Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 18. 7. 2014.

| Politika

Novi Zakon o radu - dobro ili loše rešenje?

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti, NTV
narodna-skupstina-velika-*rts.rs*.jpg
Niški poslanici podeljeni po pitanju novog zakona, foto: rts.rs

Dok niški narodni poslanici vladajuće većine hvale Zakon o radu koji je u skupštinskoj porceduri, poslanici opozicije ukazuju na brojne nedostatke.

bradic Bradić kritikovao Zakon o raduNarodni poslanik stranke Zajedno za Srbiju iz Niša i član skupštinskog Odbora za rad Blagoje Bradić rekao je za skupštinskom govornicom da, prema novom Zakonu, radnik ima manje prava kod "odbrane tog svog rada" i manje mogućnosti za zaradu.

- Za razliku od starog Zakona, koji je donet 2005. godine, dosta se razlikuje naknada za godišnji odmor. Po novom zakonu, naknada je manja. Razlikuje se i otpremnina kod odlaska u penziju, ili gubitka radnog mesta. I ona je manja. Po starom Zakonu su bili plaćeni rad u drugoj i trećoj smeni, a po novom zakonu plaća se samo noćni rad, i to 26%, kao što je bilo po starom zakonu. Po novom zakonu, rad na određeno vreme je duplo duži nego što je bio po starom zakonu i sada iznosi 24 meseca, sa mogućnošću ponovnog zapošljavanja na 24 meseca, pod određenim uslovima. Time se smanjuje pravo i mogućnost mladim ljudima koji se prvi put zapošljavaju da budu kreditno sposobni - objašnjava Bradić.

vasiljevic Vasiljević: "Moramo u Evropu, nema nam druge"Njegova poslanička grupa NDS-ZZS-ZS podnela je niz amandmana na predloženi Zakon, a većina njih je odbijena.

Sa druge strane, narodni poslanici iz Niša iz vladajuće većine kažu da je reč o “evropskom zakonu”.

- Ovaj zakon postoji u razvijenom delu sveta i ne vidim da je uperen protiv radnika. Opredelili smo se za Evropu i nema nam druge ako hoćemo boljitak ovoj zemlji i narodu - rekao je Bratimir Vasiljević (SNS).

Njegovo mišljenje deli i njegov stranački kolega Dejan Andrejević.

- Zajedno sa drugim reformskim zakonima stvorićemo povoljnu klimu koja će se pokazati tek u narednom preriodu. Ne možemo zakon kritikovati danas, a hvaliti zakon koji je važio do sada i koji je umesto obećanih pola miliona radnih mesta, doveo do otpuštanja 385.000 ljudi - rekao je Andrejević.

Zakon o radu je u skupštnskoj proceduri od ponedeljka i donosi se maltene po hitnom postupku i pored brojnih negodovanja sindikata i izostanka javne rasprave.

Očekuje se da Zakon o radu danas bude usvojen, a da se primenjuje već od sutra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko

    09:06 // 4. 1. 2015.

    Posebno vrednovanje smenskog rada je budalaština starog zakona. Čak i deca idu u školu po smenama. Stari zakon je kršen bez sankcija. Džaba ga bilo, da je i sto puta bolji za radnike od novog zakona.

  • Misa

    13:04 // 23. 7. 2014.

    "Ovakav zakon postoji u razvijenom svetu" - samo se pitam gde se mi tu nalazimo u tom razvijenom svetu? Sramota,sta reci. Sjase kurta uzjase murta

  • Inžinjer

    12:04 // 21. 7. 2014.

    Premijer je obećao,da će od 4 avgusta da se biraju direktori javnih preduzeća po konkursu. Da li će se to sprovoditi i u našem gradu.Da li "naši" direktori imaju kvalifikacije,školu za ta radna mesta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: