Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 18. 2. 2012.

| Kultura

U nedelju premijera filma o Koraću

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
film o koracu
scena iz filma

U nedelju, 19. februara od 17h u Domu Vojske u Nišu biće prikazan dokumentarno-igrani film "Žućko, priča o Radivoju Koraću" scenariste i reditelja Gordana Matića. Istog dana, od 20:30h u hali Čair biće odigrano finale Kupa Radivoja Koraća.

Priča o karijeri i životu Radivoja Koraća koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. godine upoznaće i mlađe generacije sa legendom jugoslovenske košarke i jednim od najboljih košarkaša sa ovih prostora. Scenario i režiju uradio je mladi reditelj Gordan Matić, a film je imao premijeru na Evropskom prvenstvu u Litvaniji prošle godine.

U razgovoru za Južne vesti reditelj Grdan Matić otkriva koliki je bio izazov raditi priču o legendi jugoslovenske košarke.

- Napraviti bilo koju filmsku priču predstavlja izazov. Kada krenete sa idejom da ispričate istinitu priču o nečijem životu, a pri tom je to čovek koji je zaista obeležio vreme u kojem je živeo, koga se mnogi još uvek živo sećaju, odgovornost i izazov su ogromni. U svakom slučaju, proces stvaranja filma o Žućku predstavljao je nezaboravno putovanje za mene, a verujem i za sve one koji su u tome učestvovali - rekao je Gordan Matić, reditelj iz Kragujevca.

Poznato je da je Korać postavio rekord od 99 koševa na jednoj utakmici, sedam puta bio najbolji strelac lige, imao prosek od 32,4 koša za klub, 20 skokova po utakmici za reprezentaciju. U filmu se prikazuje i ona druga strana priče legende jugoslovenske košarke Koraću koji je doneo u prestonicu Bitlse, džempere na V izrez, folksvagen bubu, vespu... Koliko ste znali ranije o životu Radivoja Koraća?

- Znao sam nešto malo. Da je bio izuzetan košarkaš, sa rekordima koji još nisu oboreni, da je po njemu i zbog onog što je predstavljao FIBA 1971 .godine, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća. I kad sam hteo da saznam više, bilo je gotovo nemoguće. Tad sam krenuo u istraživački posao. Sve što sam saznao, podelio sam sa vama - otkrio je Matić.

Odakle ideja da napišete scenario o životu Koraća?

- Kao stvaraoci, imamo obavezu prema budućim generacijama da im ostavimo priče o ljudima koji su živeli pre nas i uz to su na najlepši mogući način ispisivali istoriju naše zemlje. Moj izbor je bio Radivoj Korać Žućko, a ljudi koji zaslužuju da o njima bude ispričana priča je mnogo. Verujem da će se naći oni koji će ih ispričati. Zbog svih nas i našeg kolektivnog pamćenja - kazao je Gordan Matić.

Premijera filma u Srbiji bila je u četvrtak, 16. februara u Beogradu. Kako ste zadovoljni premijerom?

- Publika je emotivno i toplo reagovala na film, i sudeći prema tome možemo biti apsolutno zadovoljni premijerom u Beogradu. Ono što je meni lično veoma bitno i od čega sam pred beogradsku premijeru imao najveću tremu jesu reakcije porodice i Žućkovih bliskih prijatelja. S obzirom na to da su njihove reakcije više nego pozitivne, mogu biti potpuno spokojan - istakao je Matić.

Kako je najavljeno, niškoj premijeri prisustvovaće i deo ekipe filma, kao i veliki broj naših proslavljenih košarkaša, od koji su neki i lično poznavali Koraća. Takođe, dolazi i Đorđe Korać, brat Radivoja Koraća. Šta očekuje na premijeri u Nišu?

- Što se tiče Niša, nadam se da će reakcije publike biti slične. Naročito u ovim danima kada se u Nišu igra finale kupa Radivoja Koraća i čitav grad živi u duhu tog velikog čoveka - završio je razgovor Gordan Matić.

Neće biti u prodaji karata za ovu projekciju, već će moći da dođu svi koji imaju karte za finale Kupa. Nakon niške premijere, film će biti prikazivan od 20. do 26. februara od 20h u maloj sali Niškog kulturnog centra. Cena ulaznice biće 200 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aki

    17:16 // 19. 2. 2012.

    Neće biti u prodaji karata za ovu projekciju, već će moći da dođu svi koji imaju karte za finale Kupa.

    Karte su se prodavale za rojekciju po ceni od 250 rsd.
    Karte koje smo imali za finale nisu vazile !!!
    AFERA KARTE SE NASTAVLJA ...
    KAKO JE POCELO TAKO SE I ZAVRSAVA !
    BESNI GRADJANIN NISA

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: