Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 21. 9. 2011.

| Sport

Prijem za Milana Rašića

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
milan rasic i slavisa dinic

U Gradskoj opštini Pantelej priređen je prijem za Milana Rašića, člana odbojkaške reprezentacije Srbije koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj.

Drugu godinu za redom u selo Gornji Matejevac blizu Niša stiže medalja sa velikog takmičenja za odbojkaše. Prošle godine su srpski odbojkaši osvojili bronzu na Svetskom prvenstvu u Rimu, a ove godine je reprezentacija uzela naslov prvaka Evrope. Oba puta u timu su bila dvojica Nišlija. Ivan Miljković već 13 godina uspešno nosi reprezentativni dres, a prošle godine mu se pridružio Milan Rašić, momak iz Gornjeg Matejevca.

- Polako postaje tradicija da se svake godine viđamo sa Milanom. Tada smo rekli da bronza sija kao zlato i nismo čekali ni godinu dana, Milan je doneo i zlato. Potrudićemo se kao opština da uvodimo decu u sport. Naš ponos je Milan, a Opština Pantelej zna da poštuje sve svoje kvalitete i sportisti su nam najbitniji - rekao je Slaviša Dinić na prijemu.

Nije Rašić bio član prve postave zbog jake konkurencije, ali bez njega titula sigurno ne bi bila u našim vitrinama. U finalu protiv Italijana je zablistao u punom sjaju. Svi smo videli nakon sklekova Miloša Nikića i izjednačenja u četvrtom setu od 17:17 uzdanicu srpske odbojke. Rašić je ušao da napade Italijana spreči blokom, ali je on rešio da im zagorča život i servisom i preokrene rezultat.

- Put do finala je bio jako veseo i radostan. Nije bilo čarki ni prepirki u timu. I mislim da je to jedan od glavnih razloga što smo osvojili zlato - rekao je Milan Rašić.

Rašić je od predsednika opštine dobio statuu Cara Konstantina za koju je rekao da je "teška skoro koliko i pehar". Za uzvrat, mladi odbojkaš je Slaviši Diniću poklonio dres reprezentacije sa broj 12. Ovo je drugo zlato naše muške odbojkaške selekcije, a prvo je osvojeno ravno deset godina ranije u Ostravi. Češka je kao domaćin opet bila srećna za naše odbojkaše. Iako je selekcija ispraćena skromno, a dočekana u Beogradu kao heroji, malo ko je pre prvenstva mogao da se zakune da će momci doneti zlato.

- Ono što je Ivan Miljković rekao pre puta da ćemo biti šesta selekcija na prvenstvu nisu bile realne ambicije. To je više u šali rekao. Ambicije su rasle tokom šampionata. Imali smo laku grupu i to nam se nije obilo o glavu. Prošli smo sa sve tri pobede i onda su došli Francuzi i četvrtfinale - dodao je Rašić.

U grupi sa Turskom, Slovenijom i Austrijom Srbije je izgubila samo jedan set. Prva prava provera je usledila u četvrtfinalu sa Francuzima koji su nam, gledajući ranije duele, uvek bili nezgodan rival. Srećom, sada nije bilo tako. Prava drama i lalovska bitka došla je u polufinalu protiv Rusa koji su u Poljskoj dva meseca ranije osvojili titulu u Svetskoj ligi. Osvojili su prvi set u finišu, ali izgubili naredna dva. U četvrtom je bilo najuzbudljivije, naši odbojkaši spasili su 4 meč lopte Rusa i osvojili set na četvrtu set loptu. U petom su odlično startovali, vodili 13:10, ali su Rusi stigli na 13:13. Ipak, sreća je pogleda te momke i mogli su da slave ulazak u finale.

- Protiv Francuza smo očekivali pobedu. U meč protiv Rusa ušli smo bez ikakvog pritiska. Znali smo njihove kvalitete, kakvi su igrači. Nismo imali pritiske ni od trenera, ni odkoga. Posle tog meča osetili smo da je zlato blizu nas - seća se mladi odbojkaš.

U isto vreme kada su odbojkaši krenuli ka evropskoj titulu, u Srbiji se više pratilo košarkaško Evropsko prvenstvo i Dejvis kup. Te selekcije nažalost nisu napravile uspeh, ali je titula u odbojci dobila punu pažnju.

- Nisam znao šta se dešava u Srbiji. Bili smo lošije ispraćeni, a dočekani kao šampioni. Bilo je kao u filmu "Lajanje na zvezde": "Biće vam žao što ste nas ovako bedno ispratili" - rekao je uz smeh Milan Rašić.

Milan Rašić je karijeru počeo u OK Naisus, ali je posle godinu i po otišao u Crvenu zvezdu gde je igrao do pretprošle sezone. Sada je u slovenačkoj ekipi ACH Volej Bled, koja je prošle sezone osvojila i Prvenstvo i Kup Slovenije. Pored Rašića u timu su i reprezentativni drugovi Vlado Petković i Uroš Kovačević, a trener je selektor Srbije Igor Kolaković.

- Nedostaje u Srbiji odbojkaški kompleks. Ali, znam da je to u planu. Videli smo šta sve Brazil ima i nije ni čudo što su jedna od najboljih selekcija na svetu. To je potrebno za razvoj ovog sporta - istakao je Milan.

Odbojkaši su na ovom Evropskom prvenstvu prvi put učestvovali na nekom velikom takmičenju (sem Svetske lige) bez člana čuvene generacije iz 1995. godine. Od tada su odbojkaši osvojili 11 medalja na evropskim i svetskim prvenstvima i Olimpijadi. Rašić je igrao i kada je tim predvodio sjani Nikola Grbić.

- Razlika između Ivana Miljkovića i Nikole Grbića na mestu kapitena postoji. Oni su različiti ljudi i privatno i na terenu. iskreno, prijatnije mi je sa Miljkovićem jer smo bliži. I bolje se poznajemo - iskren je bio srednji bloker naše reprezentacije.

Milana rašića i Ivana Miljkovića, ali i ostale zlatne momke očekuje od 20. novembra do 4. decembra Svetski kup u Japanu. Tu mogu da stignu i do olimpijske vize za London 2012. godine. A mi se nadamo i verujemo da će i Rašiću i Miljkoviću sigurno biti priređeni mnogi prijemi u Opštini Pantelej, ali i u gradu odakle potiče.

 

Prijem za odbojkaša Milana Rašića u GO Pantelej

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pantelejac

    08:38 // 22. 9. 2011.

    Bravo za odbojkase! A predsednik neka misli i na nas. Kad ce asfaltiranje Gornjomatejevacke ulice?

  • Petar Petrovic

    19:51 // 21. 9. 2011.

    Bravo Rale pa do godine da doneses jos jedno zlato iz Londona!:)

  • Milos

    19:41 // 21. 9. 2011.

    Svaka cast odbojkasi. Svaka cast Rasicu. Konacno neko da misli i na sportiste.

    • Če Gevara

      11:32 // 22. 9. 2011.

      Naravno, svaka čast odbojkašima, ali uvek se ovi što ih pompezno dočekuju kite njihovim perjem! Misle na sportiste samo kad nešto postignu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: