Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 15. 4. 2021.

| Društvo

Ponuđena pomoć Grada podelila porodice koje su ostale bez domova

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
požar barake
Sve izgorelo u požaru; foto: Vanja Keser/JV

Predlog pomoći Grada Niša podelio je porodice koje su u prošlonedeljnom požaru ostale bez krova nad glavom. Jedni najavljuju da će se vratiti na zgarišta jer nisu u mogućnosti da plaćaju kiriju u gradskim stanovima, drugi nemaju izbor i prihvataju predlog. Dok ne dogovore konačno rešenje, Opština Crveni krst donirala im je po 100.000 dinara, a pomoć u garderobi, beloj tehnici i hrani su najavile i neke privatne kompanije.

Nakon velikog požara od domova im je ostalo samo zgarište i zaostala dugovanja. Predlog da koriste gradske stanove i plaćaju kiriju uznemirio je građane koji već imaju neplaćene račune, većina živi od socijalne pomoći ili imaju minimalna primanja i nisu u mogućnosti da izdvoje dodatnih 8.000 dinara mesečno. Uplašeni za egzistenciju, neki se plaše da ne ostanu na ulici.

Ja ću da se vratim i očistim koliko mogu, ako treba spavaću u šatoru. Nemam da platim kiriju, bolje da se vratim nego da me za nekoliko meseci izbace - kaže Vesna Stojanović.

Drugi su spremni da prihvate ponudu, jer nemaju gde da odu. Suzana Stanković sa porodicom trenutno boravi u Centru "Mara".

Mi nemamo drugog izbora, ljudi su nam izašli u susret. Hvala im i na ovome, nismo na ulici - kaže Stanković.

Sa njom se slaže i Vesna Jović.

Ja nemam bolje i nemam gde da odem. Hvala im na svemu - kaže ona.

porodicr pozar Grad ponudio stanove uz kiriju, pomoć i od opštine; foto: M. M. K.Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović predlaže porodicama da prihvate ovaj model dok Grad ne nađe drugo rešenje.

Vi morate negde da budete smešteni. Niko nije spreman da krši zakon i da sutra odgovara zbog toga. Mi možemo samo da ponudimo pravna i zakonska rešenja - istakla je Davidović.

Opština Crveni krst obezbedila je jednokratnu pomoć od po 100.000 dinara za devet porodica. Ženi koja je u požaru ostala bez dokumentacije novac će naknadno uplatiti, kaže predsednik GO Crveni krst Miroslav Milutinović.

Milion dinara smo izdvojili po hitnom postupku. Ovo je samo prva pomoć, pokušaćemo što pre da izdvojimo još. Zahvaljujem se i Opštini Medijana koja je za naše sugrađane izdvojila po 20.000 dinara i svim donatorima koji su pomoć najavili - rekao je Milutinović.

Podsetimo, u požaru koji je prošle nedelje zahvatio montažne kuće u Ulici Aleksandra Medvedeva bez krova nad glavom ostalo je deset porodica. Dok se traži trajno rešenje, neki su smešteni u Sigurnu kuću i Centar "Mara", a drugi su se sami snašli za privremeni smeštaj.

Slike su uznemirujuće i ne preporučuju se mlađim, ni osetljivim osobama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    07:13 // 16. 4. 2021.

    Један велики човек је рекао. Само комплетан идиот би запалио преко ноћи нелегалне куће , Ја бих запалио дању.

  • Niški

    21:52 // 15. 4. 2021.

    Svaka čast opštini Crveni Krst na brzoj reakciji u teškim trenucima za ugrožene porodice, ali moje mišljenje je da su im bolje uplatili kirije u socijalnim stanovima dok se ne nađe neko trajno rešenje

  • Ivan Milovanovic

    21:11 // 15. 4. 2021.

    Ako grad hoce da pomogne neka se odrekne kirije "dok se ne nadje bolje resenje". Za kiriju mogu kod svakog da se skrase, dajte im pomoc!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: