Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 26. 2. 2010.

| Društvo

16 meseci nisu primili platu

Autor:E.J.Izvor:Južne vesti

Jedan radnik firme Specijalna vozila zapretio je juče, vidno iziritiran, u krugu fabrike da će podići ruku na sebe jer nema načina da obezbedi obroke svojoj porodici jer nije primio poslednjih 16 dohodaka.

Ovo su nam potvrdili Vukašin Stanković, predsednik sindikata “Nezavisnost” i Ljubomir Ristić, prvi čovek Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, koji kažu da je 50 odsto radnika u izuzetno teškoj egzistencijalnoj situaciji jer nemaju nikakvu pomoć u hrani sa sela tako da im porodice gladuju. U ovoj fabrici radi oko 75 radnika, a juče su kazali da “će izaći na ulice Niša, ako im nadležno Ministarstvo ekonomije hitno ne reši status jer ne mogu da izdrže više agoniju gladi koja traje unazad godinu i po dana”. Sindikalci Stanković i Ristić objašnjavaju da je nekadašnji vlasnik IRS podigao namenski kredit za pokretanje proizvodnje u vrednosti od 1,7 miliona evra.

- Taj novac naša fabrika nikada nije videla, a još veće zlo je što su hale i mašine Spacijalnih vozila stavljeni kao zalog hipoteke. Sada se bojimo da ćemo ostati bez svega jer se rate ne vraćaju tako da će banka tražiti svoje, a mi ćemo ostati bez otpremnine i akcija. To nećemo dozvoliti pa smo zato spremni na radikalne mere. Za sada je 60 radnika prihvatilo da posocijalnom programu napusti fabriku, ali dok se to ne dogodi, ako se dogodi, porodice zaposlenih su gladne. Ministarstvu ekonomije smo do sada uručili lično tri dopisa o problemima. Oni jesu bili korektni, ali za sada ništa nisu učinili-kažu sindikalci.

Zaštitnik akcijskog kapitala, Saša Janaćković, koji je na ovo mesto došao decembra meseca prošle godine, ističe da će sutra doći predstavnik banke kod koje je kredit podignut.

- Prava šteta je što nema posla za ovakve majstore koji su u svokm poslu najbolji u Srbiji. Radnici su demoralisani, zato 80 odsto njih želi otpremnine, ali 300 evra po godini radnog staža. Sto evra im obezbeđuje država, a do 300 evra bi fabrika trebala da se zaduži, tako da će to teško ići. Sa predstavnikom banke ćemo videti kako da izađemo iz ove za sada nerešive situacije - kaže Janaćković.

Ova fabrika u okviru Mašinske industrije Niš je do pre nekoliko meseci bila u vlasništvu rumunske kompanije IRS, a potom je privatizacija raskinuta tako da sada ima zaštitnika akcijskog kapitala. Nekada, u staroj Jugoslaviji, bili su poznati po proizvodnji i remontu autodizalica, kamiona smećara i druge teške mehanizacije.

Radnici preskaču doručak

Radnici Bratislav Nikolić, Živorad Janjić, Zoran Krstić i drugi koji imaju radni staž preko 30 godina kažu da zaposleni odavno preskaču doručak kako bi obezbedili ručak i večeru svojim porodicama.

- Ovo je strašno, država mora da reaguje jer smo gladni. Svi imamo nagomilane račune za komunalne troškove, struju, a neki su se i zadužili kod banaka tako da im sada teku kamate na rate. Jedina šansa nam je da nam daju posao ili otpremnine pa da se razilazimo. Sada se snalazimo na raznorazne načine. Neko živi od ženine penzijice, neko radi na buvljaku, kopa, fizikališe na graževinama - pričaju ova trojica radnika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • naissus

    21:12 // 26. 2. 2010.

    Pa sta su cekali 16 meseci?
    Radio sam i NISSAL-u i napustio, a jedan od glavnih razloga je kasnjenje plate. Trenutno jos nisu primili septembar 2009. Ja ne mogu da shvatim da ti ljudi svakog dana idu na posao, rade i cute a evo vec 6 mes nista ne primaju. Oni su krivi sve dok cute ima da ih muzu.........

  • fOrbiddEn

    09:57 // 26. 2. 2010.

    Mislim da su trebali mnogo ranije da misle o tome, a ne da čekaju 16 meseci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: