Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

Godišnjica paljenja kuće novinaru iz Grocke obeležava se protestom u Beogradu

Novinari, ali i svi ostali koji vide nepravdu zbog “tapkanja u mestu” suđenja protiv bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simovića, koji je optužen da je bio nalogodavac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, protestovaće sutra na Trgu Republike u Beogradu.

detaljnije
južne vesti

Savet za štampu osudio niški portal blizak vlasti koji je prepisao tekst od “Južnih vesti”

Zato što je Gradski portal 018 u rubrici “Što da ne kažem?” prepisao deo teksta "Južnih vesti" o tome kako je načelnik Gradske uprave Niš izbio telefon iz ruku jednog opozicionog odbornika, bez navođenja autora, Savet za štampu je ocenio da je ovaj medij prekršio Kodeks novinara. Vlasnik ovog portala i funkcioner SNS-a Nikola Panić odbija da odluku objavi, jer kaže da ne priznaje Savet. Takođe, ne želi da objavi identitet autora plagijata.

(3) detaljnije
kokan mladenovic

"Raskrikavanje": Kokan Mladenović u intervju “Južnim vestima” nije pozivao na građanski rat

Nazivajući ga "bolesnim, žutim hejterom“, "Informer" je optužio reditelja Kokana Mladenovića da je poslednjih dana pozivao na građanski rat, i zamerio tužilaštvu što na to “danima ćuti”. Kao dokaz citiraju deo intervjua koji je Mladenović nedavno dao "Južnim vestima", ali tako da su njegovim rečima dali sasvim suprotan kontekst. Reditelj, naime, nije pozivao na građanski rat, već je rekao da je uveren da će se ova vlast menjati na ulici.

(4) detaljnije
srpski telegraf

"Srpski telegraf" prepisao tekstove "Južnih vesti", Savet za štampu ih osudio

Nakon što je tabloid "Srpski telegraf" preuzeo dva teksta "Južnih vesti" i objavio ih kao svoje, Savet za štampu protiv ovog medija objavio je javnu opomenu. Dva autorska teksta o tome kako je osnivač Srbske časti oduzeo konja mladiću iz niškog romskog naselja, u ovom tabloidu objavili su kao jedan.

(3) detaljnije
 • skup

  I u Nišu protestni skup zbog napada na N1

  Niški novinari će se večeras, u Media centru solidarisati sa kolegama iz Beograda, koji će protestovati zbog učestalih napada na televiziju N1. Poziv je otvoren i za sve građane koji žele da osude napad na ovaj medij.

  (5) detaljnije
 • Milica Vojinović

  Obijena kuća novinarki KRIK-a Milici Vojinović

  Novinarki KRIK-a Milici Vojinović danas je obijena kuća, dok se ona sa porodicom nalazila van Srbije. Njena rođaka je zatekla obijenu porodičnu kuću. Slučaj će biti prijavljen policiji i radnoj grupi za zaštitu bezbednosti novinara.

  detaljnije
 • debata

  Novinari iz regiona: Botovi su tu da pokrenu proces propagande

  Botovi ili trolovi, kako ih zovu u pojedinim zemljama, prema mišljenju novinara iz regiona imaju izsti zadak svuda u svetu - da pokrenu proces propagande. Zato je kako kažu važno pitati se za svaku informaciju “da li je ovo istina” i proveravati iz više izvora.

  (8) detaljnije
 • milenijum tim

  Firma koja gradi stanove za bezbednjake na jugu ustupila "audi" i stan bratu Siniše Malog

  Rođeni brat ministra finansija Siniše Malog Predrag već pet godina vozi „audi“ u vlasništvu firmi srpskih biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, otkriva KRIK. Automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme „Milenijum tim“ angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i "Beograd na vodi“, a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju "KBV datakom“.

  (12) detaljnije
 • zivkovic

  Novinar Živković: Potpis Dačića na dokument o slobodi medija demagoški potez

  Na medijskoj konferenciji u Londonu 100 država se obavezalo da će štititi i raditi na poboljšanju slobode medija, a u ime Srbije taj dokument je potpisao ministar Ivica Dačić. Novinar portala “Pančevo Si Ti” Nenad Živković, koji je na meti tabloida zbog svog rada, kaže da je to samo još jedan demagoški potez za ulepšavanje stvarnosti.

  (6) detaljnije
 • mediji

  Globalna konferencija o slobodi medija: Srbija se obavezala da ih poboljša

  Rezultat londonske konferencije o medijima je zajednički dokument nekoliko desetina zemalja kojim se obavezuju da prate i poprave stanje sloboda, kao i da pomognu ugroženim medijima širom sveta. Formirane su i Koalicija i Kontakt grupa za slobodu medija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić svojim potpisom, između ostalog, obavezao se da države moraju da osiguraju da oni koji krše medijske slobode budu procesuirani.

  detaljnije
 • Okrugli-sto-odnos-sudova-i-medija-foto-Južne-vesti-Milica-Jovanović

  Za sigurnije novinare - kontakt tačke u tužilaštvima i policiji

  Apelaciona tužilaštva, policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal od sada će imati kontakt tačke, odnosno osobe posebno zadužene za rad sa novinarima. Cilj je njihova veća sigurnost, te brži rad na prijavama pretnji i napada, a predviđeno je i hitno postupanje.

  detaljnije
 • Popović KRIK

  Ministar Popović se odrekao jedne od tužbi protiv KRIK-a

  Ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović odrekao se tužbe u jednom od preostala tri postupka protiv KRIK-a, rekla je na suđenju njegova advokatica Dejana Ukropina, navode iz ove Mreže. Objašnjavaju da to znači da Popović odustaje od gonjenja KRIK-a i gubi mogućnost da u budućnosti redakciju ponovo tuži zbog iste stvari.

  detaljnije
 • danas

  Dnevni list "Danas" pokreće Klub čitalaca

  Svi oni koji žele da podrže dnevni list "Danas", a uz to još i ostvare brojne popuste u restoranima, pozorištima ili bioskopima, mogu to da učine tako što će se onlajn učlaniti u Klub čitalaca "Danasa". Mesečna članarina biće 990 dinara.

  detaljnije
 • BIRN

  BIRN dobio Vladu Srbije na sudu

  Upravni sud je odlučio u korist BIRN-a i naložio Vladi Srbije da u roku od 15 dana ovom mediju dostavi kopiju Zaključka kojim je kupovina "škoda" za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova proglašena tajnom.

  detaljnije
 • nuns dodela

  Nagrade za istraživačko novinarstvo za BIRN, Danas i RTS

  U kategoriji onlajn medija nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo dobila je Jelena Veljković iz BIRN-a za priču o nelegalnoj gradnji na Goliji. Za tekst u štampanim medijima dobitnik je Velimir Perović iz Danas-a, a Tamara Tankosić iz RTS-a nagrađena je u kategoriji elektronskih medija.

  detaljnije