Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:26, 23. 1. 2018.

| BalkanPres

Ima li šansi za "crowdfunding" medija u Makedoniji?

Autor:Iskra ManojloskaIzvor:NovaTV
Crowdfunding
Crowdfunding - može li uspeti?; Foto: Investment Zen / Flickr

Kako se društvo menja sa razvojem tehnologija, mediji se saočavaju sa izazovom da drže korak sa vremenom.

U našem bliskom susedstvu, Srbiji i Hrvatskoj, neki portali su već prilagođeni modernim vremenima i obezbeđuju finansije za svoj rad putem online pretplate svojih čitatelja.

Kroz Internet ili preko banaka, čitatelji plaćaju nedeljnu ili mesečnu pretplatu za pristup portalu i time obezbeđuju nezavisnost medija od kojih će biti obavešteni, a mediji obezbeđuju radna sredstva.

Na taj način, novinari se osećaju sigurnije da rade beskompromisno i objavljuju skandale. Malo je verovatno da će novinar objaviti skandal za firmu koja je glavni sponzor portala na kojem radi i time ugrožava rad i lično postojanje.

Novinar Goran Mihajlovski je bio osnivač i urednik dnevnog lista Vest, a sada je urednik informativnog internet portala Sakam da kažam, nazvan po njegovoj kolumni staroj skoro tri decenije.

Makedonska publika nije zrela za finansiranje portala kroz crowdfunding. Postoji protok informacija koji nije potvrđen. Publika u Makedoniji ne percipira tradicionalne medije onako kako bi trebalo, a još manje internet portale - kaže Mihajlovski.

Okno je internet portal koji nudi različite teme sa drugih portala. Posetioci tamo mogu čitati tekstove za avangardnu umetnost, kao i pažljivo odabrane kolumne i poglede istaknutih makedonskih intelektualaca.

Međutim, Nikola Gelevski, urednik Okna je saglasan sa Mihajlovskim kada je u pitanju crowfunding.

To je "zadnja šansa". Ako ništa drugo ne uspe - pokušaćemo s tim. Ali mislim da je ovaj koncept kratkoročan i odličan za ovakve projekte, kada im je potrebna dobra finansijska injekcija. Mediji bi trebali biti dugoročniji i zbog toga nisam siguran da li je taj model prikladan za medije. U praksi postoje sve vrste primera - i dobre i loše. Ponekad je možda potrebno završiti priču i početi nešto novo - kaže Gelevski.

Pre nekoliko godina, u Skoplju je otvoren Autonomni kulturni socijalni centar (AKSC), koji je poslovao od novca prikupljenih upravo kroz crowdfunding. Centar je organizovao treninge, radionice, javna čitanja poezije, izložbe, debate i društvene skupove. Nažalost, zbog nedostatka para ACSC je ubrzo bio zatvoren, što su mnogi videli kao dokaz da makedonsko društvo još nije razvilo svest o ovakvoj "kupovini javnih dobara".

Izgleda da je makedonska javnost veoma velikodušna kada je u pitanju prikupljanje novca za humanitarnu pomoć ili tretman nekog drugog u inostranstvu, ali očito da nije zainteresovana za finansiranje drugih društvenih segmenata. Međutim, crowdfunding je budućnost nezavisnog novinarstva, bez ikakvog uticaja novca i moći.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: