Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

BalkanPres: Režimski novinar napao uglednog profesora Envera Kazaza

Korak po korak, napad po napad, to je jasna poruka svim kritičarima šta ih sljeduje ukoliko dovedu u pitanje centre moći.

detaljnije
Međuetnički sukobi Makedonija

Kako makedonski mediji obaveštavaju o međuetničkim incidentima?

Nakon sukoba sa jednim od lidera albanske partije, koja je deo vladajuće većine, policajka je sa povredama završila u bolnici. Dok se povređena žena ne oglašava, političar tvrdi da je sukob bio samo verbalni, a MUP da se policajka sama povredila tako što je udarila u kamion. Izveštavanje makedonskih medija o ovome, otvorio je debatu o načinu na koji mediji prate međuetničke sukobe.

detaljnije
Nils Muiznieks

"Politički signali su od najveće važnosti za slobodu medija"

Odlazeći komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks je, nakon svoje posete zemljama Balkana, u intervjuu za Balkanpres ponovio svoj stav da je neophodno da politički i javni funkcioneri javno i jasno osude sve napade na novinare.

detaljnije
latic

BalkanPres: ​Sarajevo postalo nesigurno za novinare

Prije nekoliko dana odjeknula je vijest kako je pretučen novinar Nedžad Latić. Do javnosti su odmah dospjele i fotografije, od kojih je u javnost puštena očita povreda glave. Latić je dobio više udaraca u tijelo, prema izjavi koju je dao. Od tog trenutka javnost se zainteresirala za slučaj, a skoro svaki korak u cijeloj situaciji pokazivao je rasulo sistema u BiH.

detaljnije
 • radio-foto-novatv

  Stanje alternativnih medija u Makedoniji

  Alternativne radio stanice u Makedoniji izgleda da postoje samo zbog entuzijazma ljudi koji gravitiraju oko njih. Ono što je zajedničko za tri radio stanice kojima je ovaj tekst posvećen jeste težnja za programom avangarde i kvalitetom koji nije široko prihvaćen od javnosti. Voditelji na ovim radijima su bez izuzetka dobrovoljci.

  detaljnije
 • Diktafon i olovka

  Dobitnik Pulicerove nagrade: "Srbija je zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar"

  "Atmosfera koja je stvorena u Srbiji jasno govori da će se u toj zemlji desiti sledeće ubistvo novinara", rekao je Metju Karuana Galicija, malteški novinar i sin nedavno ubijene istraživačke novinarke i blogerke koja je radila na dokumentima objavljenim u okviru projekta "Panamski papiri".

  (1) detaljnije
 • Fejsbuk

  Može li Fejsbuk biti novinarski izvor?

  S izvjesim kašnjenjem za svijetom na Balkanu se u posljednje vrijeme društvene mreže sve češće uzimaju kao relevantan medijski izvor. Tako se preskonferencije političkih stranaka često čitaju iz facebook statusa političkih protagonista koji na svojim ličnim/javnim profilima iznose viđenja o nekoj društvenoj pojavi.

  detaljnije
 • Stop nasilju nad novinarima

  I dalje bez kazni za napade na makedonske novinere

  Udruženje novinara Makedonije (ZNM) objavilo je izveštaj o pokazateljima stepena slobode i sigurnosti novinara medija u decembru 2017. U izveštaju se navodi da je prošle godine, od septembra 2016. do kraja avgusta 2017. godine, nasilje nad novinarima u Makedoniji nastavljeno gotovo isto kao i prethodnih godina.

  detaljnije
 • Eduard Kukan

  Kukan "diplomatski" o stanju slobode medija u Srbiji

  "Sloboda medija u mnogome ostaje na željama", ocenjuje šef Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Evdard Kukan u intervjuu za Balkanpres mrežu. Istovremeno, Kukan je kritikovao civilni sektor i medije u Srbiji, zaključujući da često "nisu realni".

  (2) detaljnije
 • Nenad Popović

  "Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih medija"

  "Gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala KRIK predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja", saopštila je koalicija novinarskih i medijskih udruženja nakon što je ministar Popović predao i četvrtu tužbu protiv KRIK-a.

  detaljnije
 • Ilustracija - odnos religije i politike

  Klerikalni utjecaj i mediji

  U društvima Balkana, a gdje spada i BiH, religija je neodvojiv dio društvenog i privatnog života i kreira, kao i rekreira, društveno aksiološko polje. Analogno tome, zastupljenost religije u medijima je velika, ali i ideološki selektirana. Tako religija u medijima zaprima dosta prostora isključivo po uslovima koje žele religijske institucije za sebe.

  detaljnije
 • Crowdfunding

  Ima li šansi za "crowdfunding" medija u Makedoniji?

  detaljnije
 • Samoubistvo

  Tema suicida u medijima – tabu i instrumentalizacija

  Kraj godine i početak tekuće u BiH obilježilo je nekoliko samoubistava osoba raznih godišta, polova i životnih preokupacija. Mediji su navedene slučajeve objavili kao dio crne hronike. S obzirom na upadljivost navedenih slučajeva suicida, nametnulo se i pitanje tretiranja problema suicida u bosanskohercegovačkom društvu.

  detaljnije
 • Novinari sa razlicitim formama laznih vesti - 1894. godina, autor Frederick Burr Opper

  Lažne vesti: Mars napada

  Čini se da su lažne vesti postojale oduvek, kao u staroj priči kada je mali čobanin, da bi se zabavljao, lagao seljake da su ga napali vukovi, a onda kad je stvarno bio napadnut, oni mu nisu verovali.

  detaljnije
 • Predrag Lucić

  In memoriam: Lucić je mrtav, živjelo novinarstvo!

  Zajedno s Ivančićem i Dežulovićem, Predrag Lucić je 1980-ih u Feralu počeo stvarati novinarstvo kakvo, ne samo na ovim prostorima, ranije nije postojalo. Bilo je to istinoljubivo, pošteno i drčno novinarstvo, koje nije dozvoljavalo da se činjenice savijaju pod bilo kakvim utjecajima.

  detaljnije