Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 3. 6. 2013.

| Kultura

Vikend u znaku gradske slave

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Gradska slava
Carska povorka; foto: infobiro.tv

"Carskom povorkom" u kojoj su se od Tvrđave do Narodnog pozorišta 31. maja dvokolicom provozali "car Konstantin" i "carica Jelena" počelo je obeležavanje slave Niša.

U "Danima svetog cara Konstantina i carice Jelene", koji traju do 6. juna, održavaju se radionice, izložbe, takmičenja, koncerti i ulični nastupi.

Povorku su na otvaranju manifestacije pratili rimski vojnici, konjanici i senatori. Kao deo programa obeležavanja gradske slave, u Narodnom pozorištu 31. maja održana je opereta "Slepi miš".

Sledećeg dana na nišavskom keju bilo je prikazano kako je Niš izgledao u doba Naisusa. Glumci u kostimima rimskih vojnika, senatora i vestalki postavili su šatore i pokazali kako je izgledao rimski logor. Gradska slava Carska povorka; foto: infobiro.tv

Na Nišavkom keju do 3. juna biće otvorena prodajna izložba "Suvenirnica kod Viline reke" na kojoj se može kupiti nakit i ručni radovi, a predstavljaju se i stari zanati, scenska šminka i frizure iz antičkog perioda.

U subotu su održana i sportska takmičenja "Međunarodni košarkaški miting u susret Milanskom ediktu", "Međunarodni plivački miting - trofej cara Konstantina", "Niški polumaraton Sveti car konstantin i carica Jelena" i "Međunarodni turnir fudbalskih škola za generaciju ispod 19 godina".

Na radionicama istog dana učilo se o dizajniranju kostima, glumi i mačevanju.

Zatim je na amfiteatru keja održana predstava "Konstantin i njegovo doba" i modna revija.

Proslava je u nedelju nastavljena takmičenjem u ribolovu, streličarskim turnirom i šahovskim turnirom za slepe i slabovide.

Posle bdenja u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene, patrijarh Irinej predao je gradonačelniku Niša labarum, zastavu sa Hristovim monogramom.

Deca su tog dana na keju učestvovala na dramskoj, vajarskoj i radionici na engleskom jeziku, a na amfiteatru nastupale su akrobate, folklorci, baletski studio, deca glumci i muzičari.

Na Palilulskoj rampi održano je i tradicionalno "Palilulsko veče" - veče starogradske muzike i, kako mnogi kažu, "niškog meraka".

U ponedeljak, 3. juna u 21 sat, na Letnjoj pozornici biće održan spektakl "Constantinus magnus" kompozitora Aleksandra Sanje Ilića u kom učestvuju Simfonijski orkestar, hor i balet Narodnog pozorišta, solisti iz zemlje i inostranstva i grupa "Balkanika". 

3. juna počinje i Međunarodni simpozijum vizantologa "Niš i Vizantija" koji će trajati do 6. juna.

U utorak, 4. juna, biće održan Međunarodni šahovski turnir za slepe i slabovide. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sestra Ljiljana

    19:49 // 3. 6. 2013.

    Doživljaj nije kompletan - nema Ćirkovića u ulozi Konstantina.

  • Djordje

    15:12 // 3. 6. 2013.

    Nije mi jasno kako ovoliki grad, da nemogu da se organizuju da obaveste svoje gradjane o nekoj manifestaciji.

  • Djrodje

    15:11 // 3. 6. 2013.

    Ovoliki grad, toliko medija a niko u nisu nije znao za te manifestacije. Vise od 90% ljudi nisu znali, znali su samo oni koji su ucestvovali u tome i prolaznici koji se zatekli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: