Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 15. 11. 2013.

| Kultura

Završen NIMUS sa rekordnim brojem koncerata

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Nimus-otvaranje.jpg
Na otvaranju i zatvaranju "Niških muzičkih svečanosti" po tradiciji nastupa Niški simfonijski orkestar (foto: Nikola Marković)

Svečanim koncertom Niškog simfonijskog orkestra, na kom je niška publika po prvi put u svom gradu mogla da čuje izvođenje zahtevnih Vagnerovih dela, završene su 39. Niške muzičke svečanosti.

Ove godine bilo je rekordnih 17 nastupa, uključujući i 5. izvođenje niške operete "Slepi miš", na kojima su nastupali priznati svetski umetnici, ali uz jaku podršku niških muzičara. Vesna-Bratic Direktorka Simfonijskog orkestra Vesna Bratić zahvaljuje muzičarima što su svirali za snižene honorare

- Uspeli smo da dovedemo izvrsne pijaniste kakvi su Madžar i Serdar, Petra Avramovića na čuvenim "hammond" orguljama, violončelistu Taneva i pijanistu Angelova, a sa druge strane dali smo mogućnosti niškim muzičarima da se iskažu i budu pandan vrsnim inostranim umetnicima - kaže Vesna Bratić, direktor Niškog simfonijskog orkestra.

Za organizaciju ovogodišnjeg NIMUS-a iz gradskog budžeta izdvojeno je 5 miliona i 100 hiljada dinara, a iz republičkog 750 hiljada dinara.

Kako kažu organizatori, na ovom festivalu je bilo moguće okupiti više od 300 učesnika i održati veliki broj koncerata i sa takvim budžetom zato što su tome pomogli sami muzičari.

- I učesnici razumeju našu finansijsku situaciju, pa pristaju da sviraju za manje honorarte nego što je to ubičajeno. Neki su, na primer, svirali i bez honorara. Time su nam zaista pomogli - kaže direktorka Bratić.

Svetozar-Vezenkovic Muzički urednik NKC-a Svetozar Vezenković zadovoljan je posetom ovogodišnjeg NIMUS-aKako ističe muzički urednik Niškog kulturnog centra Svetozar Vezenković, ovogodišnji festival privukao je publiku i van Niša.

U koncertima je uživalo oko 7.000 ljudi.

- Ljudi vole NIMUS, željni su muzike. Interesantno je da smo, verovatno zbog raznovrsnijeg programa, ove godine viđali i pubilku koje nije bilo ranijih godina - kaže Vezenković.

Za NIMUS 2014, kada će ovaj festival obeležiti 4 decenije postojanja, u planu je nastup još poznatijih učesnika koji do sada, zbog finansijskog nedostatka, nisu bili pozivani na ovaj festival. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    00:44 // 16. 11. 2013.

    A belmuzijada?! :P

  • Mika

    20:30 // 15. 11. 2013.

    Meni vise prija KVALITET nego kvantitet......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: