Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 14. 3. 2012.

Dan internet domena Srbije

dids

Treća godišnja konferencija o razvoju Interneta na .RS i .SRB domenskim prostorima Srbije biće održana 22. marta od 10h do 16h u hotelu "Moskva", Terazije 20 u Beogradu.

Organizator je Registar nacionalnog internet domena Srbije.

Program:
09:30h Registracija posetilaca
10h Blok 1: Novo na Internetu, kod nas i u svetu
11:50h Prva kafe pauza
12:10h Blok 2: Ćirilica na Internetu, Internet na ćirilici
13:30h Druga kafe pauza
13:50h Blok 3: Uspešni projekti na .RS domenu
15:30h Koktel

Blok 1: Novo na Internetu, kod nas i u svetu
Moderator: Vladimir Radunović
Novotarija na Internetu nikad više: novi servisi, poslovni modeli, novi domeni najvišeg nivoa (gTLD), multijezičnost... Ovakav brz razvoj i sve veći značaj Interneta za društvo prate i ubrzani politički procesi: sve veća tendencija uplitanja država u upravljanje Internetom i kritičnim resursima radi veće kontrole, ali i sve veći otpor korisnika i društva većoj regulativi i eventualnom ograničavanju sloboda na Internetu. Pričaćemo o "vrućoj" 2011. (i "vrelijoj" 2012. godini) za Internet: novim domenima i efektima, tendencijama kontrole sadržaja i odgovornosti posrednika, o globalnim političkim previranjima oko Interneta, o potencijalima multijezičnog Interneta i internacionalizovanih domena za razvoj društva, ekonomskim, političkim i praktičnim izazovima i konkretnim iskustvima sa arapskog i slovenskog dela Interneta, na pismima koja do juče nisu bila prisutna na taj način...
Ključna pitanja: Da li u 2012. države preuzimaju kontrolu nad Internetom? U kojoj meri je otvorenost Interneta i sloboda korišćenja ugrožena aktima poput ACTA, i kakvi izazovi još predstoje? Kako će novi domeni najvišeg nivoa, poput .cocacola ili .beograd, uticati na razvoj Interneta? Da li domeni na lokalnom pismu (arapskom, ćirilici...), poput .srb, mogu da pomognu razvoj lokalnog sadržaja i servisa?

1. Internet i svet
Vladimir Radunović, koordinator programa upravljanja Internetom u Diplo fondaciji
Retrospektiva aktuelnih globalnih zbivanja oko Interneta u 2011. i očekivani događaji u 2012.

2. Internacionalizovani domeni (IDN) i arapska iskustva
Kaled Fatal, predsedavajući i generalni direktor Multilingual Internet Group
Prednosti lokalnog jezika/pisma za razvoj tržišta, mogućnosti na vebu, značaj i razvoj lokalizovanog sadržaja i poslovni potencijali, iskustva sa arapskim na Internetu, IDN i novi gTLD-ovi.

3. Ćirilica na ruskom Internetu
Georgi Georgievski, direktor prodaje Koordinacionog centra domena .RU i .RF
Kako je Rusija, kao prva zemlja koja je uvela ćirilički internet domen, veoma brzo stigla do broja od više stotina hiljada registrovanih domena.

4. RNIDS između dva DIDS-a
Vojislav Rodić, predsednik Konferencije suosnivača RNIDS-a
Retrospektiva RNIDS-a između dva DIDS-a i poređenje sa svetskim trendovima (IDN ccTLDs), uz kratak pregled aktivnosti do kraja 2012.

5. 4PI projekti
Zoran Stanojević, novinar i koordinator internet portala RTS
Principi, rezultati i značaj Programa podrške projektima popularizacije Interneta (4PI) za 2011.


Blok 2: Ćirilica na Internetu, Internet na ćirilici
Moderator: Tamara Vučenović
O ćirilici na Internetu iz različitih uglova: tehnološkog, filološkog, bibliotečkog, pravnog, dizajnerskog, kulturno-obrazovnog i naučnog. Koje mogućnosti i izazove našem nacionalnom ćiriličkom pismu donose nove tehnologije i Internet? Na koje načine možemo da čuvamo i promovišemo srpsku kulturnu baštinu u digitalnom 21. veku? Šta je digitalna humanistika? Kako zakon reguliše pojedina pitanja iz oblasti transkripcije, transliteracije i zaštite autorskih prava? Kako se vodi briga o formiranju fonda originalnih tipografskih pisama koja sadrže ćirilicu?

