Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 20. 3. 2013.

| Politika

Poslanici: predstavnici naroda ili partijski vojnici?

Autor:Jovana StrahinićIzvor:Južne vesti
9.jpg

Odnosi vlasti, izborni proces i formiranje regionalnih javnih servisa bile su teme debate na kojoj su, pored 20 novinara učestvovali i narodni poslanici Boško Ristić, Dejan Rajčić i Milorad Stošić.

Govoreći o odnosu zakonodavne i izvršne vlasti narodni poslanik Boško Ristić, do skora član DS, rekao je da su poslanici pre svega članovi partije i da oni ne mogu da kontrolišu rad Vlade i Ministarstava.

- Zakone najčešće predlažu ministarstva i nije realno očekivati da poslanici negativno ocene predlog koji donose najviši funkcioneri njihovih stranaka čak i onda kada predlog nije u interesu građana - rekao je Ristić.

Na pitanje da li je to jedan od razloga za istupanje iz DS, Ristić  je odgovorio da je politički sistem izrazito hijerarhijski i centralizovan, da on kao narodni poslanik nije uvek mogao da se zalaže za interese građana Niša i da je to jedan od razloga za izlazak iz DS.

Poslanik PUPS-a Milorad Stošić tokom debate govorio je o procesu donošenja odluka u Narodnoj skupštini i uporedio je političke partije sa vojskom, rekavši da možda nije za očekivati da vojnik preispituje odluku starešine, ali da u njegovoj stranci za to ima prostora i da on nikada nije imao neprijatnosti zbog iznošenja sopstvenog stava.

- Poslanici mogu i treba da rade u interesu građana - dodao je Stošić i objasnio da je rad u odborima najbolji način da poslanici budu konstruktivni.

O neregularnostima na proteklim lokalnim izborima govorio je Dejan Rajčić predsednik Gradskog odbora Nove Srbije. On  je naveo da je za propuste u organizaciji kriva prethodna vlast i da bi nadležni organi morali da ispitaju zašto je došlo do problema na velikom broju biračkih mesta u Nišu.

Da podsetimo, gradska izborna komisija poništila je glasanje na čak 17 biračkih mesta u Nišu jer je u  glasačkim kutijama pronađen veći broj listića od broja ljudi koji su glasali na tim biračkim mestima.

Prema istraživanju Nacionalne koalicije za decentralizaciju i “Media & reform centra” iz Niša, brojne neregularnosti u izbornom procesu posledica su nedovoljne stručnosti članova biračkh odbora, loše organizacije biračkih mesta, ali i nepostojanja kvalitetne izborne administracije.

- Izborni sistem Srbije ima velike nedostatke, ali je promena izbornog sistema nepopularna tema među političarima -  rekao je dr Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a i jedan od autora priručnika “Izbori 2012 – nepravilnosti u izbornom procesu”.

Tokom debate govorilo se i o formiranju regionalnih javnih servisa, a ni oko ove teme poslanici nisu bili saglasni.

- Da bi postojao javni servis, koji će izveštavati o aktivnostima i potrebama građana u regionu moramo da prvo napravimo temeljne analize i formulišemo koji su potencijali i mogućnosti za razvoj tog kraja - rekao je Ristić.

On dodaje da regionalni javni servisi sada služe za izveštavanje građana o aktivnostima političara.

- Oni se ne bave problemima građana, iako žive od njihovog novca - kaže Ristić.

Poslanici pozicije Rajčić i Stošič podržali su formiranje regionalnih javnih servisa uz obrazloženje da građani moraju da budu informisani, da je teško opstati na medijskom tržištu i da je neophodno da postoji medij koji će izveštavati o poblemima građana. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Todor Dj

    18:16 // 22. 3. 2013.

    I sada ovoj trojci dodate Bananu i onog Dušana Milisavljevića i shvatite odmah, zašto ovom gradu nikada neće biti bolje. Zato što su nam predstavnici u predstonici totalno neautoritativni i neadekvatni. Do duše, za sebe su veooooma snalažljivi...

  • Tajna

    09:16 // 21. 3. 2013.

    Cudi me da se ovde nije pojavio i Pesterac. Verujem da ste vec uocili da je on kao onaj margarin koji se u sve mesa. Razume se i u privredu (radnici firme u kojoj je direktor vec mesecima nisu primili platu), ima vremena da vodi i grad (pokriva teme od njemu najdraze Toplane, do svih ostalih u koje se jednako ne razume), glumi red gosta red voditelja na lokalnim televizijama a za sve ove godine nije uspeo da nauci vise od jednog padeza... Tako da sam zatecena cinjenicom da se nije nasao i na ovom skupu da mu doda malo mudrosti i intelekta najviseg nivoa. Nema veze sto nije poslanik. Zna on i to. Sve on zna. Ne rece li neko mudar "Ja sam tek nesto od vas pametniji, sto znam da nista ne znam"? Ovaj jadni grad ima nesrecu da ima ovu antireinkarnaciju Sokrata, pa molim sve oraganizatore svih buducih skupova da ga obavezno pozivaju ne bi li i mi, ispod prosecno inteligentni i obrazovani, nesto naucili. Unapred hvala!

  • Branislav Petrović

    12:06 // 20. 3. 2013.

    Bože me sačuvaj od ove trojke Narodnih Poslanika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: