Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

Slaviša Lekić podneo ostavku na mesto predsednika NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije ostalo je bez čelnog čoveka, nakon što je na poslednjoj sednici Izvršni odbor ovog udruženja konstatovao neopozivu ostavku predsednika Slaviše Lekića. Lekić je, kako navode iz NUNS-a, podneo ostavku iz ličnih razloga.

(3) detaljnije
NUNS N1

NUNS i NDNV: Aktuelna vlast neposredno odgovorna za pretnje novinarima TV N1

Za preteće pismo koje je juče stiglo na adresu TV N1 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) krive aktuelni režim, zbog atmosfere mržnje koju kreiraju. Udruženja traže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić javno osude pretnje upućene ovoj televiziji, a istražnim organima da što pre reše slučaj.

(3) detaljnije
mediji

Medijska koalicija: Leskovački novinari nisu mogli da postave pitanja Vučiću

Da je skandalozno što su novinari nekoliko lokalnih medija iz Leskovca bili diskriminisani, jer nisu imali mogućnost da postave pitanja zvaničnicima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svečanom otvaranju fabrike “Aptiv Packard”, upozorava Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i napominju da vlast mora imati isti tretman za sve novinare.

(3) detaljnije
diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

Medijska koalicija suspendovala učešće u medijskom dijalogu sa Vladom Srbije

Pošto nijedan zahtev medijskih udruženja nije ispunjen, kako kažu u Medijskoj koaliciji, odlučili su da privremeno "blokiraju" dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije. Pored neispunjenih zahteva, dodaju da je veliki problem i to što se na medijskoj sceni stanje "iz dana u dan pogoršava".

detaljnije
 • mediji

  Medijska koalicija: Tekst strategije predat Vladi, situacija u medijima nikada gora

  “Prva ruka” Medijske strategije, u čijoj izradi su učestvovala i reprezentativna medijska udruženja, okupljena oko Medijske koalcije, kako kažu, predata su Vladi Srbije. Dodaju da sam tekst sadrži u ogromnoj većini predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu. U Medijskoj koaliciji ističu i to da je stanje u medijima nikad gore.

  (7) detaljnije
 • air serbia

  Medijska koalicija: "Air Serbia" cenzuriše i diskriminiše medije

  Medijska koalicija navodi da odluka kompanije "Air Serbia", koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, da onemogući svojim klijentima da čitaju nedeljnike "NIN", "Vreme" i "Nedeljnik" i "novine sličnog sadržaja", predstavlja još jedan primer cenzure i diskriminacije medija.

  detaljnije
 • aom-skupstina-foto-d.m

  Novi Upravni odbor Asocijacije onlajn medija

  Na redovnoj Skupštini Asocijacije onlajn medija (AOM), kojoj je prisustvovalo 15 od 21 članice, izabran je novi Upravni odbor, čiji će predsednik biti Dragan Petković iz “Južnih vesti”.

  (1) detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Leskovac: Novinar napadnut na zadatku

  Dok je bio na terenu u Ulici Vojvode Mišića u Leskovcu, gde je poginula beba posle pada sa visine, napadnut je novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika Jugmedie Dragan Marinković, piše ovaj medij.

  (1) detaljnije
 • NUNS N1

  NUNS i NDNV: REM da se upristoji i prestane sa “trovanjem javnosti”

  Nakon što je Savet REM-a optužio novinarku Gordanu Sušu i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Danas" Dragoljuba Petrovića da “bezuspešno spinuju”, “vode kampanju protiv njih” i “bave se agitpropom”, reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine koje zahteva od REM-a da se upristoji.

  (1) detaljnije
 • vučić

  Vučić: Naprednjaci da pristojno odgovaraju medijima

  Da ne postoji bezobrazno pitanje već samo glup odgovor, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić članovima i funkcionerima Srpske napredne stranke i pozvao ih da pristojno odgovaraju na pitanja novinara i da nigde ništa ne govore protiv medija.

  (12) detaljnije
 • NUNS N1

  Novi pritisak na "Glas Šumadije" i njihovu glavnu urednicu

  Najnoviji pritisak države na medijske slobode je, prema oceni novinarskih udruženja, najnovija prijava direktorke Radio-televizije Kragujevac (RTK) Jelene Vuković koju je ponovo podnela protiv bivše direktorke i aktuelne glavne urednice nezavisnog portala "Glas Šumadije" Jovanke Nikolić, iako je prethodne dve prijave tužilac odbacio.

  detaljnije
 • laptop

  Konkurs za medije koji bi da unaprede poslovanje u “digitalnom svetu”

  Lokalni i nacionalni mediji koji su registrovani u Srbiji, poštuju profesionalne i etičke standarde i bave se informisanjem građana o bitnim temama u javnom interesu, a potrebna im je stručna podrška da unaprede svoj rad u “digitalnom svetu” i postanu samoodrživi, mogu do 30. novembra da se prijave na program Media Digitizer, u okviru USAID projekta.

  detaljnije
 • nin

  Medijska koalicija osuđuje ukidanje oslobađajuće presude NIN-u po tužbi ministra Stefanovića

  Ukidanje oslobađujuće presude nedeljniku NIN po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića je, kako kažu u Medijskoj koaliciji, veoma zabrinjavajuće. Novinska udruženja smatraju da je takva odluka Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu doneta pod političkim pritiskom.

  detaljnije
 • novine

  Poslanici SNS-a “Danas” nazvali gebelsovskim, Medijska koalicija osudila napad

  Nakon što je tokom sednice Skupštine narodni poslanik SNS Aleksandar Martinović optužio dnevni list "Danas" da “vodi harangu protiv vladajuće partije i nedužnih ljudi”, na način “nezabeležen još od vremena Gebelsa i Hitlera”, reagovala je Medijska koalcija, koja je ocenila da je ovo još jedan napad na nezavisno novinarstvo.

  (3) detaljnije
 • nuns

  NUNS traži od države da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare

  Podsećajući da nema političke garniture koja poslednjih decenija nije obećavala promptno rešavanje ubistva novinara, ali da u najvećem broju slučajeva odgovorni nisu kažnjeni, iz NUNS-a pozivaju vlast u Srbiji da preuzme odgovornost za to što niko nije odgovarao za napade na novinare. Inače, u 2018. godini NUNS je zabeležio 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara.

  detaljnije