1. Kako ćirilica radi na Internetu
Slobodan Marković, savetnik državnog sekretara u Upravi za digitalnu agendu
Mihailo Stefanović, IT direktor projekta "Rastko"
Tehnološka i tehnička objašnjenja kako se adrese u .SRB domenu prevode u ASCII kodove, kako će ćirilica raditi na različitim platformama i koji nas eventualni problemi očekuju.

2. Srpska naučna i kulturna baština na Internetu
prof. dr Aleksandra Vraneš, dekan i redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu
Iz ugla filologa i istraživača pisane reči - na koje načine možemo da čuvamo i promovišemo srpsku naučnu i kulturnu baštinu na Internetu i u digitalnom 21. veku.

3. Internet u bibliotekama
Mirko S. Marković, bibliotekar savetnik za posebne programe i projekte u Biblioteci grada Beograda
Korišćenje Interneta u domaćim bibliotekama, značaj ćirilice i .SRB domena za bibliotečke baze i deskriptore u svetu, kao i predstavljanje projekta "Da bude .SRB, Internet u bibliotekama".

4. Digitalna humanistika
mr Toma Tasovac, direktor Centra za digitalne humanističke nauke
O digitalnoj humanistici, "Srpskom rječniku" Vuka Stefanovića Karadžića, ćirilici i Internetu kao platformi za razmenu znanja, kao i o Digitalnoj biblioteci srpskog kulturnog nasleđa.

5. Ćirilička tipografija na Internetu
Olivera Stojadinović, redovni profesor FPU i urednik sajta Tipometar
O Udruženju "Tipometar" i formiranju fonda originalnih tipografskih pisama koja sadrže ćirilicu, kao i o iz ugla autora fontova i administratora sopstvenog sajta.

6. Zaštita intelektualne svojine na Internetu
mr Vladimir Marić, pomoćnik direktora za autorsko i srodna prava i međunarodnu saradnju u Zavodu za intelektualnu svojinu
O najznačajnijim odredbama ACTA sporazuma i o tome u kojoj meri se taj sporazum odnosi na zaštitu intelektualne svojine na Internetu.


Blok 3: Uspešni projekti na .RS domenu
Moderatori: Miloje Sekulić i Ivan Ćosić
Ni ekonomska kriza, ni prosečno najniža plata u regionu, ni "situacija u društvu", ni neizvesnost tačnog datuma ulaska u EU, ni pitanje selektora reprezentacije, ni vrlo toplo i sušno leto, ni ledeno doba ove zime… Ništa ne može da spreči neke sjajne ljude da sanjaju svoje virtuelne snove. Oni prave neke veb projekte koji nas informišu, zabavljaju, pomažu nam u poslu i životima ili su nam na neki drugi način korisni. Imaćete priliku da pogledate šta su uradili u proteklih godinu dana i nagradite ih aplauzom, ali i tvitovima i šerovanjem (ako su zaslužili).

www.epilion.rs
Govori: Ivica Koren, vlasnik

www.greendesign.rs
Govori: Darko Vidić, pokretač

www.infolink.rs
Govori: Goran Sivački, vlasnik

www.juznevesti.rs
Govori: Predrag Blagojević, glavni urednik

www.telegraf.rs
Govori: Pavle Savović, direktor projekta

www.tarzanija.rs
Govori: Radomir Basta, pokretač

www.tetka.rs
Govori: Mirjana Mimica, osnivač

www.buzzilla.rs
Govori: Marija Marković, pokretač

www.karijera.mingl.rs
Govori: Jelena Manić, pokretač

www.uplatnica.rs
Govori: Jovan Milićević, pokretač

www.srbodroid.rs
Govori: Vasilj Milošević, pokretač

Projekat "Čitaj mi"
Govori: prof. dr Vlado Delić

Podeli sa prijateljima
Pronađite nas na: