Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

U toku prijave za CINS-ovu školu istraživačkog novinarstva

Oni koji su na početku novinarske karijere ili privode kraju studije, a imaju želju da se bave istraživačkim novinarstvom, mogu se do kraja avgusta prijaviti za besplatnu školu koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. Predavanja će, zbog epidemije virusa korona, biti organizovana onlajn.

(2) detaljnije
policija protest

CINS: Nakon protesta sud na strani policije, u zatvor i zbog psovke

Nakon protesta u Beogradu i Novom Sadu početkom jula, prekršajni sudovi su u ekspresnim postupcima doneli ukupno 43 osuđujuće presude. Skoro polovina ovih presuda doneta je na osnovu iskaza policajaca, dok iskaze građana sudije nisu smatrale istinitim. Kako pokazuje analiza CINS-a, za slične slučajeve vređanja policajaca ili nošenja baklji jedni su kažnjavani minimalnim novčanim kaznama, a drugi zatvorom. Po kaznama su se istakla dvojica sudija beogradskog Prekršajnog suda koji su od ukupno 12 presuda u koje smo imali uvid, u čak devet izrekli kaznu zatvora.

(9) detaljnije
bujanovac

Novinaru "Bujanovačkih" prećeno u prisustvu policajaca

Dok je slikao bašte kafića na trgu u Bujanovcu, novinaru "Bujanovačkih vesti" Nikoli Stevanoviću nepoznat muškarac je pretio. On je sedeo u društvu policajaca koji nisu reagovali.

(7) detaljnije
Snežana Petrušić Danica Vučinić Kvaka 23

Kvaka 23: Treba izabrati novi Krizni štab koji bi se bavio građanima, a ne željama političara

Odmah po zavšetku izbora, ako je suditi po zvaničnim podacima, epidemija korone u Srbiji se drastično pogoršala, a novinarka NIN-a Sandra Petrušić smatra da su se cifre lažirale zbog izbora, te da ni sada nisu sasvim tačne. Ona je u emisiji Kvaka 23 rekla da su odluke o merama isključivo Aleksndra Vučića, da je strašno što je struka pristala da bude ispolitizovana i da je jedino rešenje izabrati novi Krizni štab, koji bi se bavio zdravljem i građanima.

(2) detaljnije
 • KRIK

  Novinarki KRIK-a oduzeli telefon dok je fotografisala sina predsednika Vučića

  Nepoznati muškarac novinarki istraživačkog portala KRIK Bojani Pavlović oduzeo je mobilini telefon nakon što je u jednom beogradskom kafiću slikala Danila Vučića, sina predsednika Srbije, koji je u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana bliskom kavačkom klanu, gledao derbi. Sve se odigralo, kažu u KRIK-u, u prisustvu policajaca koji nisu reagovali.

  (17) detaljnije
 • Đorđe Krivokapić SHARE fondacija

  "U pogledu privatnosti nema vladavine prava, ni poverenja u institucije"

  SHARE fondacija nedavno je dospela u žižu javnosti kada je otkrila da su podaci o osobama zaraženim virusom korona bili javno dostupni. Njen suosnivač i docent na Fakultetu organizacionih nauka Đorđe Krivokapić govorio je u emisiji Kvaka 23 i o drugom istraživanju, koje je pokazalo da su podaci ljudi iz elektronske komunikacije dostupni državnim organima, što je, kaže, pokazatelj da u ovoj oblasti nema vladavine prava, a ni poverenja građana u institucije.

  (2) detaljnije
 • Žozep Borelj Fronteles

  "Sloboda medija je pravo ne samo novinara, već i svih nas"

  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fronteles rekao je povodom Svetskog dana medija da su izveštači, posebno žene, izloženi prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih i partijskih medija, kao i da se previše njih suočava sa uznemiravanjem i proizvoljnim hapšenjem. Kriza izazvana virusom korona, kaže Fronteles, pokazala je koliko je važan rad medija i dodaje da je njihova sloboda ne samo pravo novinara, već i svih ljudi.

  (2) detaljnije
 • mikrofoni

  Zamračenim ekranima protiv neprijateljstva vlasti prema novinarima

  "Pet minuta gromoglasne tišine" je akcija koja upozorava nadležne i javnost na težak položaj novinara i često uskraćivanje informacija, zbog čega građani ostaju uskraćeni za istinite i pravovremene vesti. Pandemija virusa korona otkrila je nove vidove neprijateljstva vlasti prema novinarima, pa udruženja pozivaju sve da na Svetski dan slobode medija, 3. maja, u 11:55 zamrače ekrane i isključe tonove.

  (5) detaljnije
 • lilieva

  Odbačena krivična prijave protiv novinarke iz Novog Sada

  Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, koja je bila podignuta nakon njenog hapšenja zbog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine.

  (11) detaljnije
 • Dejan Anastasijević komemoracija

  Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

  Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

  (2) detaljnije
 • nova.rs

  Policija je privela novinarku portala "Nova" zbog teksta o KC Vojvodine

  Policija je u sredu uveče došla po novinarku portala Nova.rs Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

  (13) detaljnije
 • Šarčević

  NUNS: Ako se ministar prosvete ne izvini novinarima, bojkotovati njegove javne nastupe

  Ponašanje ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je novinarima Južnih vesti i N1 u Nišu rekao da bi "dobili odgovor da su normalni", gurnuo mikrofon i nazvao reportera siledžijom - kao agresivno i neodgovorno ocenjuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ako im se ministar hitno ne izvini, kažu da će pozvati novinare da ubuduće bojkotuju njegove javne nastupe.

  (8) detaljnije
 • foto: vreme.com

  Preminuo Dragoljub Žarković, osnivač i urednik "Vremena"

  Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković preminuo je posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija ovog medija.

  (2) detaljnije
 • kamere

  Mediji pokreću niz debata o razvoju srpskog društva

  Grupa nezavisnih medija, među kojima su "Nova ekonomija", "Vreme", "Danas", "Beta", "Fonet" i "Južne vesti", pokreće društveni dijalog “Srbija 2030 – koji je naš put“ o temama koje su strateški važne za dalji pravac razvoja srpskog društva. Prva debata zakaza je za 23. januar, u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

  detaljnije
 • kuća

  Godišnjica paljenja kuće novinaru iz Grocke obeležava se protestom u Beogradu

  Novinari, ali i svi ostali koji vide nepravdu zbog “tapkanja u mestu” suđenja protiv bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simovića, koji je optužen da je bio nalogodavac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, protestovaće sutra na Trgu Republike u Beogradu.

  detaljnije