Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:17, 16. 7. 2015.

| Sport

Niški talenti nastavljaju fudbalsku karijeru u Americi

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Milivojevic.jpg
Aleksa Blagojević već godinu dana fudbal igra na koledžu u Koloradu; foto: FB Alekse Blagojevića

Zbog želje da napreduju u karijeri i obrazovanju, a nezadovoljni fudbalskom situacijom u gradu i zemlji, dvojica niških mladih fudbalera karijeru će nastavati na koledžu u Americi.

Filip Milivojević, izdanak fudbalske škole Radničkog i doskorašnji član Sinđelića fudbal će igrati na sportskom koledžu Trinidad Džulius Stejt u Denveru. 

Moji motivi su jasni – želim da u jednom zdravom okruženju fudbalski napredujem, a da sa druge strane istovremeno nadograđujem obrazovanje. Fudbalska karijera je kratka i nepredvidiva, pa ako ne uspem na tom polju, imam alternativu da kroz stečeno znanje pronađem drugo rešenje – ističe dvadesetogodišnji Filip.

On pokriva sve pozicije u veznom redu, a iza sebe ima vrlo dobru sezonu u dresu niškog srpskoligaša. Odigrao je 25 utakmica, postigao 4 gola i upisao 3 asistencije. Nakon što je rešio da se u fudbalu oproba sa one strane Atlantika, od koledža je dobio dvogodišnju stipendiju od skoro 40.000 dolara.

Situacija u niškom fudbalu je katastrofalna. Klubovi jedva opstaju, vlada velika nemaština, pa nisu u mogućnosti da igračima obezbede ni minimalne plate. Veliki deo detinjstva smo proveli na treninzima nadajući se da ćemo jednog dana biti uspešni i živeti od fudbala, ali to nije moguće – razočaran je Filip.

fudbal Filip Milivojević uskoro na sportskom koledžu Trinidad Džulius Stejt u Denveru; foto: FB Filipa MilivojevićaNa ideju da njegova naredna stanica fudbalskog putešestvija bude Denver došao je poučen iskustvom godinu dana starijeg Alekse Blagojevića. Ovaj dvadesetjednogodišnjak je već godinu dana na koledžu i ima samo reči hvale za uslove rada u Koloradu.

Zaista sam prezadovoljan. Živim u kampusu sa ostalim saigračima u sklopu fakulteta. Sve nam je na dohvat ruke – tereni za trening, bazen, teretana, restoran, tako da nema potrebe izlaziti van kompleksa. Mnogo se vodi računa o obrazovanju, tako da ne izostajemo sa časova, pa školovanje ne trpi zbog sportske karijere – prepun je utisaka Aleksa.

Sistem rada sa mladim fudbalerima je, prema Aleksinim rečima, drugačiji nego u Srbiji.

Mnogo više vode računa o sportistima i pružaju podršku na svakom koraku. Takođe su dosta strpljivi, što je bitno za razvoj mladih fudbalera. U Nišu nije tako. Neproverenim trenerima, koji nemaju dovoljno znanja i volje, se dozvoljava da rade sa klincima, pa mnogo brzo odustaju, što se vidi po rezultatima koje beleže mlađe kategorije Radničkog – priča Aleksa.

Nakon poslednje godine na koledžu, kao sa košarkom i američkim fudbalom, i sa popularnim „sokerom“ situacija je takva da mladi igrači izlaze na "draft" gde mogu postati deo MLS lige - najkvalitetnije na tamošnjim prostorima.

Ako u fudbalskoj karijeri ne teče sve po planu, diploma o stečenom obrazovanju će im omogućiti da uplove u neke druge sfere života i sebi obezbede lepu budućnost.

​Južne vesti će objavljivati tekstove novinara “Balkanske omladinske redakcije” koju čine mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sve njihove multimedijalne forme sa fokusom na teme koje se tiču mladih možete naći na zajedničkoj platformi “Omladinska redakcija”.

Sadržaj koji će biti rezultat prvog angažovanja 60 mladih novinara iz regiona mogu da objave i drugi mediji, uz prethodno kontaktiranje predstavnika organizacije IDEA SEE ([email protected]).

Sve ovo omogućava projekat “Balkanska omladinska redakcija” koji, u partnerstvu sa “Južnim vestima” u Srbiji, radijom UGD FM u Makedoniji i “ONAuBIH” u Bosni i Hercegovini, organizuje IDEA SEE, a podržava “Open Society Foundation”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir Bogićević

    00:10 // 17. 7. 2015.

    "Nema potrebe da se izlazi iz kampusa." Baš super! Jedva čekam da vidim kako će klinci prosečnog srbijanskog fudbalskog mentaliteta da se naviknu na život bez izlazaka, kafića, ludovanja, alkohola, brzih kola...

    • UCA018

      07:41 // 17. 7. 2015.

      Pa gde bre deco u Ameriku.Pa to je zemlja koja nema perspektive.Idite u Kinu,Rusiju,Indiju,Brazil.To su drzave buducnosti.

  • Sonja Stojakovic

    11:20 // 16. 7. 2015.

    Bravo za momke!
    Pohvala redakciji za clanak.
    Moja kci je u Americi na koledzu na Floridi I takodje igra fudbal. Posle prve godine studija I odlicnog proseka skolarina za drugu je 40000 dolara. Zadovoljna je I srecna sto je spojila ono sto najvise voli ,a to je naravno fudal,I pored toga mogucnost za kvalitetno obrazovanje.
    Pozdrav I puno uspeha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: