Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 22. 3. 2010.

| Politika

Svrljig: predsednik skupštine ne da pečate

Autor:A. KostićIzvor:Južne vesti
Jelena Trifunović i Radovan Mitić

Novoizabrana predsednica Skupštine opštine Svrljig, Jelena Trifunović, pozvala je javno jutros preko radio Bubamare smenjenog predsednika Skupštine, Radovana Mitića, da vrati pečat Skupštine.

Trifunovićeva kaže da je bila primorana da poziv uputi preko radija jer "drugačije nisu u mogućnosti da ga pronađu i umole da vrati skupštinski pečat".

Međutim, Radovan Mitić (SPS), to demnatuje. On kaže da ga je lako naći, da sedi u svojoj kancelariji ali da pečat neće da vrati sve dok odluka ne postane pravosnažna, odnosno ne bude objavljena u Službenom listu.

- Pečat je na sigurnom mestu. Ja sam ga odneo u niški SUP i imam i zapisnik da sam ga predao. Tamo će i biti dok se ne razjasni kako je ilegalna grupa upala u opštinu, potpisivala i na koji način su udarali pečate kad je pečat bio kod mene u tašni. Mi smo zbog toga podneli krivične - kaže za Južne vesti Radovan Mitić.

On tvrdi da su čelni ljudi Ujedinjene seljačke stranke, Milija Miletić i Jelena Trifunović, Srbislav Đorđević (SRS) i Mariola Gagić, sekretar Skupštine opštine, zloupotrebili pečat kada su pečatirali glasačke listiće i odmah overili i Rešenja o razrešenjima i imenovanjima.

- Kad sam došao na pisarnicu da uzmem Rešenje o razrešenju, sa mnom je tada bila i gospođa Slavica Božinović, pečat je bio kod mene u tašni a na Rešenju taj isti pečat! Policija je obaveštena i ja očekujem svakog momenta da pozovu počinioce na razgovor a ja se nadam iskreno da će biti i uhapšeni. A pečat kojim se ja dužim mogu da vratim tek kad imenovanje novog predsednika Skupštine bude objavljeno u Službenom listu - kaže Mitić.

Slavica Božinović, doskorašnji predsednik Opštine, tvrdi da je čitav postupak smene rukovodstva obavljen nelagalno.

- Naša Skupština opštine nije imala zamenika predsednika, pa je nakon smene Radovana Mitića nastao vakum. Ovde se primenjuje analogija sa konstituisanjem Skupštine, kada predsedavanje preuzima najstariji odbornik. Međutim, u ovom slučaju Srbislav Đorđević je samoinicijativno preuzeo predsedavanje i Skupština je nastavila sa smenama a kasnije i sa imenovanjima. Ja sam uputila tužbu sudu i dopis nadležnom ministarstvu i očekujem da čitava sednica bude proglašena nevažečom - kaže Božinović, inače funkcioner Demokratske stranke.

Božinovićeva je podsetila i da je odmah po konstituisanju aktuelnog saziva Skupštine Ujedinjena seljačka stranka formirala koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom, ali da je Sud poništio sve odluke zbog neregularnosti.

Do političkih potresa u ovoj opštini došlo je početkom decembra 2009. godine, kada je sa vlasti smenjena Ujedinjena seljačka stranka Milije Miletića, nakon čega je formirana nova koalicija, okupljena oko Demokratske stranke.

18. marta 2010. godine došlo je do nove promene vlasti i USS formirao je novu koaliciju sa SRS.

Na poslednjim lokalnim izborima Ujedinjena seljačka stranka osvojila je 13 mandata. Srpska radikalna stranka osvojila je 6, DS, DSS, Nova Srbija i koalicija oko SPS po 4 odbornika, dok 2 odbornika ima Nova Srbija.

Problemi sa zamenom odbornika

Skupština opštine Svrljig ima 37 mesta, a USS i SRS zajedno imaju 19 mandata, odnosno "tanku" većinu.

Imenovanjem Milije Miletića za predsednika opštine i Srbislava Đorđevića za njegovog zamenika, mandat ovoj dvojici odbornika automatski prestaje. Da bi njihove stranke obavile zamenu odbornika neophodna je odluka Opštinske izborne komisije u kojoj većinu ima sadašnja opozicija.

Kako vladajuća većina do zamene odbornika ima samo 17 glasova, a sama zamena je pod znakom pitanja, ostaje i dalje otvoreno pitanje funkcionisanja lokalnog parlamenta, pa je uvođenje prinudne uprave i raspisivanje vanrednih lokalnih sve izvesnije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: