Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

Udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja navodi da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju – nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i "neposlušne" medije. Pozivaju novinare da napuštaju konferencije gde se napadaju i omalovažavaju njihove kolege.

(6) detaljnije
KoSSev

Portal "KoSSev" dobio nagradu za etiku i hrabrost

Nagradu "Dušan Bogavac" koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, kako je saopštio žiri, ove godine dobiće redakcija informativnog portala "KoSSev"

detaljnije
Dragan Petković Južne vesti

Petković: Napad na Južne vesti kao upozorenje ostalim medijima

Zašto ni nekoliko meseci nakon što je Poreska uprava u rekordno kratkim rokovima odbacila sve žalbe Južnih vesti i otpočela proces prinudne naplate navodnog milionskog duga za porez, novac još nije skinut sa računa tog medija i zašto su baš Južne vesti već mesecima na udaru državnih institucije, u intervjuu za "Balkanpres" govori jedan od osnivača Južnih vesti Dragan Petković.

detaljnije
Pravda

Mediji i pretpostavka nevinosti: "Verbalni delikt" u novom ruhu

U državi, kakva je Srbija, u kojoj su medijske slobode i novinari sve ugroženiji, predlaže se inkvizitorska krivična norma zbog koje bi pripadnici „sedme sile“ mogli da budu kažnjeni i sa tri godine zatvora.

(4) detaljnije
 • Detalj iz priloga TV Sarajevo

  Medijski napadi su isplativi kad režim plaća

  Dvadesetak dana nakon objavljivanja neprofesionalnog videa o studentima i studenticama na javnoj kantonalnoj televiziji Sarajevo sve je stvar prošlosti, a javnost se još jednom mogla uvjeriti da je isplativo napasti sa pozicije režima, izdržati prva tri dana javnih, ali beskorisnih osuda, i nastaviti raditi u korist režima.

  detaljnije
 • Nazivi veb portala u Srbiji

  AOM: Neupotrebljiva čak petina Registra medija

  Trebalo je da unapredi stari Registar javnih glasila i značajno transparentnijim učini rad srpskih medija, njihovu vlasničku strukturu, ali i prihode iz javnih budžeta. Ipak, državni Registar medija je u velikoj meri zatvoren, netransparentan, ali i nefunkcionalan i nekredibilan izvor informacija u delu koji obuhvata veb portale, pokazala analiza Asocijacije onlajn medija.

  detaljnije
 • NATO pakt

  Da li mediji znaju šta znači članstvo Makedonije u NATO?

  detaljnije
 • No hate speech

  Još jedan tekst o govoru mržnje

  Kada neko pozove na javni linč osobu zbog njenog izraženog stava, a taj poziv sledi niz sličnih poziva u istom pravcu, da li onda zaista treba raspravljati da li je to govor mržnje?

  detaljnije
 • Stevan Dojčinović

  KRIK: Stevan Dojčinović dobio spor protiv Ištvana Kaića

  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politiku, moraće da isplati uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću 70.000 dinara jer je na svom sajtu iznosio neistine o njemu nazivajući ga „lažnim novinarom“ i urednikom organizacije „lažno registrovane kao medij“, presudila je sudija Višeg suda u Beogradu Irena Trifunović Radulović.

  detaljnije
 • Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije

  Nevidljivo nasilje u novinarskim redakcijama

  Nema sindikata, plata je od 100 do 300 evra, bez ikakvog ugovora i radnog staža, time i bez ikakvih radnih prava - skoro identična je situacija u novinarstu u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu. Istovremeno, često o svom položaju ne žele da govore javno, neretko naglašavajući da se stide, pokazalo je regionalno istraživanje.

  detaljnije
 • Rubina Čengić

  Rubina Čengić: Mediji su pod političkim utjecajem

  Za Balkanpres mrežu govorila je Rubina Čengić, noinarka radija Otvorena mreža i dugogodišnja medijska radnica. Također, Čengić je urednica magazina za bolje brazovanje Školegijum. Za Balkanpres je govorila o stanju u medijima, pitanju cenzure i trenutnom medijskom angažmanu.

  detaljnije
 • Ruka

  Od medijske posluge do dželatske službe

  Slavne parole poput "slobode" i "nezavisnosti", što su se nekoć kočile na zastavama "sedme sile", opstaju još samo kroz legende o staroj slavi i klate se kao otužne prnje na jarbolu.

  detaljnije
 • Aleksandar Vučić

  Radna grupa protiv lažnih vesti ili "inkvizitorska" metoda?

  Sve je počelo od lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, a ministar za inovacije Nenad Popović došao je na ideju da se fromira Vladina radna grupa za odbranu od lažnih vesti. Svoj predlog već je prosledio predsedniku Vučiću.

  detaljnije
 • Ilustracija

  Lokalni mediji i sekularizam

  Bosna i Hercegovina je nepismeno društvo u modernom socijalnom smislu. Iako ova tvrdnja zvuči preuveličano, podaci koje je dao posljednji popis stanovništva, iz 2013. godine, podupire ovu tvrdnju.

  detaljnije
 • Alkoholizam kao metod političke borbe foto MarcoMontero93 Wikipedia

  Alkohol kao metod političke eliminacije

  Tema alkohola je naročito popularna među bot službom. Također, to je odgovornost portala koji dopuštaju komentare ispod svojih članaka. Sudeći prema javnom mijenju u BiH, mijenju izmišljenoj u bot službi, najveći problem u državi jeste ko pije vikendom.

  detaljnije