Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 16. 6. 2011.

| Sport

Euro 2012: "Niš će gledati jaku grupu"

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
rukomet
foto: rts.rs

NIŠ - Bivši i sadašnji rukometaši složni su u oceni da će u Nišu biti prikazani odlični i neizvesni mečevi u B grupi na Evropskom prvenstvu. Takođe, slažu se da bi bilo bolje da Srbija igra u Nišu.

Niš je uvek bio poznat kao rukometni grad, a to uglavnom zahvaljujući Rukometnom klubu Železničar. Ove sezone, taj rukometni grad je izgubio superligaško mesto u muškoj konkurenciji, a Naisa se suočava sa velikim finansijskim i igračkim problemima. Uteha je trebalo da dođe u vidu Evropskog prvenstva 2012. godine.

Ipak, ove godine se često ponavljalo i pitanje da li naš grad može da organizuje mečeve jedne grupe na Evropskom prvenstvu. Opcija da se izgradi nova hala je otpisana za sada, a krenulo se u rekonstrukciju hale Čair. Evropska rukometna federacija je dolazila i obilazila radove, nisu bili baš najsrećniji, ali su dali "zeleno svetlo". Očekivali smo našu reprezentaciju u hali Čair, kao što su igrali u kvalifikacijama prethodnih godina, ali i to je ostalo samo pusta želja. Čair nema dovoljno mesta za domaćina. 

Čekao se žreb i dočekao, a on je u Niš doveo selekcije Nemačke, Švedske, Češke i Makedonije. Nisu svi bili najsrećniji ishodom, ali ovo je prilika da se u našem gradu pet gleda vrhunski rukomet. Tako ocenjuju i nekadašnji i sadašnji rukometaši koji ističu da je ipak šteta što Srbija ne igra u Nišu.

Nekadašnji rukometaš Železničara, Sintelona, Kila, Kadetena i drugih evropskih klubova Ljubomir Pavlović je sa juniorskom reprezentacijom je osvojio zlato 2000. godine na Evropskom prvenstvu u Atini i tada je u finalu postigao čak 19 golova.

- Šteta što Srbija ne igra u Nišu, a kvalifikacije su se igrale ovde. Niška publika najbolje "oseća" rukomet od svih u Srbiji. Makedonija će imati veliku podršku sa tribina, mada to ne mora da bude presudno. Nemci imaju ekipu za respekt, a nijanse će odlučiti između Češke i Švedske. Šveđani su promenili generaciju, dugo nisu bili u vrhu. Došli su do velikog uspona na Svetskom prvenstvu ove godine. Česi su dosta napredovali. Mislim da to što Srbija ne igra u Čairu neće dovesti do pada posete. Nišlije žele da gledaju rukomet, a ovo će biti pravi spektakl. Osetiće se pad interesovanja, ali ne drastično. Bilo bi bolje da igraju ovde Srbija ili Francuska - rekao je Ljubomir Pavlović.

Dugogodišnji kapiten Železničara Vladimir Stanojević Piki obeležio je jedan period ovog niškog tima. Igrao je sa ovim niškim timom i u Kupu pobednika kupova, EHF Kupu i Čelendž kupu. On misli da bi bilo mnogo bolje da Srbija igra u Čairu, a i da će mečeve obeležiti makedonski navijači.

- Grupa nije loša, samo je velika šteta što Srbija neće igrati u Nišu. U Beogradu neće biti takve podrške kao kod nas. Biće interesantno, jake su reprezentacije. Osim Makedonije, ali ni nju ne treba otpisati. Čuo sam da su navijači tražili po 4.000 karata za svaki meč Makedonije. Mala prednost je na strani Nemačke i Švedske jer obe reprezentacije žele da se vrate na svetski vrh. Švedska ima solidnu mladu ekipu, a Nemci sa novim selektorom mogu da naprave uspeh. Ipak ostaje žal što ni Srbija, ni Francuska ne igraju u Čairu - rekao je Vladimir Stanojević.

Velike uspehe u inostranstvu je imao i nekadašnji rukometaš Železničara Vojislav Kraljić, koji je sa Sportingom iz Portugala i španskom Prosesom igrao i u Ligi šampiona, Kupu pobednika kupova i EHF Kupu. On se od rukometa oprostio u Naisusu prošle sezone, a smatra da će se Nemačka vratiti na vrh evropskog rukometa na ovom prvenstvu.

- Mislim da su Nemci u uzlaznoj putanji i da imaju podršku od Evropske rukometne federacije. Oni imaju najveće šanse da budu prvaci grupe. Mislim da će pored njih i Česi proći dalje jer igraju jak i brz rukomet. Kao treća reprezentacija dalje će proći Švedska. Mislim da će Makedonci da ispadnu, osim ako ne naprave neko iznenađenje. Nadam se da će veliki broj Nišlija posećivati mečeve u hali Čair pošto imaju priliku da vide kvalitetan rukomet jer ga u Nišu retko viđaju. Nažalost, Srbija je morala da igra u Beogradu. Ipak, mi imamo priliku da pokažemo da znamo da budemo odlični domaćini i da će kasnije i ovde dolaziti reprezentacija i biće organizovana velika takmičenja - rekao je Vojislav Kraljić.

Prvo kolo B grupe na programu je 15. januara 2011. godine, a sastaju se Nemačka-Češka, Švedska-Makedonija. dva dana kasnije parovi su Makedonija-Nemačka, Češka-Švedska. U posldnjem kolu, 19. januara igraju Nemačka-Švedska, Češka-Makedonija.

Reprezentacija Srbije igraće u Beogradu sa Poljskom, Danskom i Slovačkom. Rezervni reprezentativac Miloš Kostadinović, nekada i kapiten Železničara, smatra da grupa nije mnogo teška.

- Danska i Poljska su dosta jake reprezentacije. Igramo u Beogradu, pa su velike šanse da prođemo dalje. Zadovoljan sam žrebom, ali moglo je i bolje. Naravno, mogli smo da izvučemo i teže protivnike - rekao je Miloš Kostadinović, igrač Partizana.

Evropsko prvenstvo počinje 15. januara sedeće godine, a finale je naprogramu 29. januara u Beogradskoj areni. Niš će biti domaćin jedne grupe, a ostali gradovi -organizatori su Beograd, Novi Sad i Vršac. Karte još nisu u prodaji, a trebalo bi da budu puštene 1. jula i to preko Interneta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub stamenkovic

    20:31 // 17. 6. 2011.

    Mozda nisam u temi,ali, zasto ne uvedete rubliku u kojoj cete davati izvestaj sa ribolovackih terena u nisavskom okrugu. U Nisu ima mngo ribolovaca i to ce biti veoma pracena rublika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: