Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

Pet novinarskih udruženja izašlo iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara

Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ izašli su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koje je Vlada Srbije osnovala krajem prošle godine.

(3) detaljnije
krik

KRIK: Reakcija VSS i Zaštitnika građana na bazu o sudijama kao pokušaj gušenja slobode medija

Visoki savet sudstva i Zaštitnik građana optužili su KRIK da je objavljivanjem baze “Prosudi ko sudi” izvršio pritisak na nezavisnost pravosuđa, pa čak i ugrozio bezbednost sudija. Sa druge strane, iz KRIK -a navode da ni VSS, ni ombudsman, nisu demantovali nijedan podatak iz baze, a da su u svojim saopštenjima izneli neistine o njihovom radu, a pokazali i elementarno nerazumevanje za rad medija. Kažu i da su pre objavljivanja baze kontaktirali sve sudije čijim su se karijerama bavili i dali im šansu da prokomentarišu i objasne sve podatke i kontroverzne detalje.

detaljnije
zaklina

NUNS i UNS osudili seksističke napade Ace Lukasa na novinarku Tatalović

Oba reprezentativna novinarska udruženja u Srbijie - NUNS i UNS osudila su napade na novinarku N1 Žaklinu Tatalović koju je sinoć u emisiji “Hit tvit” najprizemnije vređao pevač Aca Lukas. Za NUNS je ovaj napad posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru, dok je UNS pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare.

(8) detaljnije
mediji

"Online talk" o tome koliko je saradnja medija i građana važna za sve

Zašto su nezavisni mediji važni za sve i da građani podrže njihov rad, neka su od pitanja o kojima je govorilo devetoro predstavnika medija i udruženja, između ostalog i onih koji su uspešno realizovali kampanje sakupljanja pomoći.

detaljnije
 • ilustracija kompjuter

  U toku prijave za CINS-ovu školu istraživačkog novinarstva

  Oni koji su na početku novinarske karijere ili privode kraju studije, a imaju želju da se bave istraživačkim novinarstvom, mogu se do kraja avgusta prijaviti za besplatnu školu koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. Predavanja će, zbog epidemije virusa korona, biti organizovana onlajn.

  (2) detaljnije
 • policija protest

  CINS: Nakon protesta sud na strani policije, u zatvor i zbog psovke

  Nakon protesta u Beogradu i Novom Sadu početkom jula, prekršajni sudovi su u ekspresnim postupcima doneli ukupno 43 osuđujuće presude. Skoro polovina ovih presuda doneta je na osnovu iskaza policajaca, dok iskaze građana sudije nisu smatrale istinitim. Kako pokazuje analiza CINS-a, za slične slučajeve vređanja policajaca ili nošenja baklji jedni su kažnjavani minimalnim novčanim kaznama, a drugi zatvorom. Po kaznama su se istakla dvojica sudija beogradskog Prekršajnog suda koji su od ukupno 12 presuda u koje smo imali uvid, u čak devet izrekli kaznu zatvora.

  (9) detaljnije
 • bujanovac

  Novinaru "Bujanovačkih" prećeno u prisustvu policajaca

  Dok je slikao bašte kafića na trgu u Bujanovcu, novinaru "Bujanovačkih vesti" Nikoli Stevanoviću nepoznat muškarac je pretio. On je sedeo u društvu policajaca koji nisu reagovali.

  (7) detaljnije
 • Snežana Petrušić Danica Vučinić Kvaka 23

  Kvaka 23: Treba izabrati novi Krizni štab koji bi se bavio građanima, a ne željama političara

  Odmah po zavšetku izbora, ako je suditi po zvaničnim podacima, epidemija korone u Srbiji se drastično pogoršala, a novinarka NIN-a Sandra Petrušić smatra da su se cifre lažirale zbog izbora, te da ni sada nisu sasvim tačne. Ona je u emisiji Kvaka 23 rekla da su odluke o merama isključivo Aleksndra Vučića, da je strašno što je struka pristala da bude ispolitizovana i da je jedino rešenje izabrati novi Krizni štab, koji bi se bavio zdravljem i građanima.

  (2) detaljnije
 • KRIK

  Novinarki KRIK-a oduzeli telefon dok je fotografisala sina predsednika Vučića

  Nepoznati muškarac novinarki istraživačkog portala KRIK Bojani Pavlović oduzeo je mobilini telefon nakon što je u jednom beogradskom kafiću slikala Danila Vučića, sina predsednika Srbije, koji je u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana bliskom kavačkom klanu, gledao derbi. Sve se odigralo, kažu u KRIK-u, u prisustvu policajaca koji nisu reagovali.

  (17) detaljnije
 • Đorđe Krivokapić SHARE fondacija

  "U pogledu privatnosti nema vladavine prava, ni poverenja u institucije"

  SHARE fondacija nedavno je dospela u žižu javnosti kada je otkrila da su podaci o osobama zaraženim virusom korona bili javno dostupni. Njen suosnivač i docent na Fakultetu organizacionih nauka Đorđe Krivokapić govorio je u emisiji Kvaka 23 i o drugom istraživanju, koje je pokazalo da su podaci ljudi iz elektronske komunikacije dostupni državnim organima, što je, kaže, pokazatelj da u ovoj oblasti nema vladavine prava, a ni poverenja građana u institucije.

  (2) detaljnije
 • Žozep Borelj Fronteles

  "Sloboda medija je pravo ne samo novinara, već i svih nas"

  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fronteles rekao je povodom Svetskog dana medija da su izveštači, posebno žene, izloženi prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih i partijskih medija, kao i da se previše njih suočava sa uznemiravanjem i proizvoljnim hapšenjem. Kriza izazvana virusom korona, kaže Fronteles, pokazala je koliko je važan rad medija i dodaje da je njihova sloboda ne samo pravo novinara, već i svih ljudi.

  (2) detaljnije
 • mikrofoni

  Zamračenim ekranima protiv neprijateljstva vlasti prema novinarima

  "Pet minuta gromoglasne tišine" je akcija koja upozorava nadležne i javnost na težak položaj novinara i često uskraćivanje informacija, zbog čega građani ostaju uskraćeni za istinite i pravovremene vesti. Pandemija virusa korona otkrila je nove vidove neprijateljstva vlasti prema novinarima, pa udruženja pozivaju sve da na Svetski dan slobode medija, 3. maja, u 11:55 zamrače ekrane i isključe tonove.

  (5) detaljnije
 • lilieva

  Odbačena krivična prijave protiv novinarke iz Novog Sada

  Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, koja je bila podignuta nakon njenog hapšenja zbog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine.

  (11) detaljnije
 • Dejan Anastasijević komemoracija

  Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

  Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

  (2) detaljnije
 • nova.rs

  Policija je privela novinarku portala "Nova" zbog teksta o KC Vojvodine

  Policija je u sredu uveče došla po novinarku portala Nova.rs Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

  (13) detaljnije