Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 18. 10. 2013.

| Sport

Voljom i snagom do uspeha

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
Marko-Vulic.jpg

Prokupčanin Marko Vulić (25), član niškog Plivačkog akademskog kluba „Delfin“ za osobe sa invaliditetom spada u tri najbolja srpska plivača sa invaliditetom.

Mladić koji je bez ruke ostao u petoj godini nedavno je na Međunarodnom mitingu u Rijeci, gde je bilo preko 300 plivača, osvojio prvo mesto na 50 metara leptir i drugo mesto na 50 metara prsno i oborio je svoje rekorde, jer je za delfin prijavljen na 45 sekudi, a plivao je 41,16 sekundi, a za prsno je prijavljen na 51 sekundu, a plivao je 44,99 sekundi.

- Pre samog učešća dva puta sam se zagrevao u drugom bazenu i za prsno mi je oba puta vreme bilo 51 sekunda. Onda je počela trka, skoncentrisao sam se i svu snagu usmerio na tih 50 metara i postigao za mene neverovatno vreme od 44,99 sekunde. Za mene je ovaj rezultat veliki motiv da nastavim dalje - kaže Marko za Južne vesti.

On je, pored plivanja, preko javnih radova trenutno angažovan na par meseci u prokupačkom Centru za rad. Marko je sasvim slučajno poočeo da pliva.

- Sedeo sam u jednom niškom kafiću kada mi je prišao šef stručnog štaba kluba profesor Miljan Perović i pitao me da li želim da treniram plivanje. Pristao sam i tako je sve počelo. Ubrzo sam shvatio da sam rođen za ovaj sport i da je velika šteta što ranije nisam počeo - kaže Marko.

2 Kada govori o svom invaliditetu, ne smatra da je to prepreka normalnom životu.

- Važna je samo volja i snaga, ostalo se sve može postići. Kada mi je nesrećnim slučajem u petoj godini, dan posle rođendana, struja spržila ruku, svi su mislili da neću preživeti. Prošle su godine, sa porodicom i prijateljima sam se borio i stigao dovde. Čovek treba samo da prihvati činjenice i da pozitivno gleda na svet i život - priseća se Marko.

On kaže da nikada nije imao neprijatnosti zbog invaliditeta i jedino za čime žali je to što ne može da trenira košarku koja mu je ljubav odmalena.

Prvo ga je trenirao profesor Marko Aleksandrović koji kaže da se u startu videlo da je veliki talenat.

- Čim je došao u maju i ušao u bazen, shvatio sam da je reč o velikom plivačkom talentu. Šteta je što mnogo ranije nije počeo - kaže Aleksandrović i dodaje da od septembra Marka trenira Vladimir Bajin.

3 Kako je angažovan u prokupačkom Centru za socijalni rad, Marko barem tri puta nedeljno putuje za Niš gde trenira plivanje.

- U Centru mi zaista izlaze u susret kada treniram, mada se ja trudim da ne zloupotrebljavam poverenje koje mi je ukazano - naglasio je Marko.

On priznaje da mu često ponestane snage i da tada natera sebe da nastavi dalje.

- Lako je odustati. Ipak, naučen sam da čovek nikada ne treba da poklekne pred preprekama, već da se bori za svoje mesto pod suncem - priča Marko kroz osmeh.

Dodaje da mu je cilj da otputuje u Rio, ali i da nađe stalno zaposlenje u svojoj struci. Za oba cilja će se boriti i nada se uspehu.                                       

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Марко

    09:13 // 19. 10. 2013.

    Марко је велики потенцијал! Браво, Маре, само напред!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: