Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

Novinari iz regiona: Botovi su tu da pokrenu proces propagande

Botovi ili trolovi, kako ih zovu u pojedinim zemljama, prema mišljenju novinara iz regiona imaju izsti zadak svuda u svetu - da pokrenu proces propagande. Zato je kako kažu važno pitati se za svaku informaciju “da li je ovo istina” i proveravati iz više izvora.

(5) detaljnije
milenijum tim

Firma koja gradi stanove za bezbednjake na jugu ustupila "audi" i stan bratu Siniše Malog

Rođeni brat ministra finansija Siniše Malog Predrag već pet godina vozi „audi“ u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, otkriva KRIK. Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme „Milenijum tim“ angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i "Beograd na vodi“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju "KBV datakom“.

(12) detaljnije
zivkovic

Novinar Živković: Potpis Dačića na dokument o slobodi medija demagoški potez

Na medijskoj konferenciji u Londonu 100 država se obavezalo da će štititi i raditi na poboljšanju slobode medija, a u ime Srbije taj dokument je potpisao ministar Ivica Dačić. Novinar portala “Pančevo Si Ti” Nenad Živković, koji je na meti tabloida zbog svog rada, kaže da je to samo još jedan demagoški potez za ulepšavanje stvarnosti.

(6) detaljnije
mediji

Globalna konferencija o slobodi medija: Srbija se obavezala da ih poboljša

Rezultat londonske konferencije o medijima je zajednički dokument nekoliko desetina zemalja kojim se obavezuju da prate i poprave stanje sloboda, kao i da pomognu ugroženim medijima širom sveta. Formirane su i Koalicija i Kontakt grupa za slobodu medija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić svojim potpisom, između ostalog, obavezao se da države moraju da osiguraju da oni koji krše medijske slobode budu procesuirani.

detaljnije
 • Okrugli-sto-odnos-sudova-i-medija-foto-Južne-vesti-Milica-Jovanović

  Za sigurnije novinare - kontakt tačke u tužilaštvima i policiji

  Apelaciona tužilaštva, policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal od sada će imati kontakt tačke, odnosno osobe posebno zadužene za rad sa novinarima. Cilj je njihova veća sigurnost, te brži rad na prijavama pretnji i napada, a predviđeno je i hitno postupanje.

  detaljnije
 • Popović KRIK

  Ministar Popović se odrekao jedne od tužbi protiv KRIK-a

  Ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović odrekao se tužbe u jednom od preostala tri postupka protiv KRIK-a, rekla je na suđenju njegova advokatica Dejana Ukropina, navode iz ove Mreže. Objašnjavaju da to znači da Popović odustaje od gonjenja KRIK-a i gubi mogućnost da u budućnosti redakciju ponovo tuži zbog iste stvari.

  detaljnije
 • danas

  Dnevni list "Danas" pokreće Klub čitalaca

  Svi oni koji žele da podrže dnevni list "Danas", a uz to još i ostvare brojne popuste u restoranima, pozorištima ili bioskopima, mogu to da učine tako što će se onlajn učlaniti u Klub čitalaca "Danasa". Mesečna članarina biće 990 dinara.

  detaljnije
 • BIRN

  BIRN dobio Vladu Srbije na sudu

  Upravni sud je odlučio u korist BIRN-a i naložio Vladi Srbije da u roku od 15 dana ovom mediju dostavi kopiju Zaključka kojim je kupovina "škoda" za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova proglašena tajnom.

  detaljnije
 • nuns dodela

  Nagrade za istraživačko novinarstvo za BIRN, Danas i RTS

  U kategoriji onlajn medija nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo dobila je Jelena Veljković iz BIRN-a za priču o nelegalnoj gradnji na Goliji. Za tekst u štampanim medijima dobitnik je Velimir Perović iz Danas-a, a Tamara Tankosić iz RTS-a nagrađena je u kategoriji elektronskih medija.

  detaljnije
 • Kamere mediji

  Novinari protestovali, kolege iz regiona traže da prestane njihovo targetiranje

  Označavanje novinara Slobodana Georgieva i autorskog tima filma "Albanke su naše sestre" izdajnicima i neprijateljima Srbije, nakon čega su vređani i prećeno im je smrću, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je i pozvala pravosuđe da hitno reaguje. Osim ove organizacije, reagovala je i redakcija nedeljnika "Vreme", koja je uz podršku kolega i građana protestovala ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • Sloba Georgiev

  BIRN: Hitno da prestanu napadi na našeg urednika Georgieva

  Nakon što su obelodanili zajedničku fotografiju brata predsednika Srbije Andreja Vučića i biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića koji je osuđen za nelegalno iskopavanje šljunka za Koridor 10 kod Pirota - počela je kampanja i otvorene pretnje glavnom uredniku BIRN-a Slobodanu Georgievu iz čije redakcije pozivaju nadležne da zbog toga hitno reaguju.

  (6) detaljnije
 • Indeks održivosti medija

  Medijska udruženja: Protestanti ispred "Pinka" da ne budu nasilni, novinari da poštuju Kodeks

  Sva kredibilna novinarska i medijska udruženja u Srbiji su povodom najavljenog protesta ispred zgrade televizije "Pink" u subotu 6. aprila, podsetila učesnike "1 od 5 miliona" da imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo izveštavanjem ovog medija, ali ne i da budu nasilni prema novinarima. S druge strane, svoje kolege su pozvali da poštuju Kodeks u izveštavanju sa protesta.

  (3) detaljnije
 • protest baklje

  NUNS: Da se omogući novinarima da bezbedno izveštavaju sa protesta

  Ocenivši da su novinari koji izveštavaju sa protesta koji se nedeljama održavaju širom Srbije, dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve aktere demonstracija da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao. NUNS traži i da javni funkcioneri prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema televiziji N1, koja je počela nakon njihovog izveštavanja sa prošlonedeljnih protesta.

  (8) detaljnije
 • Slaviša Lekić

  Slaviša Lekić podneo ostavku na mesto predsednika NUNS

  Nezavisno udruženje novinara Srbije ostalo je bez čelnog čoveka, nakon što je na poslednjoj sednici Izvršni odbor ovog udruženja konstatovao neopozivu ostavku predsednika Slaviše Lekića. Lekić je, kako navode iz NUNS-a, podneo ostavku iz ličnih razloga.

  (3) detaljnije
 • NUNS N1

  NUNS i NDNV: Aktuelna vlast neposredno odgovorna za pretnje novinarima TV N1

  Za preteće pismo koje je juče stiglo na adresu TV N1 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) krive aktuelni režim, zbog atmosfere mržnje koju kreiraju. Udruženja traže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić javno osude pretnje upućene ovoj televiziji, a istražnim organima da što pre reše slučaj.

  (4) detaljnije