstva" na izložbi u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG_20240523_122434
Izložba "Priča o dobroti i prijateljstvu: Englesko-srpski dečji dom u Nišu"; foto: S. V.

Nakon Prvog svetskog rata, o brojnoj srpskoj deci koja su ostala bez roditelja brinule su britanske humanitarke u “kući milosrđa i dobročinstva” kako nazivaju nekadašnji Englesko-srpski dom u Nišu. Zgrada u Jagodin mali bila je utočište za siročiće, ali i temelj prijateljstva dva naroda čiju priču kroz izložbu donosi niški Istorijski arhiv.

IMG_20240523_123125 Otvorena u Istorijskom arhivu; foto: S. V. U osiromašenoj Srbiji, niškim siročićima engleske dobrovoljke bile su jedina porodica i čuvale su ih najpre u nekadašnjem staračkom domu kod Starog groblja. Pošto su uslovi bili loši, rodila se ideja za izgradnju nove zgrade i zahvaljujući Englesko-srpskom potpornom fondu počelo je prikupljanje novca, gde su se uključili mnogi viđeniji građani Britanije, među kojima je bio i Vinston Čerčil.

IMG_20240523_123042 Autori su Igor Rakić i Milutin Miltojević; foto: S. V. Zgrada Englesko-srpskog doma u Jagodin mali izgrađena je 1926. godine, a Dom svečano otvoren 7. novembra. Tako je sačuvana najvredinja stvar jednog naroda - deca, počinje priču arhivista Milutin Miltojević, jedan od autora izbožbe "Priča o dobroti i prijateljstvu” koja se prikazuje u Istorijskom arhivu.

Sačuvani su pupoljci koji su produžili koracima hitro ka budućnosti i obnovili jedan postradali narod. Biti mali čovek, nezaštićen, ostavljen ne željom već nesrećom nadomestio je neko ko je bio nesebičan, pun ljubavi i potrebe da učini nešto humano. Podići krov nad glavom, nahraniti, voleti je nešto na čemu roditelji odgajaju svoju decu, a za ratnu siročad to je bio Englesko-srpski dom na čelu sa Florens Mo i engleskim milosrdnim sestrama - priča Miltojević.

engleski dom Niški argivatori istraživali u Britaniji; foto: S. V. Engleski dom nije bio samo utočište za siročiće, za vreme nacističke okupacije korišćen je za potrebe neprijateljskih vojnika (ima istoriju i u periodu između dva rata), o čemu smo ranije pisali.

Kako je danas pričao arhivista Igor Rakić, ima još zanimljivosti koje se prvi put mogu videti na izložbi u Istorijskom arhivu.

Pronašli smo mnogo toga bitnog za istoriju Niša i srpsko-britanskih odnosa. Uglavnom znamo istoriju između dva svetska rata, ali postoji englesko-srpski dom i kasnije. Zanimljivo je da su mlade generacije koje su bile dezorjentisane tu izvedene na pravi put. Oni su postali važne ličnosti u istoriji Niša - kaže Rakić.

Zgrada Engleskog doma je sada je republička ustanova - Dom učenika srednjih škola, ali se u njoj nalazi i spomen-soba posvećena engleskim dobrotvorkama koje su čuvale srpsku decu.

IMG_20240523_120057 Ambasador Britanije otvorio izložbu; foto: S. V. Niški arhivistiistraživali su u Nacionalnom arhivu Ujedinjenog kraljevstva i arhivu Univerzitetskog koledža u Londonu i objedinili dokumenta sa onima iz niškog Arhiva. Izložbu koja veliča prijateljstvo između dva naroda, kako je naziva direktorka Istorijskog arhiva Snežana Radović, otvorio je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji Edvard Ferguson.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Friend

    07:46 // 24. 5. 2024.

    Rakic,strani placenik.Nista novo od njega.

  • Niski91

    22:11 // 23. 5. 2024.

    Vidim kako nas postuju. Da mogu sutra bi nas istrebili koliko nas mrze i oni i ceo taj nakaradni zapad. Istoriju ostaviti vremenu da je izbrise i gledati samo u buducnost, a to nam nisu ni Britanci, ni Francuzi, niko sa zapada.

  • Misko

    17:05 // 23. 5. 2024.

    Veliko hvala ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i njihovom Ambasadoru.To mi kao Srbi nesmemo da zaboravimo.Zivela Britanija i Srbija

    • Ja, Sofronije

      02:06 // 24. 5. 2024.

      Mi, kao Srbi, NE SMEMO da ostanemo NEPISMENI !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Više zaradi suncobran u Crnoj Gori nego radnik u Srbiji, sramota!

Sramota Čitalac

Tekst: Leskovačka opozicija: Zahtevi radnika opravdani, problem nije rukovodstvo, već država

Pronađite nas na: