Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 4. 6. 2013.

| Politika

“Jug Srbije često nespreman za investitore”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Snezana-Stojanovic-Plavsic-URS-1..JPG
Snežana Stojanović Plavšić, narodni poslanik iz Leskovca (URS)

Razlog zaostajanje juga Srbije za ostatkom zemlje treba tražiti u neadekvatnim merama koje se kreiraju za Vojvodinu i Beograd, iseljavanju mladih stručnjaka, ali i u nespremnosti juga da odgovori savremenim trendovima, kaže Snežana Stojanović Plavšić, narodni poslanik URS iz Leskovca.

Siromaštvo na jugu Srbije nije se smanjivalo čak i kada je zemlja imala zavidan rast bruto nacionalnog dohotka. Tako sve veće zaostajanje “južne pruge” u standardu života, (ne)zaposlenosti stanovništva i ostalim pokazateljima regionalnog razvoja objašnjava Snežana Stojanović Plavšić.

- Ima mnogo faktora! Jedan od njih sigurno jeste i činjenica da mere koje se kreiraju za Vojvodinu i Beograd nisu prihvatljive na jugu Srbije. Prosto, jug nema kapaciteta da odgovori na zahteve tako brzog razvoja – kaže narodna poslanica URS-a iz Leskovca.

Dodaje da je odgovor na pitanje: “Zašto investitori ne dolaze na jug Srbije?”, često to što sa juga Srbije ne dobijaju dovoljno brze odgovore, da se još teže nego u drugim delovima Srbije dobijaju dozvole, da su uslovi za investiranje lošiji, da nema dovoljno zemljišta za gradnju...

Snežana Stojanović Plavšić Snežana Stojanović Plavšić u studiju Južnih vestiNa kritike koje je opozicija iznela u Skupštini tokom rasprave o setu novih poreskih zakona, zbog kojih će budžeti gradova i opština biti “kraći” za stotine miliona dinara, Plavšić kaže da je to “politička bravura”. Podseća da je upravo na nicijativu URS-a  ranije bio donet Zakon o finansiranju lokalne samouprave, po kojem je u lokalnim budžetima ostajalo 80 % poreza na zarade, ali i da su lokalne vlasti, uglavnom, taj novac potrošile u pogrešne svrhe.

- Naravno da je trebalo taj novac uložiti u razvojne projekte i infrastrukturne projekte, a ne u zapošljavanje stranačkih kadrova, što je uradila većina lokalnih samouprava – kaže Plavšić.

Da li stranke mogu da u tome kontrolišu svoje lokalne funkcionere ili bi njihovu odgovornost trebalo da traže građani, kao i ima li najave novih ulaganja u Leskovcu i Nišu, pogledajte opširnije u emisiji “15 minuta”.

Smanjiti zarade u javnim preduzećima

Iako ocenjuje da Srbija još nije  blizu “grčkom scenariju,” kaže da je neophodno hitno doneti anti-krizne mere koje moraju da budu “jasne i pravedne”. Kao jednu od njih, navodi i predlog lider URS-a, Mlađana Dinkića, da se smanje zarade u javnoj administraciji i javnim preduzećima.

- Recimo, “Elektroprivreda” ili “Galenika”, preduzeća koja imaju relativno visoke plate, a prave gubitke! Sigurno treba drastično smanjiti i primanja direktora nekih javnih preduzeća, koji imaju po dvesta, trista, četristo hiljada platu!

Kada je reč o penzijama, Plavšić kaže da “one neće biti smanjene, ali verovatno neće moći da rastu”, ali i da treba štititi samo penzionere sa najmanjim penzijama,  a ne i one “koji imaju penziju veću i od prosečne plate”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    08:26 // 15. 6. 2013.

    @ leskovcanin - vegeta je hrvatska,makaroni italijanski,znaci bio sam u pravu da je pasulj kategorija u kojoj je extra!

  • Petar P.

    08:39 // 12. 6. 2013.

    Apsolutna istina gospodje Plavsic Stojanovic. A to potvrdjuje i cinjenica da pristigli novac grad Leskovac vraca jer nema snage da iznese projekat. Kao sto je to slucaj sa Narodni muzej istina ili laz

  • Nikola Jovanovic

    15:03 // 9. 6. 2013.

    nije tacno da jug srbije nesprem za investitore vec je to do lobija koji jug srbija nema kao ni ljude koji bi radili za dobrobit gradjana tako da ostanjemo uskraceni za investitore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: