Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:36, 5. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

Kina i estetska hirurgija: Glumica progovorila o košmarnoj operaciji nosa

Autor: BBC News na srpskom

Upozorenje: Ovaj tekst sadrži uznemirujuće fotografije

Jedna kineska glumica upozorila je na opasnosti estetske hirurgije objavivši slike svog povređenog nosa nakon zahvata koji je loše prošao.

Gao Liu je glumiva i pevačica koja je tumačila brojne uloge na filmu i televiziji i smatrana je zvezdom u usponu. Ali proteklih meseci je bila odsutna iz javnog života.

U objavi na popularnoj društvenoj mreži Sina Veibo, objasnila je da je razlog njenog višemesečnog odsustva „incident nakon kozmetičke operacije".

Nakon procedure na nosu joj se razvila nekroza, odnosno tkivo na vrhu nosa joj je odumrlo.

Gao je podelila slike sa pet miliona pratilaca na mreži, pokrenuvši raspravu o estetskoj hirurgiji, koja je veoma popularna u Kini,

Rekla je da je u oktobru preko prijatelja upoznala estetskog hirurga u klinici u južnom kineskom gradu Guangžuu.

Glumica se odlučila na operaciju nosa nakon predloga da ga „malo potkreše" jer je mislila da će joj to pomoći u karijeri.

„Ceo postupak je trajao četiri sata. Mislila sam da ću nakon toga biti lepša," kazala je ona pratiocima.

„Nisam očekivala da će ta četiri sata biti početak košmara".

Dodala je da je nakon zahvata njen nos bio „peckav i iziritiran", a onda se inficirao, iako joj je rečeno da će moći da se vrati na posao u decembru ili januaru.

„Koža na vrhu mog nosa postajala je tamnija i tamnija i moj nos je razvio nekrozu", rekla je, dodavši da je razmišljala o samoubistvu.

Gao je kazala da je završila u bolnici na dva meseca i izgubila oko 62.000 dolara zato što nije radila.

Zbog velikog oštećenja nosa neće moći da ima rekonstruktivnu hirurgiju najmanje godinu dana.

Popularni sajt The Paper je otkrio da je klinika u kojoj je Gao operisana bila kažnjavana pet puta između marta i oktobra 2020. godine, ali nije jasno zbog čega.

Nakon što je glumica progovorila o tom iskustvu, više žalbi na istu kliniku je uloženo zdravstvenim vlastima i istraga je u toku, navodi ovaj sajt.

Na društvenim mrežama, neki su zatražili da oni koji su izveli zahvat nad Gao Liu budu kažnjeni. Drugi su pozvali na donošenje boljih propisa o estetskoj hirurgiji.

Ovakvi zahvati su već godinama jako popularni u Kini, do te mere da je 2004. godine u zemlji održan izbor za najlepšu osobu za ljude koji su išli pod nož.

Estetskim zahvatima naročito se podvrgavaju mladi.

Gotovo dve trećine od 20 miliona ljudi koji su imali zahvate 2019. godine bili su mlađi od 30 godina, a svaki peti je bio mlađi od 21, kako javlja South China Morning Post.

Ovaj list navodi da mnogi diplomci srednjih škola žele da imaju estetsku hirurgiju zato što misle da će im pomoći u ljubavnom životu, kao i da nađu posao.

Ali rast potražnje doveo je do pojave klinika koje rade bez dozvola ili unajmljuju nekvalifikovane hirurge.

Kineske vlasti saopštile su u aprilu da je „zapažen porast broja prekršaja" širom zemlje i naglasile da operacije mora da izvodi „ovlašćeno medicinsko osoblje".

Ali mnogi stanovnici Kine smatraju da je postojeći zakonodavni okvir „haotičan" i da će biti teško uvesti red, s obzirom da je 2019. broj neovlašćenih klinika za plastičnu hirurgiju prešao 60.000 - šest puta više od običnih klinika, piše Global Times.


Mladi sve više odlaze kod plastičnog hirurga i traže „filter izgled":


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: