Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

"U pogledu privatnosti nema vladavine prava, ni poverenja u institucije"

SHARE fondacija nedavno je dospela u žižu javnosti kada je otkrila da su podaci o osobama zaraženim virusom korona bili javno dostupni. Njen suosnivač i docent na Fakultetu organizacionih nauka Đorđe Krivokapić govorio je u emisiji Kvaka 23 i o drugom istraživanju, koje je pokazalo da su podaci ljudi iz elektronske komunikacije dostupni državnim organima, što je, kaže, pokazatelj da u ovoj oblasti nema vladavine prava, a ni poverenja građana u institucije.

(2) detaljnije
Žozep Borelj Fronteles

"Sloboda medija je pravo ne samo novinara, već i svih nas"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fronteles rekao je povodom Svetskog dana medija da su izveštači, posebno žene, izloženi prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih i partijskih medija, kao i da se previše njih suočava sa uznemiravanjem i proizvoljnim hapšenjem. Kriza izazvana virusom korona, kaže Fronteles, pokazala je koliko je važan rad medija i dodaje da je njihova sloboda ne samo pravo novinara, već i svih ljudi.

(2) detaljnije
mikrofoni

Zamračenim ekranima protiv neprijateljstva vlasti prema novinarima

"Pet minuta gromoglasne tišine" je akcija koja upozorava nadležne i javnost na težak položaj novinara i često uskraćivanje informacija, zbog čega građani ostaju uskraćeni za istinite i pravovremene vesti. Pandemija virusa korona otkrila je nove vidove neprijateljstva vlasti prema novinarima, pa udruženja pozivaju sve da na Svetski dan slobode medija, 3. maja, u 11:55 zamrače ekrane i isključe tonove.

(5) detaljnije
lilieva

Odbačena krivična prijave protiv novinarke iz Novog Sada

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, koja je bila podignuta nakon njenog hapšenja zbog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine.

(11) detaljnije