Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

KRIK: Stevan Dojčinović dobio spor protiv Ištvana Kaića

Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politiku, moraće da isplati uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću 70.000 dinara jer je na svom sajtu iznosio neistine o njemu nazivajući ga „lažnim novinarom“ i urednikom organizacije „lažno registrovane kao medij“, presudila je sudija Višeg suda u Beogradu Irena Trifunović Radulović.

detaljnije
Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije

Nevidljivo nasilje u novinarskim redakcijama

Nema sindikata, plata je od 100 do 300 evra, bez ikakvog ugovora i radnog staža, time i bez ikakvih radnih prava - skoro identična je situacija u novinarstu u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu. Istovremeno, često o svom položaju ne žele da govore javno, neretko naglašavajući da se stide, pokazalo je regionalno istraživanje.

detaljnije
Rubina Čengić

Rubina Čengić: Mediji su pod političkim utjecajem

Za Balkanpres mrežu govorila je Rubina Čengić, noinarka radija Otvorena mreža i dugogodišnja medijska radnica. Također, Čengić je urednica magazina za bolje brazovanje Školegijum. Za Balkanpres je govorila o stanju u medijima, pitanju cenzure i trenutnom medijskom angažmanu.

detaljnije
Ruka

Od medijske posluge do dželatske službe

Slavne parole poput "slobode" i "nezavisnosti", što su se nekoć kočile na zastavama "sedme sile", opstaju još samo kroz legende o staroj slavi i klate se kao otužne prnje na jarbolu.

detaljnije
 • Aleksandar Vučić

  Radna grupa protiv lažnih vesti ili "inkvizitorska" metoda?

  Sve je počelo od lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, a ministar za inovacije Nenad Popović došao je na ideju da se fromira Vladina radna grupa za odbranu od lažnih vesti. Svoj predlog već je prosledio predsedniku Vučiću.

  detaljnije
 • Ilustracija

  Lokalni mediji i sekularizam

  Bosna i Hercegovina je nepismeno društvo u modernom socijalnom smislu. Iako ova tvrdnja zvuči preuveličano, podaci koje je dao posljednji popis stanovništva, iz 2013. godine, podupire ovu tvrdnju.

  detaljnije
 • Alkoholizam kao metod političke borbe foto MarcoMontero93 Wikipedia

  Alkohol kao metod političke eliminacije

  Tema alkohola je naročito popularna među bot službom. Također, to je odgovornost portala koji dopuštaju komentare ispod svojih članaka. Sudeći prema javnom mijenju u BiH, mijenju izmišljenoj u bot službi, najveći problem u državi jeste ko pije vikendom.

  detaljnije
 • Dragoljub Draža Petrović

  Autokidnapovanje

  Važno životno pravilo glasi: „Ako hoćeš da se autokidnapuješ, nikako to ne čini a da prethodno ne angažuješ Vučićevića, Vulina i Stefanovića za sporedne muške uloge! Povoljna okolnost je: oni će na kraju ispasti glupi, a ti ćeš i dalje biti živ i zdrav. Pardon, bićeš u našim rukama živ i zdrav“.

  detaljnije
 • Severina kao pretučena Makedonka

  Deo građana poverovao da je Severina pretučena Makedonka

  Kao što se očekivalo, sada, kada je spor oko imena s Grčkom završen, lažne vesti u medijima uzimaju maha. Ono što se dogodilo nakon protesta ispred Skupštine Makedonije to i potvrđuje. Brojni lažni profili na Fejsbuku i Tviteru počeli su da šire laži i špekulacije.

  detaljnije
 • Nazim Rašidi

  Rašidi: BBC mi je odredio karijeru

  Kratak intervju sa poznatim makedonskim novinrarom Nazimom Rašidijem, o njegovim novinarskim počecima, izveštavanju za BBC i njihovim profesionalnim standardima.

  detaljnije
 • Tomislav Čokrevski

  Svet ide napred, a zakoni stoje u mestu

  U svečanoj sali Rektorata Univerziteta Kiril i Metodije, mladi naučnik Tomislav Čokrevski je održao otvoreno predavanje na temu "Preopterećeni umovi, isprani mozgovi".

  detaljnije
 • Novinarstvo

  U makedonskom medijskom sektoru, žene se i dalje bore za jednakost

  Žene u svetu, čak i u Makedoniji, suočavaju se sa dugim putem do željene jednakosti. Situacija u medijskoj sferi u Makedoniji to ponovo potvrđuje.

  detaljnije
 • Izbeglice ispred Gradske većnice u Sarajevu

  Pitanje izbjeglica kao pitanje etike, profesionalnosti i odgovornosti

  Bosna i Hercegovina je zakašnjelo dobila problem s kojim su se već susrele mnoge zemlje, a to je priliv izbjeglica. Tačnije, najučestaliji naziv za izbjeglice je migranti. Naime, postoji tumačenje po kojem pod pojmom “izbjeglice” podrazumijevamo ljude koji su zbog ratnih sukoba protjerani iz svoje države, takvi ljudi uživaju zaštitu međunarodnog prava, dok se pojam “migranti” odnosi na osobe koje su se odlučile preseliti u neko drugo područje zbog želje za boljim životom.

  detaljnije
 • Indeks održivosti medija

  "Održivost medija" u Srbiji - najgora u Evropi

  Već četvrtu godinu zaredom je IREX Indeks održivosti medija u Srbiji niži od onog iz 2000. godine, koji se smatrao najgorim. Ipak, pad u poslednjih godinu dana je najdrastičniji do sada. Po trenutnom stanju održivosti medija, među zemljama gde se to meri, iza Srbije su u Evropi i Evroaziji još jedino Turkmenistan, Uzbekistan, Azerbejdžan i Kazahstan.

  (3) detaljnije
 • Jasenko Selimović

  Poslanik Evropskog parlamenta: Srbija tone što se tiče slobode medija

  Evropski parlamentarac iz Švedske Jasenko Selimović ocenio je da Srbija "samo tone" kada je reč o slobodi medija. Ipak, Selimović odbacuje glasine da Evropska unija toleriše pritiske vlasti na medije zarad "rešenja kosovskog pitanja".

  (3) detaljnije