Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

NUNS povodom smrti Miloša Vasića: Umro je jedan od najboljih u našem poslu

Posle duge i teške bolesti u Beogradu je danas u 74. godini preminuo Miloš Vasić, jedan od osnivača nedeljnika "Vreme". Nakon decenija pisanja za različite medije, njegov jedini poslodavac bila je istina, uz te reči opraštaju se od Vasića kolege iz NUNS-a.

(1) detaljnije
đilas

Đilas: Mi demokratiju nemamo, moraćemo ponovo da je napravimo

Dijalog vlasti i dela opozicije oko izbornih uslova ne postoji, kaže lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, a on služi, po njemu, da se pod pokroviteljstvom Evropske unije napravi nebitnim. U Fonetovoj emisiji Kvaka 23 predsednik SSP-a govorio je i o stanju u opoziciji, potencijalnim izborima i protestima, kao i o trenutnim rejtinzima SNS-a i opozicionih stranaka.

(14) detaljnije
VAK_3895

Niški novinari o medijskog sceni, budžetskom sufinansiranju, izazovima profesije i odnosu vlasti

Da je kvantitativno medijska scena u Nišu dobra, ali da po kvalitetu i profesionalsti ima tek nekoliko kvalitetnih medija, slažu se sagovornici Fonetove emisije "Niš - grad za pesnike i novinare". O stanju lokalnih medija, izazovima profesije, budžetskom sufinansiranju medijskih projekata i odnosu vlasti prema medijama za serijal "In medias (p)res" govore Zorica Miladinović, Gordana Bjeletić, Dragan Đorđević, Milan Stojanović i Ivana Ilja Petrović.

(4) detaljnije
goca

Bjeletić: Brojni napadi na Južne vesti, premijerka pominje samo jedini sa pozitivnim ishodom

Mnogo napada na novinare Južnih vesti i sam medij bilo je poslednjih godina, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, ne pominjući druge, okarakterisala jedinu presudu kao znak da su mediji slobodni, a novinari zaštićeni. Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić rekla je za Fonet da je premijerka pogrešne ljude uzela za alibi i podsetila sa kojim se problemima redakcija susretala poslednjih godina.

(9) detaljnije
 • verica ilić

  Epidemiološkinja: Jasno je da su podaci o smrtnosti od kovida lažni

  Skrivanje podataka o broju preminulih od kovida bilo je u funkciji politike i predstavljanja Srbije "kao najbolje na svetu“, ali je jasno da su podaci o smrtnosti ispod jednog procenta lažni, što su "sada i priznali“ redovnim izveštajem Republičkog zavoda za statistiku, izjavila je u intervjuu FoNetu epidemiolog dr Verica Ilić i upozorila na novi talas pandemije, na jesen ili ranije.

  (10) detaljnije
 • Sima Spasić

  CINS: Udruženje Sime Spasića predvidelo da će dobiti prostorije u centru Niša

  Udruženje Sime Spasića je znalo da će se useliti u gradske prostorije u centru Niša i pre nego što je gradska Komisija razmatrala njihov zahtev da im se taj prostor dodeli, piše CINS. Kao udruženju, lokal im je dat u zakup bez javnog nadmetanja i po povlašćenoj ceni od oko 100 evra mesečno. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti kaže da je sistem dodele prostorija netransparentan i može dovesti do zloupotreba.

  (8) detaljnije
 • press covid vlada foto željko

  NUNS: Opasno je crtanje mete novinaru Željku Veljkoviću

  Veliki broj uvreda i pretnji na društvenim mrežama prethodnih dana dobio je novinar NewsMax Adria televizije i donedavni dopisnik Južnih vesti iz Beograda Željko Veljković, a u Nezavisnom udruženju novinara Srbije ocenjuju da je to crtanje mete novinaru i to oštro osuđuju.

  detaljnije
 • marko vidojković

  Srpski pisac i novinar Marko Vidojković primio pretnju smrću

  Marko Vidojković, srpski novinar, pisac i voditelj TV emisije Dobar, loš i zao, primio je pretnju smrću 20. juna, posle ponoći, putem Instagrama, a novinarska udruženja iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i Crne Gore, traže hitno otkrivanje počinioca i njegovo hapšenje.

  (5) detaljnije
 • mrdalj

  Politikolog Mrdalj: Srbija kost u grlu EU, koji ova niti može da proguta, niti da ispljune

  Zbog nerešenog kosovskog pitanja, Srbija postaje "Bliski jugoistok Evrope", smatra politikolog Mladen Mrdalj koji je u intervjuu Fonetu dodao da Evropska Unija svojom politikom nije uspela da dovede do strukturnih promena u regionu, što je dalo vremena drugim igračima - Rusiji i Kini, koji su "pristigli na naše obale" i umešali su se i igru.

  (4) detaljnije
 • kamere, mediji

  NUNS: Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji dočekuju u katastrofalnom stanju

  Sada već tradicionalnom međunarodnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" kada će se u 11:55 zamračiti ekrani i isključiti tonovi, obeležiće se Svetski dan medija i u Srbiji, a novinarska udruženja pozivaju sve elektronske medije da se pridruže akciji kako bi ukazali na, kako saopštavaju, katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

  (10) detaljnije
 • Kamere mediji

  Pet novinarskih udruženja izašlo iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara

  Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ izašli su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koje je Vlada Srbije osnovala krajem prošle godine.

  (3) detaljnije
 • krik

  KRIK: Reakcija VSS i Zaštitnika građana na bazu o sudijama kao pokušaj gušenja slobode medija

  Visoki savet sudstva i Zaštitnik građana optužili su KRIK da je objavljivanjem baze “Prosudi ko sudi” izvršio pritisak na nezavisnost pravosuđa, pa čak i ugrozio bezbednost sudija. Sa druge strane, iz KRIK -a navode da ni VSS, ni ombudsman, nisu demantovali nijedan podatak iz baze, a da su u svojim saopštenjima izneli neistine o njihovom radu, a pokazali i elementarno nerazumevanje za rad medija. Kažu i da su pre objavljivanja baze kontaktirali sve sudije čijim su se karijerama bavili i dali im šansu da prokomentarišu i objasne sve podatke i kontroverzne detalje.

  detaljnije
 • zaklina

  NUNS i UNS osudili seksističke napade Ace Lukasa na novinarku Tatalović

  Oba reprezentativna novinarska udruženja u Srbijie - NUNS i UNS osudila su napade na novinarku N1 Žaklinu Tatalović koju je sinoć u emisiji “Hit tvit” najprizemnije vređao pevač Aca Lukas. Za NUNS je ovaj napad posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru, dok je UNS pozvao sve učesnike u javnom životu da ne vređaju novinare.

  (8) detaljnije
 • mediji

  "Online talk" o tome koliko je saradnja medija i građana važna za sve

  Zašto su nezavisni mediji važni za sve i da građani podrže njihov rad, neka su od pitanja o kojima je govorilo devetoro predstavnika medija i udruženja, između ostalog i onih koji su uspešno realizovali kampanje sakupljanja pomoći.

  detaljnije
 • ilustracija kompjuter

  U toku prijave za CINS-ovu školu istraživačkog novinarstva

  Oni koji su na početku novinarske karijere ili privode kraju studije, a imaju želju da se bave istraživačkim novinarstvom, mogu se do kraja avgusta prijaviti za besplatnu školu koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. Predavanja će, zbog epidemije virusa korona, biti organizovana onlajn.

  (2) detaljnije